Tribunalul Bucuresti admite sesizarea Curtii Constitutionale la cererea nepotului lui Traian Basescu

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 22 iunie 2016, 21:28 Dosare Anticoruptie


Dragos Basescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Tribunalul Bucuresti a admis, miercuri, exceptia de neconstitutionalitate ridicata de avocatii lui Dragos Basescu, nepotul lui Traian Basescu, si au dispus sesizarea CCR pentru sintagma "lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public" din definirea traficului de influenta, informeaza Mediafax.

"Admite cererea formulata de Basescu Dragos, prin aparator ales, de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia privind dispozitiile art.291 Cod Penal, respectiv neconstitutionalitate sintagmei "lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public". Inainteaza incheierea Curtii Constitutionale", se arata in decizia luata, miercuri, de judecatori.

Articolul 291 din Codul Penal este articolul care defineste infractiunea de trafic de influenta.

"Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, savarsita de catre o persoana care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public si care promite ca il va determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani", se prevede in textul articolului din Codul Penal.

Dragos Basescu, prin avocatii sai, a ridicat exceptia de neconstitutionalitate in dosarul in care DNA il acuza de trafic de influenta. Nepotul fostului presedinte a fost trimis in judecata, in octombrie 2015, fiind acuzat ca ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri, promitand ca intervine la DIICOT pentru solutionarea favorabila a dosarului acestuia.

Potrivit rechizitoriului, pe 13 martie 2014, Dragos Basescu, impreuna cu omul de afaceri Nistor Ciprian, i-ar fi cerut unui alt afacerist (denuntator in cauza) 500.000 de euro pentru o solutie de respingere a arestarii intr-o contestatie formulata de catre DIICOT in dosarul ce il privea pe acesta din urma. El ar mai fi cerut 500.000 de euro pentru o solutie favorabila in cauza respectiva, cat si pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denuntatorului.

"In sprijinul acestor pretentii, inculpatul Basescu Dragos a lasat sa se creada ca are influenta pe langa organele judiciare respective si chiar a promis ca va interveni in sensul celor aratate mai sus. Deoarece denuntatorul le-a spus celor doi ca nu are posibilitatea sa achite o suma atat de mare si ca nici nu doreste sa se faca vreo interventie de acest gen, inculpatul Dragos Basescu i-a propus acestuia ca solutie incheierea unui contract fictiv de consultanta prin care urma sa achite suma pretinsa de 1.000.000 euro, esalonat, pe o perioada de pana la doi ani, in functie de evolutia dosarului", se arata in rechizitoriu.

Contractul trebuia sa fie incheiat cu o societate de consultanta internationala, pentru a nu trezi suspiciuni, precizeaza sursa citata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2157 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Penibil (Miercuri, 22 iunie 2016, 22:18)

    Cataleya [utilizator]

    La puscarie cu ei!
  • +2 (2 voturi)    
    Articolul este perfect redactat asaca . . . (Joi, 23 iunie 2016, 10:59)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . dupa parerea mea este constitutional. L-as declara neconstitutional doar in varianta introducerii unui art. suplimentar: de ex. 291/1 in care sa se prevada ca cel care predinde ca are influenta asupra unei persoane publice si se dovedeste ca nu o are aducandu-i in acest caz atingeri onoarei acelei persoane publice, sa i se acorde un spor de pedeapsa,de pana la 5 ani adaugat celei prevazute in art 291.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by