Referat DNA: Procurorul Iulian Vaduvan cerea taxa de protectie pentru rezolvarea unor dosare

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 4 iulie 2016, 23:04 Dosare Anticoruptie


Procurorul Iulian Vaduvan din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria (PJ) Sinaia a perceput sistematic de la denuntatorul sau, pe perioada mai multor ani, sume de bani ca o taxa de protectie in schimbul asigurarii rezolvarii favorabile a unor situatii juridice in care ar fi putut fi implicat denuntatorul, se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva a magistratului formulata de DNA Ploiesti, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, in perioada 2007-2012, magistratul procuror Iulian Costin Vaduvan, care detinea si functia de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia, a pretins si primit de la martorul denuntator foloase materiale necuvenite, dar si sume de bani, percepute in mod sistematic, ca o taxa de protectie, in schimbul asigurarii rezolvarii favorabile a unor situatii juridice in care ar fi putut fi implicat denuntatorul si care s-ar fi instrumentat, din punctul de vedere al competentei teritoriale, la nivelul PJ Sinaia.

"In perioada 2007 - 2015, inculpatul Vaduvan Iulian Costin, in nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat solutii favorabile denuntatorului in 12 dosare penale", arata DNA intr-un comunicat de presa.

Conform referatului cu propunerea de arestare preventiva, sumele remise cu titlu de mita de catre martorul denuntator au fost deghizate sub forma unor sponsorizari pentru care au fost incheiate contracte intre societati administrate de denuntator, pe de o parte, si sotia magistratului, medic specialist obstetrica ginecologie, pe de alta parte, sumele de bani fiind incasate in contul acesteia din urma.

Conform DNA, la dosarul cauzei au fost depuse, pentru sustinerea denuntului, opt contracte de sponsorizare incheiate intre societatile mentionate si sotia lui Vaduvan, care au ca obiect utilizarea de catre beneficiar a unor sume de bani reprezentand contravaloarea unor cheltuieli de deplasare, cazare, masa si participare la congrese sau seminarii pe teme medicale care au avut loc in tari precum Africa de Sud, Uruguay sau Cipru.

"In raportul specialistului antifrauda se mentioneaza ca din suma totala incasata, (...) a utilizat suma de 93.542,19 lei pentru plata unor servicii prestate de societati de turism, din extrasele de cont si din adresele de raspuns formulate de cele trei agentii de turism rezultand, in mod explicit, ca de aceste servicii au beneficiat de fiecare data doua persoane, in cazul excursiilor din Africa de Sud, Uruguay, Portugalia, Cipru si Spania acestea fiind (...) si Vaduvan Iulian-Costin", se arata in referatul DNA.

De asemenea, Iulian Vaduvan a beneficiat, cu titlu gratuit, de livrari de carburanti auto din statia administrata de martorul denuntator.

"In fapt, prim - procurorul Vaduvan Iulian Costin a primit de la martorul denuntator (...) o carte de vizita pe care o prezenta personalului angajat al statiei si in baza careia alimenta - gratuit - autoturismele aflate in proprietatea sa (...) cu patru plinuri de rezervor pe luna. Pentru a disimula adevarata destinatie a produselor livrate cu titlu de mita, martorul denuntator emitea in numele S.C. (...) S.R.L. si S.C. (...) S.R.L. avize de insotire a marfii pe care erau consemnate livrari de carburanti auto catre diferite puncte de lucru ale societatilor comerciale pe care le administra", arata procurorii.

Fostul procuror sef al Parchetului Judecatoriei Sinaia, Iulian Vaduvan, a fost arestat preventiv vineri in dosarul in care este acuzat de luare de mita si spalare de bani, infractiuni comise in forma continuata, decizia Curtii de Apel fiind contestata de inculpat.

Contestatia se va judeca, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























846 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by