UPDATE Gabriel Oprea, la Inalta Curte pentru primul termen in dosarul DIPI: Sunt un om care a respectat legea

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 28 iunie 2016, 10:15 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea
Foto: Guvern
Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde are termen in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu in legatura cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, transmite Agerpres.

UPDATE Gabriel Oprea, la plecarea de la tribunal: Aceasta masina a fost luata in mod legal de catre DIPI pentru a-si operationa o structura de paza. Nu este masina mea, se gaseste in garajul lor. Sunt un om care a respectat legea

La acest termen, instanta discuta in camera preliminara masurile asiguratorii instituite de procurori in dosar.

In luna mai, Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind Directia de Informatii si Protectie Interna (DIPI).

Gabriel Oprea, in prezent senator, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In dosar, au mai fost deferiti justitiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu si pentru doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, si Marian-Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, in forma continuata.

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae si Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, Gheorghe Nicolae a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Gabriel Oprea.

De asemenea, in perioada 2014 - 2015, acelasi inculpat, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume, si anume de peste 238.000 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

"In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica si Iacob, in calitate de ordonatori de credite in DIPI, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei", au mai constatat anchetatorii.

Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin lui Oprea, Nicolae si Pavel, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1054 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Well .. prejudiciul ar trebuie recuperat integral (Marţi, 28 iunie 2016, 12:48)

    MiticaPalarierul [utilizator]

    Well .. prejudicial economic ar trebuie recuperat integral de la Izmenar !

    Pentru viata pierduta poate judecatorii iau o hotarare inteleapta.

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
  • +3 (3 voturi)    
    Un marlan prost si fudul (Marţi, 28 iunie 2016, 13:14)

    John M. [utilizator]

    Fudulia l-a pierdut; prostia ramane sa-i tina de urat in noptile lungi de puscarie.
    • 0 (0 voturi)    
      fudulie (Miercuri, 29 iunie 2016, 10:26)

      Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui John M.

      Au romanii o vorba, "prostul, daca nu si fudul..." Are dreptate, a respectat o legea, aia cu "asa vrea muschiul meu"...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by