UPDATE Rechizitoriu DNA: Tariceanu, apropiat de Andronic si Tal Silberstein; participau la evenimente personale sau petreceau concedii impreuna/ A negat orice legatura sau intalnire cu Truica, desi au o relatie cel putin amicala

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 8 iulie 2016, 15:03 Dosare Anticoruptie


Tariceanu, la DNA Brasov
Foto: Agerpres (editat)
Fostul premier Calin Popescu-Tariceanu avea o relatie apropiata cu omul de afaceri Tal Silberstein si cu Dan Andronic, participand la evenimente personale sau petrecand concediile impreuna - aceste date reiesind din probele administrate in cauza, contrar declaratiilor sustinute de seful Senatului, se arata in rechizitoriul prin care liderul ALDE a fost trimis in judecata pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, in dosarul privind retrocedarea presupus nelegala a unei suprafete din Padurea Snagov si a Fermei Baneasa, potrivit Agerpres.

Procurorii DNA precizeaza ca Tariceanu a dat declaratii mincinoase atunci cand a fost audiat in calitate de martor si nu a spus tot ce stia, afirmatiile sale fiind contrazise de cele ale altor martori sau suspecti audiati.

"Astfel, acesta a declarat necorespunzator adevarului ca nu a avut cunostinta de activitatea lui Silberstein Tal, Truica Remus si asociatii acestora in grupul infractional vizand achizitionarea drepturilor succesorale ale lui Al Romaniei Paul Philippe in Romania; (...) ca nu a discutat cu Truica Remus despre taxele notariale privind tranzactionarea imobilelor obtinute de Al Romaniei Paul, negand orice legatura si orice intalnire cu acesta, precum si faptul ca ar fi cunoscut orice aspect legat de dobandirea si valorificarea bunurilor revendicate de Paul Al Romaniei; ca nu are relatii apropiate si nu a pastrat legatura cu Andronic Dan Catalin si Silberstein Tal, cu care s-a intalnit doar sporadic si nu a avut relatii comerciale cu acesta din urma si nici nu stia ca are societati care se ocupa de activitati economice in afara consultantei politice, afland din presa urmare a comunicatelor DNA despre acest dosar; ca nu a avut o relatie apropiata cu Marcovici Marius Andrei, ascunzand totodata ca are cunostinta de relatia apropiata a acestuia cu Tal Silberstein; ca nu l-a prezentat sau introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din Romania. Aceste declaratii ale martorului sunt aspecte necorespunzatoare adevarului, fiind contrazise de declaratiile altor martori sau suspecti audiati", se precizeaza in rechizitoriul citat de Agerpres.

Procurorii anticoruptie arata ca Tal Silberstein si Dan Andronic au prestat servicii de consultanta politica pentru Tariceanu, care a candidat la alegerile parlamentare din anul 2008 pentru Camera Deputatilor intr-un colegiu electoral din judetul Ilfov.

"Daca intre Popescu Tariceanu si Andronic exista o relatie de prietenie la acel moment, care dura deja de mai multi ani (din anul 2005 sau 2006), prin intermediul acestuia, dar si urmare a contractului de consultanta politica derulat, s-a realizat si legatura apropiata intre Tal Silberstein si inculpat, legatura care dureaza si la momentul actual", spun anchetatorii.

Conform rechizitoriului, Tariceanu a declarat ca nu are relatii apropiate cu cei doi si ca nu a pastrat legatura cu ei, insa procurorii arata ca, in 2008, Tal Silberstein a fost vazut in repetate randuri la Guvern vizitandu-l pe premierul de atunci Calin Popescu-Tariceanu, "vizite nejustificate prin prisma activitatii prim-ministrului".

"Precizam ca la momentul respectiv Tal Silberstein si asociatii sai din grupul infractional faceau demersuri asidue pentru a obtine, prin coruptie, bunuri revendicate de Al Romaniei Paul Philippe, iar in aceasta activitate (...) s-a prevalat de legatura cu primul-ministru, afirmata prin prisma faptului ca atat Silberstein, cat si Marcovici lucreaza ca si consilieri ai acestuia", explica DNA.

In declaratia data ca martor, Tariceanu a ascuns acest aspect, sustine DNA, sensul celor afirmate de el fiind acela ca nu a avut o relatie persoana cu Tal Silberstein, care a lucrat doar pentru partid - PNL - si nu pentru el personal.

"Din probele dosarului a rezultat ca dupa alegerile generale din anul 2008 contractul dintre firma lui Andronic Dan Catalin si (...) a incetat si din cauza faptului ca inculpatul Popescu Tariceanu a fost inlocuit la conducerea partidului, dar contrar declaratiilor inculpatului, relatia lui cu Andronic si Tal Silberstein a ramas in continuare una apropiata, Popescu Tariceanu participand la evenimente personale sau petrecand concediile impreuna. Din (...) a rezultat, de asemenea, ca inculpatul Popescu Tariceanu Calin a mentinut o relatie apropiata si cu Dan Andronic, chiar dupa incetarea colaborarii acestuia din urma cu (...), cei doi intalnindu-se frecvent, petrecand concedii impreuna, astfel ca declaratia inculpatului in calitate de martor a fost mincinoasa, acesta sustinand nereal ca nu a avut astfel de intalniri dupa anul 2008, cand a inceput colaborarea lui Andronic Dan si Tal Silberstein cu fostul presedinte (¬)", sustine DNA.

Totodata, Tariceanu a negat ca ar avea cunostinta de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein in Romania, cu exceptia celei de consultanta politica, declaratia fiind una mincinoasa pentru ca cei doi s-au intalnit in repetate randuri pentru afaceri, dupa ce acestuia i-a expirat mandatul de premier, potrivit DNA.

"Rezulta ca declaratia inculpatului Popescu Tariceanu Calin a fost mincinoasa si prin aceea ca a negat ca ar avea cunostinta de orice fel de afaceri derulate de Tal Silberstein in Romania, cu exceptia celei de consultanta politica, in conditiile in care din (...) rezulta ca acesta din urma a apelat si s-a intalnit cu inculpatul in repetate randuri dupa ce acestuia i-a incetat mandatul de prim-ministru (...), pentru afaceri, rezultand indicii ca cei doi sa fie chiar parteneri in alte domenii decat cel investigat in dosarul 259/P/2015", se mai arata in rechizitoriu.

A negat orice legatura sau intalnire cu Truica, desi au o relatie cel putin amicala

De asemenea, Tariceanu a negat orice legatura sau intalnire cu Remus Truica, in conditiile in care relatia dintre cei doi este cel putin una amicala, fostul premier vizitandu-l "frecvent" acasa pe omul de afaceri, se mai arata in rechizitoriul procurorilor.

"În ceea ce priveşte relaţia cu Truică Remus, cercetat de asemenea în dosarul 259/P/2015 pentru constituire grup infracţional organizat, în declaraţia dată în calitate de martor, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a negat orice legătură şi orice întâlnire cu acesta. (...) Această relaţie a inculpatului Popescu Tăriceanu Călin cu Truică Remus, cel puţin una de amiciţie, deşi negată de ambii, este confirmată de (...), relaţie de care Truică s-a şi folosit în activitatea de traficare a influenţei pentru care a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din dosarul 259/P/2015. Astfel, (...) cei doi s-au întâlnit şi au discutat de mai multe ori, relaţia fiind una amicală şi au existat întâlniri la care au participat împreună cu cei doi şi asociaţii israelieni ai lui Remus Truică", se precizează în documentul citat.

Procurorii spun că fostul premier îl vizita frecvent acasă pe Truică.

"În considerarea şi în virtutea acestei relaţii avute cu Truică Remus, contrar celor afirmate ca martor, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin a discutat cu acesta, implicându-se pentru ca actele notariale pentru transferul proprietăţii asupra fermei regale Băneasa (proaspăt dobândită la acel moment prin corupţie de membrii grupului infracţional cu implicarea decisivă a lui Remus Truică) să fie făcute la biroul notarial al (…)," se mai arată în document.

Potrivit sursei citate, la 13 octombrie 2008 Truică s-ar fi întâlnit cu Tăriceanu şi ar fi discutat despre vânzarea fermei Băneasa, despre perfectarea actelor notariale şi taxele datorate pentru această tranzacţie, spun procurorii.

Totodată, omul de încredere al lui Tal Silberstein, Marius Marcovici, a fost angajat ca şi consilier personal la Cancelaria prim ministrului Tăriceanu, cu care a lucrat în fapt în mod direct, însă fostul premier a susţinut că 'nu îşi aminteşte să îl fi cunoscut' pe acesta.

"Declaraţiile inculpatului Popescu Tăriceanu Călin date în calitate de martor au fost nesincere şi în ceea ce priveşte relaţia avută cu colaboratorii lui, Tal Silberstein (...) şi Marcovici Marius Andrei, în sensul că în activitatea profesională nu a lucrat în mod direct cu primul, iar pe al doilea 'nu-şi aminteşte să-l fi cunoscut", se precizează în rechizitoriu.

Procurorii arată că Marcovici, om de încredere al lui Tal Silberstein, deşi angajat la Guvern, a colaborat îndeaproape cu Tăriceanu, ocupându-se de campania personală a acestuia din urmă când a candidat într-un colegiu electoral din judeţul Ilfov, campanie coordonată de Tal Silberstein şi Andronic.

"De asemenea, deşi Marcovici Marius Andrei era cunoscut de toată lumea ca "omul lui Tal", fiind în echipa acestuia atunci când s-a ocupat de campania electorală (...) , iar ulterior a lucrat ca şi consilier personal la Cancelaria primului ministru Popescu Tăriceanu Călin, acesta a declarat că nu are cunoştinţă despre angajarea lui", au mai reţinut procurorii.

DNA arată că probele confirmă "fără dubiu' faptul că preşedintele Senatului a avut cunoştinţă de "afacerea cu prinţul Paul" şi subliniază că, prin declaraţiile sale publice, acesta a urmărit crearea unei "stări de confuzie" privind relaţia sa cu persoanele implicate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4716 vizualizari

  • +16 (18 voturi)    
    Petreceri, petreceri, dă-ne încolo (Vineri, 8 iulie 2016, 15:18)

    IancuJianu [utilizator]

    Dar faptele cu implicație juridică sînt importante, precum mărturia mincinoasă din dosarul lui Truică, impunerea taxei de prima inmatriculare cînd el avea firmă de comercializat autoturisme, a vîndut pe șestache către Sterling platforma Mării Negre obținută în urmă cu o zi la Haga, trafic de influență cu bilețelul roz, etc...
    • +10 (14 voturi)    
      urmeaza sesiunea clean laundry Latrina3 (Vineri, 8 iulie 2016, 15:30)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

      cu ample reportaje in care Motocicleanul va fi spalat,imbalsamat si infasat ca fiind CURAT (murdar..coane motociclene)
      • +5 (5 voturi)    
        Deci Tradiceanu nu e numai corupt ci si mincinos?? (Vineri, 8 iulie 2016, 20:02)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        Asta e bun de politician PSD!
        • +1 (1 vot)    
          Ăștia au furat (Sâmbătă, 9 iulie 2016, 11:07)

          andreitr [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

          câteva sute de milioane de euro dintr-un foc în mai puțin de-un an.. Oare cât o fi furat mototoleanu în 25 de ani cât a fost la putere? hai DNA!
        • +1 (1 vot)    
          unde se transmit LIVE (Sâmbătă, 9 iulie 2016, 11:58)

          un domn [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

          "cursele" cu Motocicleanu ? pe eurosport ? nnnaaa...Latrina 3 le gazduieste
  • +8 (10 voturi)    
    Nu-i cunoaste hobanatul ,dupa declaratita olografa (Vineri, 8 iulie 2016, 15:19)

    Plagarus [utilizator]

    „Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziţia luată sub jurământ, acesta a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată”
    Popescu Tăriceanu a menţionat în mod nereal că nu a avut cunoştinţă de achiziţionarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus şi alţii şi că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale. De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relaţii apropiate şi nu a păstrat legătura cu inculpaţii Andronic Dan Cătălin şi Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic.
    A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.
    A mai precizat, că nu a avut o relaţie apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoştinţă de relaţia acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein”,
  • +15 (17 voturi)    
    DEMISIA, căline! (Vineri, 8 iulie 2016, 15:21)

    L. [utilizator]

    Degeaba mai stai cu nasul pe sus și pozezi în victimă, căline, ești istorie tristă, la fel ca victor.
    Uite, eu îți promit că dacă îți dai demisia rapid, atunci când te voi întâlni nu o să te scuip, nu o să te pălmuiesc și nici nu o să te șutuiesc, cum aș face acum dacă te-aș vedea.
    Pentru că știu că te-ai mânjit și ai ajutat la fraudă.
    DEMISIA!
    • +3 (3 voturi)    
      slabe sperante.... (Vineri, 8 iulie 2016, 19:14)

      Enofereus [utilizator] i-a raspuns lui L.

      se va tine de ciolan/colacul de salvare cu coltii si ghearele...
  • +10 (12 voturi)    
    Imi dau seama ca Tariceanu e un dobitoc notoriu (Vineri, 8 iulie 2016, 16:01)

    Susufler0 [utilizator]

    si a avut si niste avocati de rahat !

    Pai daca recunostea ca ii stie, ca ii cunoaste, ca a avut relatii de afaceri cu unii dintre ei, ca le-a recomandat un notar si toate celelalte mizilicuri, ce pericol era pt el DACA INTR-ADEVAR NU A FOST IN CARDASIE CU EI ?

    Cu ce l-ar fi incriminat spunerea adevarului, in conditiile in care procurorii se pare ca nu au nimicconcret despre el, care sa il lege LA MODUL SERIOS de afacerea retrocedarii fermei regale Baneasa ?

    Ori, HN, nu ne da informatia toata pe care o are, ori Parchetul nu a scos la bataie tot ce are si tot ce stie!

    PS. Mai curand merg pe ultima varianta.

    PPS. Si totusi, tot nu se justifica ascunderea adevarului de catre Tampiceanu Anton !
  • +6 (8 voturi)    
    Deductie (Vineri, 8 iulie 2016, 17:07)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Seful unei adunaturi de hoti si complici, numita Senat, nu poate fi decit un mafiot. LA PUSCARIE CU EL. Inca e liber? Cand isi va face Justitia treaba si nu ii va mai apara pe toti taricenii corupti?
    • +3 (3 voturi)    
      Consideri (Vineri, 8 iulie 2016, 18:08)

      alexpro [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Ca nu a inceput?
      • +3 (3 voturi)    
        A inceput dar tare mai ezita cu atatea suspendari. (Vineri, 8 iulie 2016, 20:04)

        UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui alexpro

        :((
  • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 8 iulie 2016, 18:33)

    [anonim]

  • -2 (4 voturi)    
    Rechizitoriu a la (Sâmbătă, 9 iulie 2016, 0:20)

    Sutcivni [utilizator]

    Justiție Politică. Ăștea-s probele? Lăsați-vă bă slugilor de meserie! Jigniți inteligență umană! Cred că pe lîngă slugărnicie sunt și mumă de proști și incompetenți! Asta-i Justiție Comunistă 100%!
    • +1 (1 vot)    
      cine tia spus ? bunictu nea nelu ? (Sâmbătă, 9 iulie 2016, 12:00)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Sutcivni

      continua te rog...
  • +2 (2 voturi)    
    Vizita fulger! (Sâmbătă, 9 iulie 2016, 7:54)

    hotnewsfil [utilizator]

    Vizita fulger!
    Tariceanu a asteptat la usa premierului Victoras pana i-a spus usierul : 'poti sa intri, batrane, ca nu mai e nimeni la domnu' premier; tocmai a iesit, prin usa secreta, ungurul - consilierul sau personal de taina.
    Batranul, morfolindu-si in maini palarioara, a intrat tiptil, tiptil, timid, transpirat de emotie si s-a asezat cu spatele lipit de usa pe care tocmai o inchisese meticulos, ca si cum ar fi fost facuta din sticla de un mm.
    A asteptat cu capul aplecat, pana cand premierul Victoras a considerat ca e frezandat destul si i s-a adresat cu : 'ia zi, batrane, ce problema ai!'.
    Batranul : 'stiti, domnu' premier, am venit pentru postu' pe care mi l-ati pregatit, asa cum mi-a spus domnu' purtator de cuvant Mirel, printr-un secretar de-al dansului'.
    Premierul Victoras : 'uite ce e, batrane, daca pui repede de-un nou partidulet liberal, vreo 'aripa tanara', ca alea din anii '90, te fac presedintele tarii, ca te stiu mort dupa postu' asta; sau, cel putin al doilea om in stat - seful senatului. Asta e decizia, deja sfintita, a lu' tata-socru si a lu' nea Hrebenciuc, fiindca avem nevoie de un L sa il pun dupa US, ca sa nu ii dezamagesc pe aia 7,44 de milioane; ce zici, batrane, te-inhami la treaba asta?; daca iti convine, iesi, ca am treaba si spune-i lui Mirel sa te treaca pe locul unu, pe lista aia lunga, cu candidati pentru postul de presedinte. Hai, valea!.
    Actualizare : Tariceanu a facut partiduletul pe care il poarta Viorel pus la butoniera; pentru postul de presedinte i-a luat-o altul inainte - unul cu rude la Ierusalim (pardon, Berlin), batranul fiind nevoit sa se (ne)multumeasca doar cu postul de sef al senatului; in acest post isi indiplineste riguros sarcinile primite de la Viorel; ultima dintre acestea : sa nu lase justitia sa-l atinga nici cu o floare de colegul si prietenul de afaceri Sova; cu sf. mir e voie, daca este original., dintr-o sticluta sigilata..


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by