Inalta Curte a decis rejudecarea celui de-al doilea dosar de coruptie al fostului presedinte al CJ Arges Constantin Nicolescu

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 20 iulie 2016, 19:35 Dosare Anticoruptie


Constantin Nicolescu
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis miercuri sa trimita spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti al doilea dosar in care fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Arges Constantin Nicolescu a fost deferit justitiei pentru fapte de coruptie, alaturi de alte zece persoane, informeaza Agerpres.

"Admite apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie si de inculpatii Pintilie Iuliana Mioara, Dobre Grigore, Florescu Aurelia Mirela, Nicolescu Constantin, Bocioaca Sabina Elena, Mercea Codruta Lavinia, Didea Ionel, Nicoara Mihail Gabriel, Stancu Olga, Pletoiu Ecaterina si Dobre Cristina impotriva sentintei penale nr. 271 din data de 4 iulie 2014 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia I Penala. Desfiinteaza sentinta penala mai sus mentionata si trimite cauza spre rejudecare la aceeasi instanta. Mentine actele indeplinite pana la data de 30 mai 2014", se arata in hotararea ICCJ, care este definitiva.

Constantin Nicolescu, aflat in prezent in Penitenciarul Colibasi, unde executa o alta pedeapsa pentru coruptie, a fost condamnat de Curtea de Apel Bucuresti la 9 ani si 6 luni inchisoare cu executare in dosarul privind utilizarea de fonduri europene pentru constructia unui pod.

Nicolescu a fost achitat atunci pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, dar a fost condamnat la 7 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in forma continuata, la un an inchisoare pentru fals intelectual si la 6 luni inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Instanta a dispus contopirea pedepselor si a aplicat pedeapsa cea mai grea, respectiv 7 ani inchisoare, sporita cu 2 ani si 6 luni, in final inculpatul urmand sa execute pedeapsa de 9 ani si 6 luni inchisoare si 3 ani interzicerea exercitarii drepturilor.

Opt inculpati din dosar au primit in prima instanta pedepse cu executare cuprinse intre 4 ani si 5 ani si jumatate de inchisoare, in timp ce o alta persoana a primit o condamnare cu suspendare.

Singurul inculpat achitat de Curtea de Apel Bucuresti a fost Ionel Didea, care la data comiterii faptelor exercita profesia de notar public. El a fost achitat pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, instanta considerand ca fapta 'nu prezinta gradul de pericol social concret al unei infractiuni' si aplicand in acest caz sanctiunea mustrarii.

Instanta de fond a mai dispus confiscarea sumei de 4.497.947,48 lei de la inculpatii Nicolescu Constantin, Nicoara Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioaca Sabina-Elena, Mercea Codruta-Lavinia si Florescu Aurelia-Mirela, precum si confiscarea sumei de 4.973.065,75 lei de la inculpatii Nicolescu Constantin, Dobre Grigore, Nicoara Mihail-Gabriel, Pintilie Iuliana-Mioara, Bocioaca Sabina-Elena, Dobre Cristina si Stancu Olga.

Procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor din dosar pe 7 februarie 2013.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in martie 2009, CJ Arges, in calitate de autoritate contractanta, a organizat o procedura de achizitie publica prin licitatie deschisa, ce avea ca obiect reabilitarea a doua poduri afectate de inundatii, amplasate pe drumuri judetene, in localitatile Cateasca, respectiv Ciomagesti.

Fondurile respective proveneau din accesarea unui proiect finantat din fonduri PHARE destinat strict reabilitarii obiectivelor de infrastructura rutiera si de mediu afectate de inundatiile din perioada aprilie - mai si iulie - august 2005.

"Pentru a accesa banii europeni, functionari din cadrul CJ Arges au atestat in cererea de finantare, in mod nereal, ca respectivele poduri fusesera afectate de inundatii, desi unul dintre ele, cel din comuna Cateasca, fusese avariat anterior, asadar nu era eligibil pentru proiectul respectiv. Cererea de finantare a fost insotita de o declaratie de parteneriat semnata la data de 25 ianuarie 2007, de inculpatul Nicolescu, in calitate de presedinte al CJ Arges si reprezentant al acestei autoritati contractante, cunoscand faptul ca in continutul acestei cereri sunt atestate imprejurari necorespunzatoare adevarului. Caracterul fals al acestui inscris consta in aceea ca in continutul acestuia s-a mentionat in mod nereal ca podul din comuna Cateasca a suferit avarii importante in urma calamitatilor naturale din perioada aprilie - august 2005 si ca urmare a fost inchis circulatiei, desi infrastructura podului era avariata anterior anului 2004, iar la momentul producerii inundatiilor podul era inchis circulatiei", se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca inscrisul astfel falsificat a fost folosit si prezentat la Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor si la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Sud - Muntenia si, ca urmare, a fost incheiat contractul de finantare nerambursabila in baza caruia au fost efectuate plati din Programul PHARE in valoare de aproximativ 985.000 euro, echivalentul a peste 4,4 milioane lei, fonduri obtinute pe nedrept, ce reprezinta paguba creata Ministerului Dezvoltarii Regionale.

In cursul anului 2009, in urma licitatiei organizate de CJ Arges, contractul de reabilitare a podului Cateasca a fost atribuit, in mod nelegal, societatii Zeus SA, in conditiile in care, initial, castigatoare a licitatiei fusese declarata o alta societate, inlaturata ulterior, in mod arbitrar, de comisia de evaluare, dupa reluarea procedurii dispusa de Constantin Nicolescu.

DNA mentioneaza ca firma inlaturata se prezentase cu o oferta financiara mai buna, respectiv cu suma de aproximativ 4,5 milioane lei mai mica, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna CJ Arges.

Lucrarile de constructie au fost executate de catre SC Zeus si Dracones Construct Grup SRL Pitesti, cea din urma avandu-l ca asociat pe ginerele presedintelui CJ Arges.

"Mai mult, furnizor de bunuri pentru constructia lucrarii era SC Setro Metal Group SA Campulung, firma controlata de asemenea, de o ruda apropiata a presedintelui CJ Arges. Pe baza unor inscrisuri falsificate, in cadrul unei proceduri de achizitie complet falsificate, in cursul lunii iunie 2010, CJ Arges a atribuit aceleiasi firme, SC Zeus, un contract in valoare de aproape 5 milioane lei, pentru presupuse lucrari suplimentare la acelasi pod care, in realitate nu se mai justificau, fiind executate anterior, in luna martie 2010", se arata in comunicat.

In cursul anului 2009, Constantin Nicolescu a primit cu titlu de mita de la Grigore Dobre, actionar majoritar si administrator al SC Zeus, un spatiu comercial situat in municipiul Pitesti, in suprafata de peste 300 mp, in valoare de 447.000 lei.

"Pentru a disimula infractiunea de coruptie, la data de 23 martie 2009, la Biroul Notarului Public Didea Ionel a fost incheiat un contract fictiv de vanzare-cumparare. Atat in cursul procedurii de licitatie publica, dar si in faza de derulare a contractului au fost falsificate mai multe inscrisuri (dispozitii de santier, referate de necesitate, procese verbale etc)", se mai spune in document.

Prin activitatile descrise, s-a stabilit ca a fost creat un prejudiciu in suma de aproape 985.000 euro in dauna Ministerului Dezvoltarii Regionale, reprezentand fonduri europene obtinute pe nedrept prin prezentare de documente false si un prejudiciu de aproape 9,5 milioane lei in dauna autoritatii contractante - CJ Arges, care se constituie in avantaj patrimonial necuvenit in favoarea SC Zeus SA Pitesti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1945 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by