Fostul baron PSD de Constanta Nicusor Constantinescu, condamnat la 15 ani de inchisoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 29 iulie 2016, 16:05 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Nicusor Constantinescu, fost presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a fost condamnat vineri, de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, la 15 ani de inchisoare, anunta Digi 24. Sentinta nu este definitiva. Dosarul in care a fost condamnat Nicusor Constantinescu este al treilea in care fostul sef al CJ Constanta a fost trimis in judecata, alaturi de alte 18 persoane, pentru un prejudiciu de peste 30 de milioane de lei in dauna Consiliului Judetean Constanta si a peste 1 milion de lei in dauna statului roman. In acest dosar, Nicusor Constantinescu a fost acuzat de 6 infractiuni de abuz in serviciu, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat. Concret, Nicusor Constantinescu este acuzat ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare de peste 5 milioane de euro catre mai multe institutii aflate in subordinea CJ Constanta. Dosarul in care a fost condamnat vineri fostul baron de Constanta este cunoscut ca "dosarul perdelelor forestiere de protectie".

Nicusor Constantinescu se afla in prezent in penitenciar, el avand o condamnare definitiva de 5 ani de inchisoare, primita in dosarul Centrului Militar Constanta.

In dosarul perdelelor forestiere, Nicusor Constantinescu a primit patru pedepse, de 5 ani, 6 ani, 7 ani si 12 ani de inchisoare, la care a fost adaugata condamnarea definitiva de 5 ani data de Curtea de Apel Constanta in dosarul Centrului Militar.

Curtea de Apel Bucuresti a contopit aceste pedepse, iar la cei 12 ani inchisoare rezultati a fost adaugat un spor de 3 ani, astfel incat el va executa in final 15 ani de detentie.

In plus, instanta i-a interzis lui Nicusor Constantinescu exercitarea pe o durata de 10 ani, dupa ce iese din inchisoare, a dreptului de a ocupa o functie de conducere, gestiune sau control in cadrul unei entitati juridice de drept sau interes public.


Nicusor Constantinescu este acuzat, in dosarul in care a fost condamnat vineri, cunoscut ca "dosarul perdelelor forestiere de protectie", de procurorii DNA, ca si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane de euro) dupa cum urmeaza (faptele s-au petrecut in anul 2012):

a) 1.239.987,60 lei catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, in cadrul proiectului de interes public judetean "Caravana estivala a Judetului Constanta" cheltuielile nu au avut legatura cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturala, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotararea CJ nr. 148/2010 si nu au avut legatura cu Protocolul de colaborare cu autoritati ale administratiei publice si institutii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanta si SC RAJA SA. In plus, cheltuielile au fost facute fara sa existe documentatiile tehnico-economice prevazute de lege (devize de oferta si procese verbale de receptie care sa ateste realitatea lucrarilor executate in 31 de localitati si conformitatea acestora cu cerintele proiectului pe de o parte si date si informatii privind coordonatele cadastrale aferente lucrarilor realizate pe de alta parte);

b) 13.305.000 lei, reprezentand plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive;
finantarea si platile au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educatiei fizice si Sportului

c) 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii cu act in dom cultural; finantarea si platile au fost facute in baza unei hotarari a CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), fara respectarea normelor legale in vigoare, prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice;

d) 1.054.405,98 lei, rezultata din aceea ca a acceptat si a decontat o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire si pepiniere executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal;

e) 761.749,06 lei, reprezentand o plata pentru lucrarile de impadurire efectuate asupra unei suprafete de 50 de ha din comuna Independenta, jud.Constanta , in conditiile in care contravaloarea acestor lucrari fusese deja achitata anterior, in anul 2011;

f) 1.650.925,04 lei, reprezentand plati nelegale catre SC Domeniul Public si Privat Judetean Constanta, respectiv contravaloarea inchirierii unui numar de 11 autoturisme , cu incalcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanti si a numarului de autoturisme pentru toate institutiile publice, inclusiv pentru consiliile judetene (la un numar de sase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzina/motorina) si interdictia inchirierii de autoturisme de catre toate institutiile publice.


  • Alte condamnari in dosarul perdelelor forestiere de protectie

Condamnari in dosarul perdelelor forestiere de protectie au primit si functionari cu functii de conducere din CJ Constanta: Felicia Taicutu (director general al Directiei Economice) - 3 ani cu suspendare; Titi Cenusa (arhitect-sef la Directia de Urbanism) - 4 ani si 10 luni cu executare; Lucian Simion (seful Serviciului Utilitati Publice) - 4 ani si 10 luni cu executare; Constantin Vladuca (inginer) - 3 ani cu suspendare; Ionut Titimeaua (director al Directiei Generale de Administratie Publica) - 2 ani cu suspendare; Tudorel Parvu si Bogdan Dima Gavrila (directori ai Directiei Buget Finante) - ambii 2 ani cu suspendare.

Alte condamnari: Adrian George Gambuteanu (director general la Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta) - 6 ani si 4 luni cu executare, Gica Ene (inginer silvic) - 3 ani cu suspendare; Ruxandra Luminita Darie (notar) - 3 ani cu suspendare; Florin Georgel Onescu (primar al comunei Lipnita) - 3 ani cu executare; Victor Aurelian Coman si Daniel Dan Popa (administratori ai SC Rom Coman SRL) - cate 9 ani si 8 luni inchisoare.

Instanta a mai dispus ca SC Rom Coman SRL sa plateasca o amenda penala de 150.000 lei, urmand ca aceasta firma sa fie dizolvata, iar SC Stop SRL a primit o amenda penala de 600.000 lei.

De asemenea, Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta a primit o amenda penala de 300.000 lei.

Instanta a decis confiscarea de la inculpatii Victor Aurelian Coman si Daniel Dan Popa a cate 11.893.084 lei, iar de la Nicusor Constantinescu - 8.587.504 lei.

Consiliul Judetean Constanta nu s-a constituit parte civila in dosar.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























14924 vizualizari

  • +53 (55 voturi)    
    bravo (Vineri, 29 iulie 2016, 16:13)

    dum_i [utilizator]

    la canal cu el.
    • +30 (30 voturi)    
      bun asa (Vineri, 29 iulie 2016, 16:40)

      Dan-T [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      Sper sa-l insoteasca si Timon cat de curand...
    • +26 (26 voturi)    
      Sper ca toata clica PSD-Mazare sa-l insoteasca (Vineri, 29 iulie 2016, 16:56)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      Asa cum PSD a distrus Romania ei au sufocat si dat inapoi judetul Constanta
      • +1 (1 vot)    
        Uitati-va la grasul din poza (Duminică, 31 iulie 2016, 1:51)

        andreitr [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

        Specia asta de oameni hoti fără rușine, care calcă pe cadavre numai că sa aibă el casa mai mare, Masina mai bengoasa, conturile pline si amanta dacă se poate minora în timp ce oamenii mor de foame, n-au medicamente s-au n-au ce mânca. Nicusor Constantinescu împreună cu adunătură de șmecheri din care face parte ar trebui duși la canal. Hai DNA!
    • +27 (27 voturi)    
      In sfarsit !!!!!! (Vineri, 29 iulie 2016, 17:28)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      A venit si momentul mult asteptat de toti romanii. Pe cand il vedem si pe Mazariche alaturi? Ca primar precis a semnat nenumarate ordine de plata, din care bineteles si-a tras partea. Mazariche ar merita cel putin 30 de ani, pentru nesimtirea cu care a sfidat toata populatia Romaniei !!!!!
    • +16 (16 voturi)    
      macar de ar ramine cu astia 15 (Vineri, 29 iulie 2016, 17:50)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      desi pentru sabotaj merita vreo 20-25 de ani.
      dar mai scrie o carte, mai o buna purtare, mai vine P$D-ul la guvernare...ramine si cu banii din escrocheriile cu terenul sanatoriului SOTRM de la Eforie Sud...
    • +14 (14 voturi)    
      NERECUNOSCATORILOR !! (Vineri, 29 iulie 2016, 18:36)

      silviu_dumitrescu [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

      omul muncea pana cand noaptea adormea la volan asteptand la semafor !! pentru voi bai !
      si voi hop ! ca ar fi furat 4-5 mil EU .. mare chestie !
      Ponta a anulat 500 mEU dintr-o semnatura - el cat ar trebui sa ia - 100 de ani ? :))

      nu meritati asemenea oameni de o asemenea calitate ! la bulau cu ei, ca sa va invatati minte !
      va urez sa va conduca niste insipizi lipsiti de vana spectaculoasa a hotiei si plictisitor de corecti ..
  • +55 (57 voturi)    
    I-a dat de la julit! La recurs risca 18 ani! (Vineri, 29 iulie 2016, 16:16)

    pedepsitorul [utilizator]

    Doamne ocroteste-i pe romani!
    • +15 (15 voturi)    
      ideal (Vineri, 29 iulie 2016, 17:15)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

      ar fi sa fie recuperat si prejudiciul financiar.
      • +9 (9 voturi)    
        Da, sa dea banii inapoi (Vineri, 29 iulie 2016, 19:24)

        CristianG [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        toate acele regii autonome
    • +17 (17 voturi)    
      amin (Vineri, 29 iulie 2016, 17:34)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

      ma duc la biserica sa dau acatiste pt DNA

      da' fratele mazare,cand?
  • +55 (57 voturi)    
    Un semn bun 15 ani. (Vineri, 29 iulie 2016, 16:17)

    Martinezu [utilizator]

    Parca incep si pedepsele sa arate a pedepse!
    Sper ca la recurs sa mai ia si restul de 5.
    • +1 (1 vot)    
      ar trebui actualizat codul penal (Luni, 1 august 2016, 12:25)

      Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      cu acest nou tip de infractiune: barosaneala.
      adica atunci cand faci ce vrea muschii tai, da' pe banii statului.
      chiar daca pentru asta inseamna sa faci "de toate" in materie infractionala: mita, abuz, conflict, trafic, GIO, spalare de bani etc...
    • +2 (2 voturi)    
      totalul condamnarilor (Luni, 1 august 2016, 12:29)

      Gobelin [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      in acest dosar sunt de 54 de ani cu executare si 18 ani cu suspendare.
      me gusta!
      astia erau clan mafiot in toata regula.
  • +36 (38 voturi)    
    Cu banii furati ce se aude? (Vineri, 29 iulie 2016, 16:22)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Ori si asta ramine cu banii, face putina pârnaie si apoi il fac scăpat?
    • +12 (12 voturi)    
      pai (Vineri, 29 iulie 2016, 17:38)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      daca 15 ani e putin...
      poate se satura si-i da el de bunavoie indarat
      la cat soric a strans,are de unde
  • +33 (33 voturi)    
    definitiv (Vineri, 29 iulie 2016, 16:23)

    mavis [anonim]

    sa fie !
  • +35 (35 voturi)    
    hai cu bolile de inima (Vineri, 29 iulie 2016, 16:27)

    averageJoe [utilizator]

    si felicitari HN pentru pozele expresive.
    • +32 (32 voturi)    
      un godac exoftalmic (Vineri, 29 iulie 2016, 16:32)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

      in toata Splendoarea Lui
    • +9 (9 voturi)    
      godacul asta (Vineri, 29 iulie 2016, 17:17)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

      o sa iasa la interval cu cancerul ala pentru care se trata in SUA cu tutun si bericica la bodega din colt.
  • +33 (33 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 29 iulie 2016, 16:29)

    Lok [anonim]

  • +31 (31 voturi)    
    Este plapand si bolnav,bietul "nevinovat " (Vineri, 29 iulie 2016, 16:39)

    Plagarus [utilizator]

    Diagnostic cleptomanie si nesimtire cronica
  • +28 (28 voturi)    
    mda (Vineri, 29 iulie 2016, 16:40)

    Take-Red-Pill [utilizator]

    sa fie intr-un ceas bun !!!

    multa sanatate, doamne ajuta

    :)))))))))
  • +31 (33 voturi)    
    Asa se intampla cand te iei de judecatori si-i (Vineri, 29 iulie 2016, 16:52)

    Susufler0 [utilizator]

    terfelesti si-i faci cum iti vine la gura ! "Le scapa pixul si in loc de o pedeapsa formata dintr-o cifra, te trezesti, Nicusoare cu una compusa din doua cifre.

    PS. In fond, e si ei oameni, nu ?

    PPS. Se cheama "individualizarea pedepsei" ce ti-au facut ei si nu-s de loc de condamnat, crede-ma, ca stiu ce spun !
    • +12 (12 voturi)    
      Lord Of madagasgar cat o fi ciripit (Vineri, 29 iulie 2016, 16:57)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      sa primeasca loc de munca in Dubai sau Egipt ? cica e mare Consultant..Filozof Imobiliar...cred ca...se lasa cu cutite lungi..in spate
    • -3 (5 voturi)    
      Daca pedepsele se dau pe baza de (Sâmbătă, 30 iulie 2016, 12:34)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      umori si razbunari personale,atunci asta nu e justitie,e curata porcarie !
      • 0 (0 voturi)    
        mircica, breh, si Varanul a patit o ? (Duminică, 31 iulie 2016, 10:59)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        e rea Lumea, e rea !
  • +18 (18 voturi)    
    Un brav pesedist (Vineri, 29 iulie 2016, 16:56)

    Haskal [utilizator]

    E campionul, sa vedem cine-l detroneaza, poate Phonta Kaimunaz?
  • +8 (8 voturi)    
    sa nu faca ca irina socol (Vineri, 29 iulie 2016, 16:57)

    Captain Obvious [utilizator]

    s-a lamurit de ce a scapat asa ieftin? macar prejudiciul s-a recuperat ?
  • +14 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iulie 2016, 17:00)

    [anonim]

  • +14 (14 voturi)    
    simt ca vara asta... (Vineri, 29 iulie 2016, 17:04)

    ..13 [utilizator]

    Nu se scurge degeaba!

    Bravo! Si banutii, toti, sa fie luati!
  • +14 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iulie 2016, 17:12)

    [anonim]

  • +14 (14 voturi)    
    La mai mare!!! (Vineri, 29 iulie 2016, 17:31)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    Nu la mare....la cati mai multi ani de parnaie!!!
  • +12 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iulie 2016, 17:43)

    [anonim]

  • +11 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 iulie 2016, 17:56)

    [anonim]

  • +8 (8 voturi)    
    BRAVO D.N.A.!!! (Vineri, 29 iulie 2016, 18:30)

    IancuJianu [utilizator]

    Și sper să-i ia pe toți cu executare, eventual și un bonus. Nu-l uitați pe tovul Măzăriche.
  • +8 (8 voturi)    
    In sfarsit, o pedeapsa decenta (Vineri, 29 iulie 2016, 20:50)

    a-politic [utilizator]

    ca m-am saturat sa vad 4 ani cu suspendare pentru zeci de milioane de euro facuti disparuti si 7 ani cu executare pentru amaratii care au furat o gaina intr-o comuna uitata de lume.

    Trebuie avut mare grija cum i se da vestea lui Nicusor, ca e cu inima saracul. Sper sa aiba parte de cei mai buni doctori.
    • +3 (3 voturi)    
      judecatori cu interese, uneori (Vineri, 29 iulie 2016, 22:55)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui a-politic

      cîrpa e transparentă iar sabia nu este ascuțită, trucuri de scenă, deh...
  • +4 (4 voturi)    
    Bine! (Vineri, 29 iulie 2016, 23:33)

    ouyang [utilizator]

    Bravo!
  • -5 (7 voturi)    
    Se vad iar si iar aberatiile din justitia romana (Sâmbătă, 30 iulie 2016, 9:45)

    xrogo [utilizator]

    unul care fura zeci de milioane si se autodenunta,ramane cu banii furati si nu face nici o zi de puscarie,altii care au furat zeci de milioane de euro iau 2-3 ani,ba unii chiar cu suspendare,iar in cazul asta se dau 15 ani pentru plati nelegale de 5 milioane,se vede ca practica judiciara in Romania nu este unitara,fiecare judeca dupa capul lui !!!
    • 0 (0 voturi)    
      shezi mumos (Duminică, 31 iulie 2016, 11:00)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      varanul nu iese curand !
  • +2 (2 voturi)    
    15 ani? (Sâmbătă, 30 iulie 2016, 22:15)

    raducutu [utilizator]

    Ar trebui sa i se dea 15 in Siberia....
  • +1 (1 vot)    
    inca doua scuturi ..... (Duminică, 31 iulie 2016, 8:48)

    TRABI [utilizator]

    I-a dat foarte putin . Daca faptele lui aveau loc in America , lua pe putin vreo 65 de ani cumulat . S-apoi faptele-s minimizate....... Dar , foarte posibil sa curga alte multe dosare si nu numai pentru el . Stiti de ce ? Americanii au preluat comanda scutului .
    Daca prin absurd comanda ar fi ramas la romani , sef acolo ar fi fost pus un politician , care ar fi adus in secunda a doua amanta si copchilu' la butonul rosu ...
    Va dati seama , cand ar fi plecat sau s-ar fi dus la scut , ce alai de limuzine , elicoptere si motocilete cu girofar s-ar fi desfasurat ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by