ANI sesiseaza DNA in cazul Iuliei Ioana Baz, director in Ministerul Fondurilor Europene, pe care o acuza de conflict de interese si infractiuni de coruptie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 13 septembrie 2016, 10:16 Dosare Anticoruptie


Inspectorii Agentiei Nationale de Integritate au sesizat Directia Nationala Anticoruptie in cazul Iuliei Ioana Baz, director la Directia Management Financiar AM POS CCE din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, pe care o acuza de infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie si conflict de interese penal. Iulia Ioana Baz este acuzata de inspectorii de integritate ca, in calitate de director in minister, a semnat liste de verificare a achizitiilor publice, contracte incheiate cu firme la care a lucrat sau pe care le-a administrat.

Iulia Ioana Baz este acuzata de ANI ca a semnat listele de verificare a achizitiilor publice pentru doua societati comerciale care au incheiat contracte, in calitate de beneficiar, cu S.C. RomActiv Business Consulting S.R.L, in calitate de consultant, societate in cadrul careia aceasta a avut contract de munca in ultimii 5 ani, rezultand astfel indicii privind posibila savarsire a infractiunii de conflict de interese. Valoarea celor doua contracte de achizitii publice a fost in cuantum de 20.000 euro, respectiv de 4.000 euro (echivalentul sumei de 17.683 lei).

De asemenea, ulterior numirii acesteia in functia publica, Ministerul pentru Societatea Informationala, in calitate de Organism Intermediar, in numele si pentru Ministerul Fondurilor Europene pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, a incheiat un contract de finantare cu S.C. European Funds Invest S.R.L., societate la care Iulia Ioana Baz a detinut functia de administrator si pentru care a intocmit o serie de documente care au stat la baza incheierii contractului.

Agentia Nationala de Integritate precizeaza ca a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie in vederea verificarii indiciilor privind savarsirea de catre Ioana Iulia Baz a infractiunii prevazute de art.12, lit.b) din Legea nr.78/2000 potrivit caruia "Sunt pedepsite cu inchisoarea de la 1 la 5 ani urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul ob￯inerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: a) efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale; b) folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii" si a infractiunii de conflict de interese, prevazuta de art. 301 din Codul Penal al Romaniei, potrivit caruia "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3283 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Go Sev loveste din noua (Marţi, 13 septembrie 2016, 13:03)

    vodatepes [utilizator]

    Go Sev loveste din nou. Coincidenta sau nu chiar in ziua in care se tine concursul de director general la POC apare stirea acesta. cat loby se face pentru anumite persoane nu e asa domnule Ghinea? Nu trebuie sa te minjesti ca sa ajungi pe functie SG? Dumnezeu e sus si sa nu te mire ce ti se intimpla .
  • 0 (2 voturi)    
    Capusa RomActiv (Marţi, 13 septembrie 2016, 13:31)

    DyanaM [utilizator]

    Nu este posibil sa ajungi pe functie de director in minister fara recomandare de la partid.

    DNA ar putea sa ia la puricat mai indeaproape firma RomActiv. Sa constate cum de ani de zile fosti angajati ai firmei ajung la minister si apoi evalueaza proiectele intocmite de aceasta firma. Unele proiecte gresite, dar care in mod miraculos sunt aprobate si primesc finantare. Daca si le evalueaza singuri, nu?

    Sa vada cum sotia patronului este o cunostinta a lui Tariceanu. Poate o fi ceva pe acolo cu influenta politica.

    Sau cum poate patronul a lucrat la Tender?

    Sau sa vada cum dintre asociatii firmei de la un moment dat unul era simultan si consilierul lui Anastase.

    Material bun de investigat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by