UPDATE DNA a pus sechestru pe bunuri ale lui Constantin Nita. Fostul ministru al Energiei N-ar trebui sa am nicio legatura cu acest dosar

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 13 iunie 2016, 10:20 Dosare Anticoruptie


Constantin Nita
Foto: AGERPRES
Constantin Nita, fost ministru al Energiei, a fost audiat luni dimineata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. Amintim ca fostul lider PSD Brasov este urmarit penal pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca i-ar fi cerut unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract.

La iesirea din sediul DNA, Nita a declarat ca nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu dosarul: ''Din punctul meu de vedere, n-ar trebui sa am nicio legatura cu acest dosar. Insa respect munca procurorilor, dupa cum si eu am dreptul sa ma adresez, si o voi face, pana in panzele albe, fie la instantele nationale, fie la cele internationale''.

10:57 Procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile ale deputatului Constanti Nita, pana la concurenta sumei de 435.823 lei, reprezentand obiectul infractiunii de trafic de influenta retinuta in sarcina inculpatului, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA precizeaza ca din probatoriu a rezultat ca suma respectiva ar fi fost primita de Nita de la un om de afaceri, in doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului unui municipiu si a promisiunii ca va interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Masura asiguratorie a fost dispusa de procurorii anticoruptie in vederea confiscarii speciale si pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare.

La iesirea din sediul DNA, Nita a declarat ca nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu dosarul: ''Din punctul meu de vedere, n-ar trebui sa am nicio legatura cu acest dosar. Insa respect munca procurorilor, dupa cum si eu am dreptul sa ma adresez, si o voi face, pana in panzele albe, fie la instantele nationale, fie la cele internationale''.

Vinerea trecuta, procurorii i-ar fi comunicat ca i s-a pus sechestru pe mai multe bunuri in acest dosar, au declarat surse judiciare pentru Agerpres.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2013, Constantin Nita, la acea data deputat si ministru al Energiei, i-ar solicitat unui om de afaceri (denuntator in cauza) un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de societatea comerciala a acestuia cu primaria unui municipiu.

Comisionul ar fi fost pretins de Nita Constantin in schimbul exercitarii influentei sale asupra primarului de municipiu si a promisiunii ca interveni pe langa acesta pentru a-l determina sa agreeze semnarea si buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Constantin Nita in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

Acesta ar fi primit in 21.07.2013 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti. 

De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013-iunie 2014.

Suma solicitata nu a fost, asadar, achitata integral, ci doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. Sumele au fost folosite, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizatiei judetene de partid, la solicitarea lui Nita Constantin.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1538 vizualizari

  • +8 (8 voturi)    
    Lider PSD? (Luni, 13 iunie 2016, 10:48)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Deci hot in mod cert. Un om cinstit nu ar putea face din acest grup de crima organizata numit partid
  • +6 (6 voturi)    
    Ziua scadentei . (Luni, 13 iunie 2016, 10:49)

    Andrei_Fieraru [utilizator]

    Frizerul asta , la un moment dat al existentei lui ministeriale , cand visa lovituri de milioane date firmelor din energie , a schimbat legile astfel incat investitorii mari sa sara la cap . Astia n-au sarit si acum vad ca sare la celula cel cu gandurile de milionar . Ce-i si cu viata asta ! .
  • +5 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 13 iunie 2016, 11:07)

    polonyca [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    Proverb unguresc (Luni, 13 iunie 2016, 11:35)

    Spiky [utilizator]

    Domnia si prostia se platesc. PSD-istii platesc dublu: si pentru una, si pentru cealalta.
    • +4 (4 voturi)    
      /// (Luni, 13 iunie 2016, 12:03)

      hmara [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Din pacate platim noi.
      Tot cu ei ne alegem datorita statului acasa din 4 in 4 ani.
      Votantii lor ies tot timpujl. Ei sint primii.
      • +1 (1 vot)    
        De aceea. (Luni, 13 iunie 2016, 12:35)

        Spiky [utilizator] i-a raspuns lui hmara

        campaniile pe Facebook de tipul celei care l-a daramat pe Ponta trebuie relansate ori de cate ori este campanie electorala.
  • +3 (3 voturi)    
    /// (Luni, 13 iunie 2016, 12:02)

    hmara [utilizator]

    Asta nu a fost cumva sef de sala la nu stiu ce restaurant pe vremuri?
    Parca da.
  • 0 (0 voturi)    
    ...n-ar trebui? (Luni, 13 iunie 2016, 13:00)

    raducutu [utilizator]

    ...n-ar trebui sa ai legatura, dar uite ca ai...surprins de faptul ca te-au prins? Daca nu te gaseau, cineva te turna, stai calm ca au si coruptii problemele lor..:)))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by