Lia Olguta Vasilescu, trimisa in judecata de DNA pentru luare de mita si spalare de bani in legatura cu sponsorizarile din campania electorala din 2012

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 19 iulie 2016, 12:20 Dosare Anticoruptie


Lia Olguta Vasilescu
Foto: Agerpres
Lia Olguta Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a fost trimisa in judecata de Directia Nationala Anticoruptie sub acuzatiile de luare de mita, folosirea autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si spalare de bani. Concret, procurorii o acuza pe Olguta Vasilescu ca ar fi determinat mai multi oameni de afaceri, direct sau prin intermediari, sa efectueze sponsorizari in campania electorala din anul 2012.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au anuntat ca au mai fost trimisi in judecata, sub control judiciar, Radu Cosmi Preda, administratorul public al Craiovei, pentru doua infractiuni de complicitate la luare de mita si instigare l spalare de bani, si Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociatii non profit, pentru complicitate la luare de mita si pentru spalare de bani.

Acuzatiile aduse de procurori in rechizitoriu:


* In cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai multi oameni de afaceri ar fi fost determinati de catre candidatul Vasilescu Lia Olguta, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, sa efectueze diverse sponsorizari. In scopul obtinerii acestor foloase, ea s-ar fi folosit de influenta pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, in calitatea sa de vicepresedinte al organizatiei judetene a unui partid politic.

* In cadrul "donatiilor" respective, Lia Olguta Vasilescu ar fi primit de la un om de afaceri, ca urmare a exercitarii influentei sale politice, suma de 25.000 euro pentru plata concertului sustinut de un artist strain, bani pe care i-ar fi remis cash (plus inca 25.000 euro, a caror provenienta nu a fost stabilita), in preziua concertului din 14.05.2012, unei persoane organizator evenimente. Aceasta din urma a achitat suma totala de 50.000 euro staff-ului artistului respectiv, conform contractului depus la dosarul cauzei, arata procurorii.

* In acelasi context si in aceeasi calitate, Vasilescu si-ar fi folosit influenta in scopul obtinerii de la un alt om de afaceri a unor materiale electorale continand imaginea candidatului Lia Olguta Vasilescu si sloganuri de campanie electorala, in valoare de 44.241,96 euro, mai arata DNA.

* Materialele respective, utilizate de Lia Olguta Vasilescu in campania electorala, ar fi fost realizate de o firma in baza unui contract fictiv incheiat cu societatea omului de afaceri, documentul avand ca obiect imprimarea de materiale promotionale. Potrivit procurorilor, foloasele necuvenite ar fi fost folosite de Vasilescu Lia Olguta in scopul mentionat mai sus, cunoscand ca acestea provin din savarsirea unor infractiuni.

* Intr-un context diferit, in cursul anului 2014, Vasilescu ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri care aveau in derulare contracte cu Primaria Craiova, pentru si printr-o asociatie non profit, cu titlu de mita, suma totala de 568.291,37 lei, in legatura cu indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle sale de serviciu, continua procurorii anticoruptie.

* Oamenii de afaceri ar fi acceptat solicitarile formulate de inculpata Vasilescu Lia Olguta in considerarea atributiilor pe care aceasta le avea in calitate de primar, pentru a nu intampina din partea edilului dificultati in buna desfasurare a contractelor, in efectuarea platilor si in receptionarea lucrarilor, sustine DNA.

* "Referitor la banii pretinsi si primiti de primarul municipiului Craiova, cu ajutorul celorlalti doi inculpati, din probele administrate a rezultat ca inculpata Popescu Elena Daniela, presedinte al asociatiei, in cunostinta de cauza, la instigarea inculpatului Preda Radu, care, de asemenea, cunostea provenienta si modul real de obtinere a sumelor de bani intrate in contul asociatiei cu titlu de sponsorizari, a acceptat incheierea a patru contracte de sponsorizare", se arata in referat.

*Ulterior, in luna iunie 2014, Elena Daniela Popescu ar fi dispus transferul sumei de 316.471 lei din contul asociatiei in contul unei societati comerciale, in scopul disimularii adevaratei naturi a provenientei acesteia, cunoscand ca provine din savarsirea infractiunii de luare de mita.

Procurorii precizeaza ca au instituit sechestrul asiguratoriu asupra sumelor de bani, in lei sau valuta, aflate in conturi ale institutiilor bancare, detinute de cei trei inculpati.

De asemenea, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin Radu Cosmin Preda si Elena Daniela Popescu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

DNA precizeaza ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4624 vizualizari

  • +13 (19 voturi)    
    era de asteptat (Marţi, 19 iulie 2016, 12:23)

    ValentinV [utilizator]

    Parca vad, o sa sune la Antena 3 de pe Facetime si cei 20.000 de sustinatori o sa iasa in strada sa o apere de DNA.
    • +6 (10 voturi)    
      optica cea cu tupeu (Marţi, 19 iulie 2016, 13:02)

      andreitr [utilizator] i-a raspuns lui ValentinV

      si gura mare. Dar tot din mafia roșie kaghebisti provine. Hai DNA! Hai SRI!
  • +19 (25 voturi)    
    LA MULTI ANI! (Marţi, 19 iulie 2016, 12:28)

    timp tamp [utilizator]

    LA MULTI, MULTI, MULTI ANI!
  • +15 (21 voturi)    
    O ce veste minunata! (Marţi, 19 iulie 2016, 12:38)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Nu avem atitea locuri in puscarii citi pesedisti, pentru ca in pesede TOTI sunt mafioti. Un om onest nu poate face dintr-o asemenea cloaca de gunoaie umane. Aceasta carierista e tipul de 'gospodina" impostoare si tuperista ca si Firea. Sper sa nu fie doar obisnuitul spectacol DNA, ci justitia sa inceapa sa curete tara de gunoaiele mafiote rosii si Vasileasca sa infunde multi ani iscaria, cu executie. Ce se aude cu 'doctoratul' incompetentei politruce? Il analizeaza cineva. Caci o hoata nu poate sa aiba decit un doctorat plagiat.
  • +11 (15 voturi)    
    cand l-a tradat pe Vadim (Marţi, 19 iulie 2016, 12:41)

    Toni_Romania [utilizator]

    Cand OV l-a tradat pe Vadim, cel care a facut-o "om" in cadrul PRM-ului, CVT i-a zis "Femeie, ai sa ajungi la ocna!".
    QED
  • +14 (20 voturi)    
    Sunt curios cati...... (Marţi, 19 iulie 2016, 12:58)

    gigiN [utilizator]

    ...anisori va primi aceasta obraznicatura peremisto-pesedista.Ii urez sa implineasca 50 de ani in puscarie !!
    • +5 (9 voturi)    
      Sperante (Marţi, 19 iulie 2016, 13:13)

      tommygun [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

      Sper sa nu aiba mai mult de 35 acum.
      • +1 (1 vot)    
        Din pacate....., (Marţi, 19 iulie 2016, 20:49)

        gigiN [utilizator] i-a raspuns lui tommygun

        ....are ....deja 41 !
    • 0 (6 voturi)    
      face 2 ani (Marţi, 19 iulie 2016, 13:15)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

      face max 2 ani scrie un tratat si iese (avarea intacta0
      • +1 (1 vot)    
        Doar 2 ani ? (Miercuri, 20 iulie 2016, 9:54)

        sareta [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

        Pai Monica Ridzi face 5 ani pentru bani incasati de altii !
  • -10 (18 voturi)    
    Toti stiu ca este o facatura a DNA, (Marţi, 19 iulie 2016, 13:02)

    xrogo [utilizator]

    auzi braul,zugravirea unor blocuri din centrul Craiovei,foloase necuvenite,dar postacii de serviciu vegheaza !!!
    • +3 (9 voturi)    
      Toti, chiar toti? (Marţi, 19 iulie 2016, 13:39)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      bai, inteleg ca, in acceptiunea PSD, DNA-ul are interzis la:
      - foloase necuvenite
      - orice are legatura cu zugravitul blocurilor
      - sechestru pe avere de orice fel
      - furt intelectual....

      ia zi matale exportam procurorii la prietenul lui Ponta, Erdogan iar noi traim fericiti cu PSD si PNL - se mai rotesc ei asa, in raportul 2/3 PSD si 1/3 PNL la putere (v. visul lui Iliescu & urmasii).
  • +7 (13 voturi)    
    bun.... (Marţi, 19 iulie 2016, 13:05)

    airamerica [utilizator]

    Iata ca avem si vesti bune, nu doar atentate si lovituri de stat!
  • +4 (10 voturi)    
    Pe cand (Marţi, 19 iulie 2016, 14:46)

    rutger [utilizator]

    Firea ?? Oricum am pregatit popcornul pentru ponta, dragnea si cu voia dimneavoastra, ultimul pe lista, ilici ionescu !! AFERIM, Doamne !!
  • +3 (3 voturi)    
    ! (Marţi, 19 iulie 2016, 17:29)

    Kpriciu [utilizator]

    Pana la condamnare va "plange" in emisiunile a3 si rtv, la fel ca dragomir, becali, samd.....!!!
  • +4 (4 voturi)    
    Heheeee, ce ma bucur! (Marţi, 19 iulie 2016, 21:47)

    potaissa [utilizator]

    inca o zdreanta incasata!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by