Tribunalul Bucuresti: DNA a incalcat dreptul la aparare al Olgutei Vasilescu, iar unele acte de urmarire care o privesc sunt nule

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 20 septembrie 2016, 22:43 Dosare Anticoruptie


Lia Olguta Vasilescu
Foto: Facebook - Lia Olguta Vasilescu
Un judecator de drepturi si libertati de la Tribunalul Bucuresti a stabilit, marti, ca procurorii DNA ar fi incalcat, pe parcursul anchetei, dreptul la aparare al Liei Olguta Vasilescu in dosarul de coruptie si a constatat nulitatea relativa a actelor de urmarire penala, anchetatorii urmand sa decida, in cinci zile, daca mentin dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei, informeaza News.ro. Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

"Admite in parte cererile si exceptiile formulate de inculpatii Preda Radu Cosmin, Popescu Elena Daniela si Vasilescu Lia Olguta. Constata neregularitatea actului de sesizare a instantei in ceea ce priveste stabilirea obiectului si limitelor judecatii cu referire la inculpatii Preda Radu Cosmin si Popescu Elena Daniela. Constata nulitatea relativa a actelor de urmarire penala privind pe inculpata Vasilescu Lia Olguta, prin incalcarea dreptului acesteia la aparare", se arata in decizia instantei.

In plus, Tribunalul Bucuresti a exclus actele de urmarire penala "efectuate de ofiterii de politie judiciara fara a avea delegarea procurorului de caz".

Este vorba despre declaratiile martorilor Constantin Selavartea, Ion Vlasceanu Ion, Gabriela Miereanu Gabriela, precum si de denuntul formulat de Ionut Cosmin Parvulescu, pe 7 martie 2016.

Instanta a exclus si proba constand in interceptarea convorbirii ambientale dintre Ion Vlasceanu Ion si Ionut Parvulescu Ionut, din 19 februarie, "aceasta fiind obtinuta in mod nelegal".

"Incheierea motivata se va comunica procurorului care in termen de cinci zile de la comunicare trebuie sa instiinteze judecatorul de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata sau solicita restituirea cauzei", mai arata Tribunalul Bucuresti.

Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Avocatul Liei Olguta Vasilescu a declarat, pe 6 septembrie, la Tribunalul Bucuresti, ca va cere inlaturarea mai multor probe pe care le considera nelegal obtinute de catre anchetatorii DNA, precum interceptari care nu au legatura cu dosarul, unele marturii, dar si unele denunturi.

Lia Olguta Vasilescu s-a prezentat, si ea, pe 6 septembrie, la Tribunalul Bucuresti, si a spus ca se bucura de sustinerea mai multor persoane, care considera ca acest dosar este "o porcarie mare".

"Abia astept sa se intre pe fond, va spun sincer, ca sa se termine odata cu aceasta farsa... Nu stiu de cine sa fi fost pusa la cale aceasta farsa, dar clar este una foarte slaba...", a afirmat primarul Craiovei.

Intrebata despre interceptarile de la dosar, Lia Olguta Vasilescu raspuns: "...pai ce interceptari, pentru ca in cazul meu sunt facute interceptari timp de cateva luni de zile de catre SRI. (...) Probabil ca da, le vom ataca, este clar ca s-au facut ilegal si nu sunt relevante (...) S-au facut provocari la adresa mea si la adresa tuturor functionarilor din primarie, ca sa se dovedeasca faptul ca acolo ar fi fost vorba de o ilegalitate. Nicaieri in lume nu se face asa ceva", a mai spus edilul Craiovei.

Curtea de Apel Bucuresti a respins definitiv, in 16 august, cererea DNA de punere sub control judiciar a primarului Craiovei, Olguta Vasilescu, in dosarul in care este acuzata de luare de mita, spalare de bani si folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite.

In acest dosar, Olguta Vasilescu, a fost trimisa in judecata pe 19 iulie, alaturi de Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii nonprofit.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in anul 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri au fost determinati de Olguta Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa faca diverse sponsorizari.

Procurorii spun ca, in cadrul "donatiilor", Olguta Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, "ca urmare a exercitarii influentei sale politice", suma de 25.000 de euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain. Acesti bani si alti 25.000 de euro, a caror provenienta nu a fost stabilita de anchetatori, ar fi fost dati in preziua concertului din 14 mai 2012, unui organizator de evenimente, care a dat intreaga suma staff-ului artistului, conform contractului depus la dosarul cauzei.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca Olguta Vasilescu a organizat in 2012, pentru sustinerea candidaturii sale la Primaria Craiovei, un concert al artistului Goran Bregovici. Costurile concertului si cheltuielile de deplasare ale artistului au fost achitate, la cererea Olgutei Vasilescu, de un om de afaceri, ce urmarea sa incheie contracte cu Primaria Craiova.

Anchetatorii sustin ca, in acelasi context si in aceeasi calitate, Olguta Vasilescu si-ar fi folosit influenta pentru a obtine de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale cu imaginea sa si sloganuri de campanie electorala, in valoare de 44.241,96 de euro.

Intr-un context, in anul 2014, Olguta Vasilescu ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie nonprofit, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, au mai scris procurorii in rechizitoriu.

Lia Olguta Vasilescu a fost aleasa in 5 iunie pentru un nou mandat de primar al Craiovei. Ea este membru PSD din 2007, presedinte al organizatiei municipale PSD Craiova si vicepresedinte al PSD la nivel national.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3758 vizualizari

  • -17 (43 voturi)    
    cum? DNA a incalcat drepturi? n-are cum! (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:56)

    Tovarasul Spirala [utilizator]

    DNA are mereu dreptate si nu incalca niciodata drepturi.
    • +8 (30 voturi)    
      Mafioata roșie kaghebista craiolguta (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:23)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul Spirala

      ar face orice sa scape de procurori pentru că ea nu e obișnuită să dea socoteală în fața nimănui. Mafia din care face parte ar trebui să se îndrepte spre canal pentru ca pușcăria e un lux pentru cei care au supt sângele tarii douăzeci si cinci de ani. Hai DNA!
      • -3 (15 voturi)    
        Bravo Andrei!! (Miercuri, 21 septembrie 2016, 5:07)

        zoom11 [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

        Tine-o asa pe drumul drept!
        Din cauza ei plateste cine stim noi numai 2 centi de post... ca doar nu tatuca te-a incarcat cu vreo 20 de miliarde fictive...
      • +7 (13 voturi)    
        Mda, are (oaie mari madam... (Miercuri, 21 septembrie 2016, 7:54)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui andreitr

        E o zana neprihanita PSD si haini ii vor raul.
        Ma intreb insa de ce peste tot unde a condus PSD-ul s-a instaurat saracia?!
    • +2 (4 voturi)    
      Judecatorul (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:21)

      Elena B. [utilizator] i-a raspuns lui Tovarasul Spirala

      a vrut sa spuna ca hotul neprins este negustor cinstit.
      Aceasta cumatra tot va pica ca este in adn-ul ei sa fure.
      Probabil esti unul din votantii interesati ai mafioatei si nu te intereseaza faptul ca-i corupta ci sa o poti face si tu in umbra ei.
  • +23 (35 voturi)    
    Pai normal (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:57)

    mitg [utilizator]

    E la moda ca toti coruptii sa fie iertati de instanta, ca doar factorul politic le promite salarii mari si la magistrati.
    • +13 (19 voturi)    
      mare gaura sunt judecatorii (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:34)

      mavis [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      aceeasi clasa infractionala cu parlamentarii.
      • +3 (13 voturi)    
        Ai dreptate (Miercuri, 21 septembrie 2016, 1:09)

        pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui mavis

        Jos judecatorii, jos parlamentarii, sa se interzica!
    • -3 (17 voturi)    
      de ce pornesti de la ipoteza asta ? (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:59)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      Nu cumva justitia isi face treaba, iar DNA-ul incearca sa faca treaba pentru altii ? Eu nu am dovezi in sensul asta, iar argumentele pe care le am sunt subiective (sau obiective, dar cu informatiile reduse si distorsionate la care am acces prin internet).

      Tu pari foarte sigur de ceea ce spui. Eu zic sa depui o plangere penala daca ai dovezi ca justitia scapa coruptii.
  • -8 (24 voturi)    
    slabutz DNA ... (Marţi, 20 septembrie 2016, 22:59)

    esrevinU [utilizator]

    Daca DNA nu e in stare sa faca dosare ... ba ca sunt facute pe genunchi, ba uita sa faca ce trebuie, cand trebuie, ba ...

    Din primul comunicat DNA s-a inteles ca nu era nimic acolo ... "asta e" ...
  • +9 (15 voturi)    
    se stie (Marţi, 20 septembrie 2016, 23:18)

    jeanvaljeanro [utilizator]

    judecatorul de drepturi si libertati este un ignora(n)t al sistemului. se misca brusc doar cand e ceva de mancat,altfel...
    • +3 (3 voturi)    
      judecatorul oximoron (Miercuri, 21 septembrie 2016, 12:01)

      man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

      Si ce-i aia 'nulitate partiala' in gura unui judecator?
      Nulitatea e prin definitie absoluta.
  • -4 (24 voturi)    
    Calcatul in strachini si abuzurile DNA sunt (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:10)

    xrogo [utilizator]

    din ce in ce mai dese,erau si inainte dar nu se stia despre ele,judecatori cu sira spinarii dreapta demonteaza tot mai des incalcarile si incercarile de a manevra martori si interceptari !
    Stati aproape,Kovesi si ai ei procurori se vor face in continuare de ras,pana la compromiterea totala a luptei anticoruptie!
  • +2 (12 voturi)    
    CAMPAGNIA Judecatorilor PSD -ALDE vs DNA ! (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:41)

    JohnDreptate [utilizator]

    A inceput campagnia JUDECATORILOR corupt (PSD-ALDE) vs . DNA si LUPTA ANTI CORUPTIE !
  • +9 (11 voturi)    
    Atentie la procedura penala (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:51)

    FlorinDăianu [utilizator]

    Un judecator de camera preliminara a admis aceste cereri si exceptii, nu unul de drepturi si libertati, care nu are o asemenea competenta functionala. Daca actul de sesizare contine neregularitati, jud de camera preliminara sesizeaza conducatorul parchetului care a emis rechizitoriul, iar procurorul de caz are termen 5 zile sa refaca actul de sesizare (rechizitoriul) sau sa aduage un supliment la acesta. Ma tem insa ca psd, antenele, rtv-urile si alte asemenea specii vor specula la maximum aceste iregularitati procedurale pt a ataca si mai tare DNA-ul si "abuzurile noii politii politice", astfel ca trebuie tratate cu mare 'finete' aceste stiri, sa nu le suflam si noi in panze.
  • -1 (9 voturi)    
    Si atunci stim ce se va intampla si cu puie dragne (Miercuri, 21 septembrie 2016, 0:58)

    ucraina este invincibila [utilizator]

    Atunci de ce sa mai iesim in strada? Stim ca chiar daca va fi dus la tribunal, justitia nu o sa-si faca treaba si o sa il lase in libertate. Asa ca degeaba vom incerca maine la miting sa ii determinam pe parlamentari sa il dea pe infractorul de dragneape mana justitiei ca justitia nu il va baga la puscarie!
    • -2 (12 voturi)    
      Eu tot as iesi (Miercuri, 21 septembrie 2016, 2:21)

      pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui ucraina este invincibila

      Am vazut pe facebook ca iese multa lume. Jos primul ministru! Pe ei Codruta!
      • 0 (6 voturi)    
        Jos Ciolos???? De ce??? (Miercuri, 21 septembrie 2016, 9:46)

        ucraina este invincibila [utilizator] i-a raspuns lui pantelimon12

        Cum poti sa spui "Jos primul ministru!"??? Ce a facut Ciolos, ca a facut numai bine tarii. De ce sa vina Codruta pe el?
        • 0 (6 voturi)    
          e textul vechi, cu Ponta (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:08)

          king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui ucraina este invincibila

          ha-ha...., uite asa se devoaleaza postacii. Ei posteaza, nu citesc, nu scriu, nu inteleg....
  • +3 (11 voturi)    
    TREBUIE (Miercuri, 21 septembrie 2016, 2:44)

    burebista [utilizator]

    schimbati acesti corupti prin vot .Esiti la vot ca altfel ponta ,dragnea,olguta,tariceanu ,blaga, ghiorghiu, si toti de care ne=am saturat vor fi tot ei la putere.
    • +2 (2 voturi)    
      schimbati (Miercuri, 21 septembrie 2016, 10:35)

      zxcv [utilizator] i-a raspuns lui burebista

      cu cine? candideaza altcineva?
    • +2 (2 voturi)    
      Vot (Miercuri, 21 septembrie 2016, 11:42)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui burebista

      Esim, esim. Dar vezi ca ai gresit articolul.
  • +2 (4 voturi)    
    Haos in justitia (Miercuri, 21 septembrie 2016, 9:42)

    UpNext [utilizator]

    si, in general, in sistemul legal din aceasta tara! Aici nu mai e vorba doar de coruptie, ci de prostie pura si ampla - combinatia toxica de incompetenta, absenta educatiei si de rea-vointa.

    Cine si de ce sa mai aiba incredere in justitie, legi confuze si contradictorii, parlament penal si, in general, de autoritatile si organizatiile statale romanesti? Nu trebuie sa ne destabilizeze nimeni din afara, o facem noi cu succes! :((
  • +3 (5 voturi)    
    Daca procurorul DNA a privat-o pe Olguta (Miercuri, 21 septembrie 2016, 15:59)

    xrogo [utilizator]

    de dreptul la aparare si a adus probe luate ilegal vreau sa vad CSM-ul ca da de pamant cu nelegiuitul,ca asta e ,deocamdata,singurul mod de a-l pedepsi!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by