Angela Toncescu, fost presedinte al Carpatica Asig Sibiu, a fost retinuta pentru 24 de ore

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 26 septembrie 2016, 17:49 Dosare Anticoruptie


Angela Toncescu, presedintele CSA
Foto: AGERPRES
Procurorii DNA au dispus luni retinerea pentru 24 de ore a Angelei Toncescu, Dan Hosu si Ion Sorin Tatu, in dosarul Carpatica Asig S.A. Sibiu.

Procurorii o acuza pe Angela Toncescu, la data faptelor membru si ulterior presedinte al Consiliului de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, de 3 infractiuni de cumparare de influenta.

Dan Hosu, la data faptelor administrator de fapt al unei societati comerciale, este acuzat de trafic de influenta, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, instigare la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata si de  dare de mita.

Ion Sorin Tatu, la data faptelor administrator de fapt la unei societati comerciale, este acuzat de trafic de influenta.

Dan Hosu este sotul fostului procuror sef interimar al DIICOT, Georgiana Hosu.

In acest dosar s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile, incepand cu data de 26 septembrie 2016, fata de Catalin Marian Catarama, comisar sef de politie, sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., acuzat de acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata, fals informatic, in forma continuata, folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata si luare de mita.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

Incepand cu 30 martie 2015, Angela Toncescu, la acea data administrator - membru in Consiliul de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A., a actionat in mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terte persoane aflate in cercul sau relational, in vederea influentarii deciziilor de la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in favoarea intereselor sale personale si ale societatii de asigurari.

Demersurile acesteia au fost realizate atat pentru obtinerea avizului necesar numirii sale in functia de presedinte Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig S.A., cat si pentru ca A.S.F. sa nu adopte unele decizii nefavorabile societatii de asigurari S.C Carpatica Asig S.A.

Printre persoanele care au actionat in vederea favorizarii/sustinerii intereselor Angelei Toncescu se numara Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan si o alta persoana, administratori de drept sau in fapt ai unor societati comerciale cu activitate in domeniul asigurarilor.

Astfel, in perioada 30 martie 2015 - 14 martie 2016, in schimbul influentei asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmentionate au pretins si primit foloase necuvenite constand in indemnizatii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascata prin incheierea, cu societatile administrate de inculpati sau interpusi ai acestora, a unor contracte paguboase pentru societatea de asigurari, valoarea acestora ajungand in unele cazuri pana la 480.000 euro fara TVA.

Concret, actiunile celor inculpatilor Tatu Ion-Sorin si Hosu Dan au vizat influentarea voturilor exprimate la data de 4 august 2015 in cadrul Consiliului A.S.F., astfel incat:
  • - sa fie demarata procedura de avizare a Angelei Toncescu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig SA,
  • - sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara,
  • - sa fie mentinuta, in mod artificial, masura de redresare pe baza de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., in contextul in care societatea inca din luna iulie 2015 avea o situatie financiara care impunea inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizarii de functionare si constatarea starii de insolventa (urmare a necapitalizarii acesteia cu o suma de circa 100 milioane de euro).
2. In data de 3 august 2016, Hosu Dan, prevalandu-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Catarama Catalin Marian, ca fost sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urma sa acceseze, fara drept, sistemul informatic administrat de catre M.A.I. - Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si sa-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

In baza acestor informatii, inculpatul Hosu Dan a urmarit sa incheie mai multe intelegeri patrimoniale cu urmasii persoanelor decedate cu scopul obtinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de catre societatile de asigurari responsabile civilmente.

In data de 26 august 2016, pentru "ajutorul" acordat, Hosu Dan i-a oferit cu titlu gratuit lui Catarama Catalin Marian un sejur intr-un resort de pe litoralul romanesc, lucru pe care acesta din urma l-a acceptat.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Catarama Catalin Marian trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
  • a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori sunt chemati,
  • b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
  • c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati,
  • d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
  • e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar.
In caz contrar, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Angela Toncescu, Hosu Dan si Tatu Ion-Sorin urmeaza sa fie prezentati, la data de 27 septembrie 2016, Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, se efectueaza cercetari si fata de alte persoane, precizeaza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2156 vizualizari

  • 0 (4 voturi)    
    cam penibil.... (Luni, 26 septembrie 2016, 17:59)

    TRABI [utilizator]

    Si cand te gandesti ca sunt femei........ !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by