Nicolae Paun scapa definitiv de controlul judiciar in dosarul privind fondurile pentru romi

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 16 august 2016, 19:08 Dosare Anticoruptie


Nicolae Paun
Foto: Agerpres
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, marti, ca deputatul Nicolae Paun sa fie cercetat in libertate in dosarul in care este acuzat ca ar fi fraudat fonduri europene destinate integrarii sociale a persoanelor de etnie roma, decizia fiind definitiva, transmite Mediafax.

Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, la inceputul lunii iulie, pe parlamentarii Madalin Voicu si Nicolae Paun, alaturi de fostul sef al ANAF, Gelu Diaconu, acestia fiind acuzati, impreuna cu alte persoane, de mai multe infractiuni de coruptie.

Nicolae Paun este acuzat de DNA de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnare de fonduri, spalare a banilor, cumparare de influenta, fals in inscrisuri sub semnatura privata, efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, folosire, cu rea-credinta, a bunurilor sau creditului de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect.

Si societatea care ar fi fost controlata de parlamentarul Nicolae Paun, SC Niky Scorpion Alcom SRL, a fost trimisa in judecata pentru spalare de bani.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010-2013 a fost realizat proiectul cu finantare europeana "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", la initiativa Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", al carei presedinte era deputatul Paun Nicolae. Prin cererea de finantare s-a stabilit ca grupul tinta va beneficia de servicii si activitati care sa conduca la cresterea capacitatii de a participa pe piata muncii, la cresterea motivatiei de a deveni persoane active, la cresterea gradului de informare.

"Din probele administrate a reiesit ca obiectivele proiectului nu au fost realizate, in sensul ca majoritatea banilor destinati proiectului (77%) au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor proiectului, costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregatire organizate la doua hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente in Registrul grupului tinta", explicau procurorii intr-un comunicat de presa.

Prejudiciul estimat de procurori este de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentand fonduri europene si 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat).

Un alt proiect al asociatiei, "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", finantat din fonduri europene si derulat in intervalul 2010-2013, ar fi prejudiciat statul cu 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European si 1.538.529 lei din bugetul national), potrivit DNA.

In cadrul acestui proiect au fost intocmite 17 contracte de imprumut fictive si retragerea, in baza acestora, din conturile Asociatia Partida Romilor "Pro Europa" a sumei de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente, sumele retrase provenind din platile efectuate de catre Ministerul Fondurilor Europene, precizeaza procurorii anticoruptie.

"In perioada 2010-2014, inculpatii Paun Nicolae, Ivan Gheorghe, Paraschiv Iulian Costel, Margarit (fosta Radu) Irina Valeria si Rotariu Florentina, pentru a disimula sumele de bani obtinute in maniera de mai sus au creat circuite financiare, prin care au disimulat sumele de bani obtinute din donatii, in scopul de a da o aparenta legala cheltuielilor din cadrul celor doua proiecte", arata DNA.

Potrivit sursei citate "in perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 216.502 lei, deputatului Madalin Voicu ('plati drepturi de autor') si a asigurat un salariu in suma totala de 194.241 lei sotiei acestuia, inculpata Olteanu Carmen (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor 'Pro Europa'".

In ceea ce ii priveste pe cei care se aflau la conducerea ANAF, procurorii spun ca ar fi intervenit pentru scutirea "persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata".

Dosarul va fi solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























814 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    NOU SPECTACOL DE CIRC (Marţi, 16 august 2016, 19:12)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Regizat de asa-numita Justitie română, brațul legii care apără hotii neo-comunisti care au acaparat tara ca sa o jefuiasca dupa bunul lor plac. ROMANIA E O TARA CORUPTA IAR JUSTITIA E PARTE A EI.
  • +3 (3 voturi)    
    dupa Craiolgutza acum si rara avis Paun ? (Marţi, 16 august 2016, 19:13)

    un domn [utilizator]

    Doamna Pruna, sarutmana
    e necesar sa discutam aceste dosare in Strada ? vom avea surprise si la Bombonica ? la Motocicleanu ?
    va multumesc anticipat
    un domn


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by