UPDATE Fostul sef al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat la 5 ani de inchisoare, in prima instanta

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 9 iunie 2016, 16:25 Dosare Anticoruptie


Sorin Blejnar (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Fostul presedinte al ANAF Sorin Blejnar a fost condamnat, joi, de Curtea de Apel Bucuresti la cinci ani inchisoare cu executare in dosarul 'Motorina', in care este acuzat alaturi de sotii Radu si Diana Nemes de complicitate la evaziune fiscala si constituirea unui grup infractional organizat, anunta Agerpres.

Instanta a mai decis ca Blejnar nu are voie sa exercite pe o perioada de cinci ani, dupa ce iese din inchisoare, mai multe drepturi civile, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functiile elective publice, dreptul de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si dreptul de a ocupa functii de conducere in cadrul autoritatilor statului cu competente in domeniul fiscal.

In acelasi dosar, sotii Radu si Diana Nemes au fost condamnati la 9 ani inchisoare, respectiv 7 ani inchisoare.

Fostul ofiter DGIPI Florin Secareanu a primit 5 ani inchisoare, aceeasi pedeapsa fiind aplicata si in cazul lui Viorel Comanita, fost director la Autoritatea Nationala a Vamilor si vicepresedinte al ANAF.

De asemenea, au fost condamnati si administratori ai unor firme implicate in mecanismul de evaziune fiscala: Lucian Florin Ionescu - 5 ani; Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan si Pavel Ghise - cate 7 ani inchisoare; Dumitru Chirvasitu - 8 ani, Mariana Vranceanu - 6 ani, Nicolae Belba - 3 si 6 luni inchisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Judecatorii au mai decis ca SC Excella Real Grup SRL sa plateasca 900.000 lei amenda penala, urmand ca firma sa fie dizolvata, iar SC Inkasso Jobs SRL trei amenzi penale de 700.000 lei, 500.000 lei si 800.000 lei, plus dizolvarea companiei.

Celelalte firme implicate in dosarul de evaziune fiscala au fost condamnate la cate 700.000 lei amenda penala si acestea urmand sa fie dizolvate.

Instanta a admis in parte actiunea civila formulata de ANAF si i-a obligat pe Sorin Blejnar, sotii Nemes si ceilalti inculpati din dosar sa plateasca suma de 242.642.205 lei, reprezentand despagubiri civile, la care se adauga obligatiile fiscale accesorii (majorari, dobanzi si penalitati) calculate pana la data executarii integrale a platii.

In vederea achitarii acestor sume, judecatorii au dispus mentinerea sechestrului asigurator pus pe bunurile si conturile inculpatilor si firmelor condamnate in dosar.

Totodata, in cazul sotilor Nemes, instanta a decis confiscarea speciala cu privire la suma de 13.212.000 dolari SUA.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Sorin Blejnar si sotii Radu si Diana Nemes au fost trimisi in judecata de DNA in iulie 2014, prejudiciul in acest caz fiind de 56 milioane euro.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Viorel Comanita, fost director la Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) si vicepresedinte al ANAF; Florin Dan Secareanu, ofiter de politie in cadrul MAI - Directia Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI).

De asemenea, au fost deferiti justitiei George Guliu, asociat si administrator la SC Excella Real Grup SRL Nicolae Balcescu, judetul Constanta; Dumitru Chivasitu, administrator in fapt al SC Inkasso Jobs SRL Mihail Kogalniceanu, judetul Constanta; Nicolae Belba, persoana care controla SC Divers Zootehnic SRL si SC Partener Noblesse SRL; Andrei Juganaru, administrator de fapt al SC Crivas Logistic SRL Bucuresti si al SC Rad Trans Concept SRL Bucuresti; Ioan Ovidiu Moldovan, administrator al SC Benzoil Sibiu; Dumitru Pavel Ghise, asociat si administrator al SC Ana Oil SRL Sibiu; Lucian Ionescu, administrator la SC Delta Oil Logistic SRL, Mihai Buliga, Dumitru Preda, Mariana Vrinceanu (fosta Cozma).

Potrivit DNA, in perioada 2011 - 2012, Radu si Diana Nemes, George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ioan Ovidiu Moldovan si Pavel Ghise au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de infractiuni de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor fiscale aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

Grupul a fost sprijinit in diferite modalitati de Codrut Marta si Sorin Blejnar.

Radu si Diana Nemes, George Guliu, precum si SC Excella Real Grup SRL au ascuns sursa impozabila corespunzatoare activitatilor reale pe care le desfasura societatea, au inregistrat in contabilitate si in declaratiile fiscale cheltuieli fictive referitoare la achizitii de titei si au omis inregistrarea operatiunilor de comercializare a motorinei, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 242.642.205 lei (aproximativ 56 milioane euro).

Dumitru Chirvasitu, Radu Nemes si SC Inkasso Jobs SRL au transferat prin tranzactii repetate suma totala de 13.212.000 dolari din sumele obtinute din evaziune fiscala catre un cont din Dubai controlat de Radu si Diana Nemes, inregistrand ca justificare operatiuni fictive de consultanta, pentru a disimula originea ilicita a acestor sume.

Mecanismul evazionist presupunea importul de motorina in regim de antrepozit fiscal, fara plata accizelor, de catre SC Inkasso Jobs SRL, care o revindea imediat catre SC Excella Real Grup SRL.

In paralel, SC Excella Real Grup SRL achizitiona in mod fictiv titei de la mai multe societati fantoma si intocmea inscrisuri care atestau un proces industrial ce nu avea loc in realitate, in care motorina era amestecata cu titei, obtinandu-se produse petroliere inferioare slab accizate. Aceste produse (combustibil lichid greu si combustibil lichid navo) erau vandute in mod fictiv catre alte societati fantoma, astfel incat producatorul se descarca scriptic de stocul de motorina.

In realitate, motorina era vanduta direct de Excella Real Grup SRL catre mai multi distribuitori (Benz Oil SRL si Ana Oil SRL), in baza unor documente fictive care atestau ca furnizori un alt grup de societati fantoma, astfel incat cumparatorii sa aiba o justificare scriptica a stocului.

Ulterior, motorina era distribuita catre statii de carburant, iar sumele obtinute erau transferate in conturile bancare ale societatilor fantoma care aveau aparent rolul de furnizori initiali ai circuitului, de unde erau retrase in numerar si erau impartite intre membrii grupului.

In acest mod, Excella Real Grup SRL a ascuns natura reala a activitatilor comerciale desfasurate, impiedicand stabilirea sursei impozabile, si nu a achitat acciza si taxa pe valoarea adaugata datorate pentru vanzarea cu motorina, ci o suma mult mai mica aferenta operatiunilor cu combustibil lichid. Accizele de la plata carora s-a sustras societatea sunt in cuantum de 131.360.917, iar TVA-ul in cuantum de 109.373.185 lei.

Totodata, prin inregistrarea de cheltuieli fictive de achizitie de titei si transport corespunzator, s-au diminuat profitul si implicit impozitul datorat cu suma de 1.908.103 lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5032 vizualizari

  • +2 (16 voturi)    
    alt basist laudat... (Joi, 9 iunie 2016, 16:28)

    jackalphonse [utilizator]

    .
    • +2 (10 voturi)    
      mazetooooo (Joi, 9 iunie 2016, 17:25)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      unde naiba s-a ascuns mujicul de mazeta ?
    • 0 (6 voturi)    
      Care e vina lui Blejnar ???? (Joi, 9 iunie 2016, 19:43)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      M-am uitat atent in articol, care ofera multe informatii, dar n-am vazut nici macar un cuvant care sa indice vina lui Blejnar. Banuiesc ca pana la urma Blejnar va fi achitat, cum se va intampla si cu Mircea Basescu in procesul cu tiganii. Astea sunt dosarele fabricate la comanda lui Ponta, la Blejnar a lucrat un procuror coleg de raliuri cu Ponta (de unde bani de masini de raliu la procurori- sponsorizari, Turceni, Rovinari???). Probabil ca Blejnar stia sau banuia ce se intampla, dar ma indoiesc ca a fost activ in lantul de infractiuni. Poate peste un an sau doi, cand societatea se mai linisteste, se va ocupa cineva si de procurorii si judecatorii astia care folosesc justitia pentru rafuieli politice. Cred ca unui militian care s-a ocupat de sexy-club ii tremura deja chilotii marimea XXXL. Acum cativa ani cine si-ar fi inchipuit un Nastase-El Insusi, in puscarie? Uite ca ajuns si dupa el o gramada de alti hoti.
  • +8 (18 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iunie 2016, 16:34)

    [anonim]

  • +3 (19 voturi)    
    Stupoare!!! (Joi, 9 iunie 2016, 17:04)

    cristian_n [utilizator]

    Nu era din cel mai drept,intre drepti,guvern cinstit,basescian???
  • +6 (14 voturi)    
    Ce imagine ne constuim (Joi, 9 iunie 2016, 17:22)

    bfc [utilizator]

    Seful institutiei care ar trebui sa controleze si sa se asigure ca sistemul fiscal este respectat si nu este ocolit constituie un grup infractional pentru a realiza evaziunea fiscala.

    In fiecare zi deschid un canal de stiri sau un web site de stiri cu frica de ce voi mai gasi pe acolo.

    Astept decizia pentru eliminarea abuzului in serviciu din legi ... Cred ca acela va fi momentul care ne va defini ca tara si ca romani.
    • +9 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 9 iunie 2016, 17:44)

      [anonim] i-a raspuns lui bfc

  • +5 (7 voturi)    
    Mai cu Elan si spre alti parteneri al Blejnarului (Joi, 9 iunie 2016, 17:32)

    Plagarus [utilizator]

    La recurs se vor pune "cartile " pe masa !
  • +8 (10 voturi)    
    ... (Joi, 9 iunie 2016, 17:55)

    Sarmis [utilizator]

    Uitati-va la ei...ANAF-ul primul evazionist al tarii.
  • +5 (5 voturi)    
    Corupti genetic! (Joi, 9 iunie 2016, 18:02)

    obvious [utilizator]

    Asta-i ala cu "Ridicati-va si munciti!" .
    Avem multe gunoaie in ADN-ul national. Doar uitandu-ma in dreapta acestei pagini vad insiruiti o gramada de hoti: Dobritoiu, Fenechiu, Bradisteanu, Bombo, Chiuariu, Mitrea, ca sa-i enumar pe cei mai "titrati".
  • -2 (6 voturi)    
    Deci sa comparam,Voiculescu,cu (Joi, 9 iunie 2016, 19:44)

    xrogo [utilizator]

    prejudiciu "fabricat" de DNA.60 milioane euro,un teren ulterior reevaluat de ANAF la 10,5 milioane euro,dar nici acum scos la vanzare,a primit 10 ani si confiscare extinsa,peste alea 60 milioane,Blejnar si ai lui,56 milioane palpabile,in carburanti scosi din circuitul financiar al statului,5 ani,asta da justitie oarba!!!
    • +2 (6 voturi)    
      mircica,breh, profesoara de romana (Joi, 9 iunie 2016, 21:07)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      te a invatat gresit...ai abuzat de virgule...de CRESCENT....parnos de miliarde de $$$$ ce spui ? unde ie mangotzii ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by