Sefa Sectiei de Psihiatrie de la Spitalul din Arad, arestata pentru 30 de zile

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 iunie 2016, 21:18 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a decis miercuri arestarea preventiva pentru 30 de zile a Deliei Podea, sefa Sectiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, acuzata de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale in dosarul testarilor ilegale de medicamente, anunta Agerpres.

Decizia nu este definitiva, insa este executorie, astfel incat Delia Podea va fi dusa in arestul Politiei Capitalei.

Potrivit Parchetului General, Delia Podea, sefa Sectiei Psihiatrie a SCJU Arad, avand si calitatea de cadru didactic la Universitatea de Vest 'Vasile Goldis' Arad, este acuzata ca a solicitat si a primit sume de bani de la persoane interesate sa figureze cu internari in cadrul Sectiei de Psihiatrie, in vederea fundamentarii si intocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boala.

In realitate, persoanele in cauza nu sufereau de afectiuni psihice, insa in schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta ii inregistra in evidentele medicale ale spitalului, figurand fictiv atat cu internare cat si cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu ramaneau internate in spital si nici nu urmau tratamentul prescris.

Pe de alta parte insa, unora dintre pacienti le conditiona internarile fictive de participarea la studiile clinice pe care acelasi medic le conducea, scopul acestui demers fiind obtinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, intrucat pentru derularea acestor studii medicul respectiv era platit in functie de numarul de pacienti inrolati.

'Din probatoriul administrat pana in prezent a reiesit faptul ca medicul psihiatru, utilizand ascendentul moral si profesional de care beneficiaza in relatia cu medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le este indrumator de rezidentiat, ii determina si ii constrangea pe acestia sa savarseasca astfel de ilegalitati. Studiile clinice erau efectuate fara consimtamantul informat al subiectilor, fiind consemnate in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia. Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, medicul psihiatru fie prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (in situatia pacientilor fara discernamant) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: EKG), fie contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura', sustin procurorii.

Anchetatorii mai sustin ca, pentru a asigura numarul de pacienti prevazut in protocoale, medicul psihiatru includea in studii si persoane care nu sufera de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicatiile acestuia, medicii rezidenti si asistentele medicale consemnau in foile de observatie simptomele necesare includerii in studiu, omitand total sau partial consemnarea simptomelor reale.

Pe parcursul derularii studiilor, medicul psihiatru consemna in foile de observatii si in celelalte documente aferente aspecte neconforme cu realitatea. Totodata, nu consemna in foile de observatii administrarea unei medicamentatii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu, mai mentioneaza sursa citata.

In situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat pentru a fi mentinuti in studiu, li se administrau medicamente continand substante neadmise in protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacientilor nu erau recoltate de la acestia, ci de la cadrele medicale ale sectiei.

Potrivit dispozitiilor medicului psihiatru, la externare, pacientilor inrolati in studiu li se intocmeau doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea in studiu, diagnosticul si tratamentul experimental administrat si altele contrafacute care se inmanau pacientului si care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fara a se mentiona includerea pacientului in studiu.

Prin modalitatile descrise se urmarea includerea in studii a unui numar cat mai mare de pacienti si efectuarea chiar fictiva a cat mai multor vizite, scopul final fiind acela de a incasa sume mai mari din partea sponsorilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1318 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Pai ?!! (Miercuri, 1 iunie 2016, 21:26)

    CezarN [utilizator]

    Ieri descinderi, astazi arestari!
    Pai?! Cu Condrea de ce nu a fost la fel, domnilor?
  • -5 (5 voturi)    
    alt medic de exceptie arestat (Miercuri, 1 iunie 2016, 21:37)

    xanti [utilizator]

    Parlamentul lui peste prajit sta si se uita.
  • +4 (4 voturi)    
    Unele informatii sunt paradoxale (Miercuri, 1 iunie 2016, 21:47)

    FreakaThe-jmirghel [utilizator]

    Probabil ca asta e numai unul din multele cazuri asemanatoare care au existat in decursul anilor anteriori si care in mod evident exista si in prezent

    Medicina = afacere
    • +1 (1 vot)    
      Paradoxal.. (Vineri, 3 iunie 2016, 8:32)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui FreakaThe-jmirghel

      ...dar unii oameni militeaza ca sa fie obligatorie pentru populatie injectarea unor substante semicunoscute. Sa vezi atunci coruptie...
  • +2 (4 voturi)    
    Nebunie "profesionala "sau prostie groasa ? (Miercuri, 1 iunie 2016, 22:09)

    Plagarus [utilizator]

    Lacomia este un al treilea factor al acestei manevre.
    Studiile serioase se fac ca la carte,in urma unor concursuri pt. granturi (nn consimtaminte reale, analize facute in strainatate.... )
    Potențialul de cercetare medicală în România este, din păcate, relativ modest
    • +1 (1 vot)    
      Daca nu erau prinsi... (Vineri, 3 iunie 2016, 8:30)

      Skipper1 [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      ...spuneau ca e serios, "ca la carte" studiul.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by