Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de Hexi Pharma, Flori Dinu, Uliana Ochinciuc si doua off-shore-uri / 23 de case, 32 de masini si conturi, puse sub sechestru

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 2 iunie 2016, 14:25 Dosare Anticoruptie


Hexi Pharma
Foto: hexi.ro
Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de Hexi Pharma, Flori Dinu, Miron Panaitescu, Uliana Ochinciuc si Radu Ochinciuc, in scandalul dezinfectantilor diluati.

Potrivit unui comunicat, Hexi Pharma este urmarita penal pentru evaziune fiscala si spalare a banilor. In acelasi dosar, mai sunt urmariti penal:
  • CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD si HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor,
  • DINU FLORI, director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala,
  • PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societati comerciale, OCHINCIUC ULIANA si OCHINCIUC RADU, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor,
Care sunt acuzatiile procurorilor:

In perioada 2008 - 2016, Hexi Pharma a evidentiat in actele contabile operatiuni fictive de intermediere a achizitiilor de bunuri, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si diminuarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat cu o suma estimata in aceasta etapa a cercetarilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).

Astfel, societatea inregistra achizitii de la doua societati inregistrate in Cipru, avand ca obiect substante active folosite in procesul de productie a biocidelor. In realitate, achizitiile erau realizate de catre Hexi Pharma direct de la firmele producatoare din Germania, asa cum rezulta din documentele obtinute din aceasta tara in cursul urmaririi penale. Comenzile erau realizate in Romania de catre angajatii Hexi Pharma, care se ocupau si de realizarea platilor catre producatori, iar produsele erau livrate din Germania direct in Romania.

Prin operatiunile mentionate, societatea a inregistrat cheltuieli in cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), in conditiile in care valoarea reala a bunurilor achizitionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).
 
Avand in vedere caracterul fictiv al operatiunii de intermediere, diferenta de pret inregistrata in contabilitate ca urmare a acestor fapte, in suma de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasa de la impozitare in mod nelegal, pentru ca societatea sa nu plateasca impozitul pe profit datorat.

Procurorii afirma ca Hexi Pharma a fost ajutata la savarsirea acestor fapte de catre persoanele juridice inregistrate in Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS si HATOM LIMITED, societati afiliate companiei din Romania care figurau in aceste tranzactii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societatii romane.

Din extrasele bancare ale acestor societati rezulta ca activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura ratiune pentru care au fost infiintate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societatile nu au angajati, nu au alti parteneri de afaceri si nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele indeplinite in numele lor apartinand in realitate reprezentantilor HEXI PHARMA CO S.R.L.

Avand in vedere ca dispozitiile codului fiscal referitoare la preturile de transfer interzic in mod expres ca tranzactiile dintre societati afiliate sa se realizeze la preturi mai mari decat cele de piata, in inscrisurile intocmite a fost ascunsa imprejurarea ca toate aceste societati erau controlate de aceeasi persoana. Astfel, in registrele publice din Cipru societatile figureaza cu actionari si directori nominali cetateni ciprioti, insa din documentele de infiintare obtinute in cursul urmaririi penale rezulta ca beneficiarul real al HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al Hexi Pharma.

De asemenea, la savarsirea faptelor a participat si Dinu Flori, directorul general al companiei, care a semnat un contract si acte aditionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriota a fost interpusa in mod fictiv in relatia comerciala cu furnizorii externi din Germania, in scopul majorarii in mod nejustificat a pretului bunurilor achizitionate si a diminuarii impozitului pe profit datorat, spun procurorii.

Sumele obtinute din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost transferate in conturile bancare deschise in Cipru si in Romania de catre suspectele HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.

Aceste sume au revenit in Romania, fie in conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru si ale tatalui acestuia (suma totala de 1.239.900 euro), fie in conturile unei retele formate din 9 societati comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, in baza unor operatiuni de consultanta fictive prin care se urmarea sa se ascunda originea infractionala a banilor (suma totala de 2.768.050 euro).

Platile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acesti bani au fost retrasi in numerar si au fost folositi pentru achizitia de bunuri imobile atat de persoanele implicate in savarsirea de infractiuni, cat si de persoane apropiate acestora.

Din probele administrate in cauza a mai rezultat ca in perioada 29 aprilie 2016 - 13 mai 2016, dupa ce au fost relatate in presa aspecte privind faptele savarsite de catre reprezentantii Hexi Pharma, Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale in conturile suspectilor OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) si OCHINCIUC RADU (320.000 euro) in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite.

In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor active:
  • 23 de imobile situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov,
  • 32 de autoturisme,
  • utilaje, echipamente si instalatii destinate procesului de productie,
  • conturi bancare deschise in Romania, Cipru, Elvetia si Germania de catre persoanele care au participat la savarsirea infractiunilor sau care au obtinut beneficii in urma acestora.
Procurorii au dispus control judiciar pentru 60 de zile fata de Uliana Ochinciuc si Radu Ochinciuc.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2703 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Pareri . (Joi, 2 iunie 2016, 17:58)

    Andrei_Fieraru [utilizator]

    Este absolut scandalos sa incepi urmariri penale si sechestrari fata de o firma privata acuzata de operatiuni ilegale daca nu faci in acelasi timp , acelasi tip de operatiune si impotriva spagarilor bugetari care au permis aceste matrapazlacuri , daca nu cumva chiar ei le-au conditionat . Altfel , vom fi convinsi a mia oara ca statul , organizatia nascuta din grija de a face servicii poporului , are grija doar de actionarii lui , adica bugetarii , ceilalti fiind doar sclavii pe plantatie .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by