77 de medici oncologi din aproape toata tara, urmariti penal de DNA pentru luare de mita de la o firma care importa si distribuie produse farmaceutice

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 30 mai 2016, 16:16 Dosare Anticoruptie


Medicamente
Foto: Photoxpress.com
77 de medici oncologi sunt urmariti penal de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie pentru luare de mita. Medicii ar fi primit mita de la o societate comerciala ce are ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice, care a incercat sa ii determine astfel pe medici sa prescrie sau sa indrume pacientii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectiva, "cu depasirea limitelor permise de legea in domeniu". Compania respectiva ar fi dat peste 416 mii de euro mita celor 77 de medici in acest caz, mita fiind mascata prin intermediul unei societati de turism, arata DNA intr-un comunicat.

In total, in acest dosar sunt urmariti penal 82 de suspecti:

- o societate comerciala ce are ca obiect de activitate servicii de import, distributie si promovare a produselor farmaceutice, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale)
- 4 reprezentanti cu functii de conducere in societatea respectiva, pentru comiterea infractiunii de dare de mita, in forma continuata (77 acte materiale)
- si cei 77 de medici specialisti oncologi, pentru comiterea infractiunii de luare de mita.

In acest dosar au fost facute perchezitii in iulie 2015, iar Mediafax arata ca perchezitiile au fost facute la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, la Casa Judeteana de Asigurari de Santate Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, si la firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

Potrivit surselor citate, firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.


Ce spun procurorii in ordonanta de incepere a urmaririi penale:

Conducerea societatii comerciale mentionate anterior a decis extinderea activitatii societatii pe piata de medicamente generice, printre acestea fiind si medicamente din sfera oncologiei.

In contextul in care concurenta pe piata farmaceutica era puternica, a aparut necesitatea unor masuri de natura sa determine medicii sa prescrie sau sa indrume pacientii spre medicamentele din sfera oncologiei distribuite de compania respectiva, cu depasirea limitelor permise de legea in domeniu.

In consecinta, in anul 2012, sub pretextul finantarii participarii unor medici oncologi la un congres international, dupa o serie de discutii, persoane cu putere de decizie in cadrul societatii comerciale au hotarat organizarea unei vacante in India pentru medici oncologi, urmand sa suporte toate cheltuielile cu transport, cazare, masa si excursii pentru medici, iar in unele cazuri, si pentru membri din familiile medicilor in cauza. Oferirea acestei vacante avea ca scop stimularea ilicita a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comerciala respectiva, cu incalcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006.

Prin intermediul reprezentantilor medicali, cei patru suspecti din conducerea societatii au transmis mai multor medici oncologi invitatia de participare la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san, care urma sa aiba loc in Bangalore, India, in perioada 3-4 martie 2012. In final, 77 de medici au acceptat invitatia, unii dintre acestia fiind insotiti de alti membri ai familiei.

Pentru participarea la congres a celor 77 de medici, compania a achitat unei societati de turism suma de 520.607,95 euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care suma reprezentand mita este de 416.864,1 euro.
Pentru acoperirea mitei acordate in acest mod, au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare, care atesta aspecte necorespunzatoare realitatii cu privire la scopul si cuantumul sumelor despre care se sustine ca au fost achitate cu titlu de sponsorizare.

Totodata, in ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata faptul ca, desi congresul a avut loc in perioada 3-4 martie 2012 in localitatea Bangalore, India, deplasarea medicilor s-a realizat in intervalul 28 februarie-09 martie 2012, acestia fiind cazati la mai multe hoteluri din localitatea New Delhi, India, la peste 2.000 de km distanta de locul congresului.

Faptul ca evenimentul stiintific de la Bangalore a fost doar un pretext, o modalitate de a ascunde vacanta acordata de societatea comerciala medicilor pentru ca, in virtutea atributiilor lor de serviciu, sa indrume pacientii spre produsele generice oncologie ale companiei, este evidentiat si de faptul ca, in programul stabilit, participarea la congres nu a fost punctul central. Grupul medicilor a plecat din New Delhi spre Bangalore si a revenit in capitala Indiei in aceeasi zi, 3 martie 2012, desi congresul dura 2 zile.
Aceasta deplasare a permis participarea partiala, pentru cateva ore, la prima zi de congres si nu s-a avut in vedere niciun moment sa fie asigurata participarea la congres in totalitate. Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul profesional.

De altfel, acestia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai tarziu cand au fost facute si demersurile pentru obtinerea acestora.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























18156 vizualizari

  • -13 (37 voturi)    
    oare (Luni, 30 mai 2016, 16:20)

    Mazeta [utilizator]

    Printre ei este şi (ex)ministrul Sanatatii?
    • +19 (33 voturi)    
      Bre mazeta! (Luni, 30 mai 2016, 16:26)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      Am auzit ca DNA incepe sa-i ia nu numai pe penalii PSD dar si pe propagandisti... adicalea acestia din urma fac propaganda unei societati care sub masca unui partid politic realizeaza activitati mafiote care aduc prejudicii statului roman.
      In schimbul acestei activitati, acesti indivizi duplicitari la activitatile ilegale si interlope ale PSD, primesc bani intr-o valuta straina (Ruble)!
      • +5 (11 voturi)    
        adica aia platiti de Udrea? (Luni, 30 mai 2016, 17:48)

        basilicus [utilizator] i-a raspuns lui Sani

        n-am auzit, dar ar fi bine sa fie asa.
    • +17 (19 voturi)    
      ex ex ex (Luni, 30 mai 2016, 16:52)

      zicsieu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      (ex)ministrul Sanatatii, ex (ex)ministrul Sanatatii si ex ex (ex)ministrul Sanatatii. ce zici? ii bagam si pe astia?
  • +32 (40 voturi)    
    astia ar fi trebuit sa trateze cancerul (Luni, 30 mai 2016, 16:33)

    pardalian [utilizator]

    nu sa fie ei cancerul. La puscarie cu ei!
    • +12 (22 voturi)    
      dap (Luni, 30 mai 2016, 17:35)

      Point [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

      si cum se trateaza cancerul?
      astia ar trebui sa faca inchisoare numai pt sperantele vandute pe bani grei!
      • +4 (4 voturi)    
        adevarul e crud (Luni, 30 mai 2016, 20:13)

        kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Point

        nu se trateaza, la fel ca si coruptia.
        • 0 (0 voturi)    
          Adevărul îl schimbi prin mincună. (Marţi, 31 mai 2016, 6:24)

          Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

          Condiția este să crezi în minciună și să lupți cu toată convingerea s-o transformi în realitate.
  • +23 (25 voturi)    
    ar fi intersant de vazut daca medicii acestia (Luni, 30 mai 2016, 16:47)

    Consta [utilizator]

    luau si plicurile de la pacienti!

    Asta doar sa stim cam cat ar trebui sa creasca salariu ptr ca onestii nostri medici sa nu mai ia spaga si sa prescrie tratamentul ptr pacient nu pentru pharma!
    • +1 (13 voturi)    
      dA (Luni, 30 mai 2016, 18:08)

      Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Consta

      Ca sa-ti faci o idee de undeva unde nu se da spaga: in provincia Quebec din Canada bugetul sanatatii e de 33 de miliarde de $. Si asta la o populatie de 8.3 milioane de loc. Compara acum cu bugetul Ministerului Sanatatii din din Ro.
      • +3 (7 voturi)    
        Ar fi fost util sa spuneti cat se aduna si in Ro (Luni, 30 mai 2016, 19:22)

        Consta [utilizator] i-a raspuns lui Babilou

        la sanatate ca sa putem compara. In plus, sistemul de sanatate din Quebec lasa mult de dorit!! Acolo stiu ca se astepta cu lunile pentru o mamografie sau pentru afectiuni care nu-s in urgenta ??
    • +4 (6 voturi)    
      Sa creasca salariul dar proportional cu rezulta- (Luni, 30 mai 2016, 18:20)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Consta

      tele! Nu asa, esti bun sau nenorocesti oameni si ai acelasi salariu.
  • +1 (17 voturi)    
    unde's ardelenii aroganti? (Luni, 30 mai 2016, 16:58)

    pardalian [utilizator]

    sa ne spuna cum pe acolo nu se fura?!
    • +4 (10 voturi)    
      Influentza nefasta a sudului fanariot ! (Luni, 30 mai 2016, 18:16)

      Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

      Tot asa se asculta si manele,se mai "scuipa " si seminte,dar mai domol cu toate astea.
    • +5 (9 voturi)    
      Comment sters de user (Luni, 30 mai 2016, 19:28)

      andipetre [anonim] i-a raspuns lui pardalian

  • +8 (10 voturi)    
    . (Luni, 30 mai 2016, 17:05)

    adi.i [utilizator]

    Câți medici oncologi sunt în țară ca să esitmăm cât de cât amploarea?
    • +8 (8 voturi)    
      Păi... (Luni, 30 mai 2016, 18:28)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      78?
    • +7 (9 voturi)    
      De ce doar oncologi? (Luni, 30 mai 2016, 19:06)

      TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      Sa-i ia la puricat si pe diabetologii care au vazut juma de lume pe banii firmelor de medicamente!
      • +2 (2 voturi)    
        A se verifica... (Luni, 30 mai 2016, 22:38)

        TheRealGicaContra [utilizator] i-a raspuns lui TheRealGicaContra

        ... spre exemplu pasaportul si averea dr Lavinia Pop din Baia Mare, a carei semnatura e foarte grea!
    • 0 (0 voturi)    
      dA (Marţi, 31 mai 2016, 15:23)

      Babilou [utilizator] i-a raspuns lui adi.i

      Dl. Moise Guran spunea la Biziday ca sunt 250, deci implicati sunt cam o treime.
  • +6 (10 voturi)    
    Industria medicamentelor (Luni, 30 mai 2016, 17:19)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Coruptia din domeniul sanatatii si educatiei ucid..importatorii fara scrupule si coruptia trebuiesc abordate cu toleranta 0 altfel Statul Roman se poate dezintegra
  • +8 (10 voturi)    
    tare... (Luni, 30 mai 2016, 17:24)

    MihaielaAlba1 [anonim]

    ...cred ca ar trebui sa ma angajez in servicii ; eu stiam asta de cativa ani...
  • +5 (11 voturi)    
    Incepe (Luni, 30 mai 2016, 17:28)

    Pac-pac [utilizator]

    Sper sa continue....
  • +12 (16 voturi)    
    Hm!... (Luni, 30 mai 2016, 17:34)

    Calin_file_de_dosar [utilizator]

    Citostaticele se scriu după protocoale precise iar in cazurile speciale (cu terapii foarte scumpe) se fac comisii oncologice independente care revizuiesc fiecare caz in parte!
    Imi e greu sa cred ca toti acești oncologi s-au apucat sa scrie in afara indicatiei terapeutice, doar ca sa favorizeze o anumită firma!
    Întrebarea e insa alta: daca produsul/produsele firmei respective (sunt chiar curios sa stiu care e) este cuprins in protocoalele terapeutice recomandate internațional (anticorpi monoclonali acoperiți de patente internaționale), cum demonstrezi ca toti ăștia 77 au prescris medicație la ordin?!
    Va fi încurcată treaba asta...
    • +2 (4 voturi)    
      . (Luni, 30 mai 2016, 17:51)

      adi.i [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      In acelasi fel in care compania farmaceutica stie ca a fost prescris medicamentul de catre medicul x.
    • +8 (8 voturi)    
      Care sunt ... (Luni, 30 mai 2016, 17:52)

      Ichim [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      Din ce se spune in piata ar fi Romastru Trading compania implicata (se pare ca a fost un denunt a lui Roche Elvetia impotriva fostului CEO - Dan Zamonea si de aici a plecat totul). In orice caz, companiile implicate sunt mai multe, dar au sacrificat pe cel mai mic se pare
    • +5 (5 voturi)    
      firma e romastru trading (Luni, 30 mai 2016, 17:54)

      DoinaSuciu [anonim] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      romastru ca un astru:) un articol bun, aici:)http://mariusgeanta.ro/haideti-la-educatie-medicala-in-india-si-nepal-cu-romastru-trading/
    • +3 (3 voturi)    
      o fi vorba de Hoffman La Roche? (Luni, 30 mai 2016, 17:59)

      minos [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      parca ei erau vizati de acele percheziti de anul trecut.
    • +3 (3 voturi)    
      totusi cred ce e vorba de o firma de generice (Luni, 30 mai 2016, 18:07)

      minos [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      in oncologie se folosesc si destule generice
    • +2 (4 voturi)    
      sau (Luni, 30 mai 2016, 18:14)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      Daca firma s-ar fi numit GSK e posibil sa nu fi auzit niciodata de astfel de investigatii
    • +3 (5 voturi)    
      Sa se faca publice medicamentele prescrise (Luni, 30 mai 2016, 18:20)

      Consta [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      de toti oncologii din Ro! Daca cei din dosar au utilizat vizibil mai mult produsele companiei care i-a plimbat, nu cred ca mai comporta dubii!
    • +6 (6 voturi)    
      Asta voiam sa zic si eu! (Luni, 30 mai 2016, 18:22)

      Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      Poate ca medicamentul respectiv e, intr-adevar, cel mai bun, iar medicii respectivi il prescriau pentru asta, nu pentru ca au acceptat cadoul de la firma respectiva. Asta trebuie stabilit in primul rand.
      • +1 (3 voturi)    
        oare de ce firma nu a plimbat ginecologii (Luni, 30 mai 2016, 20:52)

        Consta [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

        sau urologii?? De ce a plimbat TAMAN medicii care-i utilizeaza produsele??
    • 0 (2 voturi)    
      Existau alternative generice (Luni, 30 mai 2016, 19:15)

      paul22 [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      in articol zice ca existau alternative generice mai ieftine;
    • 0 (0 voturi)    
      Pe (Marţi, 31 mai 2016, 7:02)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

      indicatia terapeutica este prescria DCI,nu denumirea comerciala.De aici apare concurenta firmelor pe medici si pe farmacii.
      Mai nou,medicul ,atunci cand scrie o reteta, e obligat sa atraga atentia pacientului ca sunt medicamente mai ieftine(acelasi DCI).Farmacia le fel...iar pacientul chiar semneaza pe reteta ca a fost informat...
  • -5 (11 voturi)    
    atac (Luni, 30 mai 2016, 17:53)

    xanti [utilizator]

    Acesta este un atac la siguranta populatiei,sa lasi mii de bolnavi de cancer fara medic oncolog este o crima.
    DNA trebuie adusa in fata CSAT pentru atac la siguranta nationala.
  • +4 (6 voturi)    
    Cinste, corectitudine,......... (Luni, 30 mai 2016, 18:02)

    8736 [utilizator]

    .......profesionalism, grija fata de bolnav, juramantul lui Hippocrate,omenie, toate diluate dupa modelul Hexi: cu multa valuta. Nu sunt fi toti medicii hoti, dar se pare ca un procent insemnat!
    • +7 (7 voturi)    
      In jurul sistemului de sanatate graviteaza (Luni, 30 mai 2016, 19:56)

      clint [utilizator] i-a raspuns lui 8736

      un putregai care are ca singur scop sifonarea banului public. Acolo unde sunt bani multi apar si hienele. De la acestia se imbolnavesc inevitabil si cadrele medicale. Fara "infestarea gazdei", firme ca Hexi Farm si probabil majoritatea distribuitorilor de medicamente nu ar fi rezistat pe piata.
  • +9 (9 voturi)    
    Pharma (Luni, 30 mai 2016, 18:05)

    oopsie_daisy [utilizator]

    Coruptia din sistemul pharma se transmite, intotdeauna, in pretul medicamentelor pe care le platim. Cineva trebuie sa acopere costul acestor excursii, "incentives", plicuri, si alte ungeri ale rotilor. Sigur ca pretul nu se distribuie doar asupra medicamentelor pentru care oncologii au primit excursii, ci si asupra medicamentelor non-generice, fara reteta, pe care le luam din farmacii. Retin ce imi spunea un amic, care il cita si el pe un amic al sau, distribuitor de medicamente. Mergea in farmacii cu oferta de medicamente, si 'duamnele' farmaciste ii spuneau "In afara de excursii la Paris, nu mai aveti si altceva ca premiu, ca deja acolo am fost?" Asta era acum 15 ani, intre timp a venit vremea excursiilor in locuri mult-mult mai exotice...
    Ca tot veni vorba, apreciez foarte mult medicii (uneori chir si farmacistii) care fac efortul sa iti spuna 2-3 variante ale medicamentului si sa iti mentioneze care este cea mai ieftina varianta.
    • +2 (6 voturi)    
      medicii prescriu denumirea comună internațională (Luni, 30 mai 2016, 22:33)

      verdeata [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

      adică DCI (prescurtat), nu prescriu denumirea comercială, așadar nu văd cum ar fi putut influența pacienții. Cel mult le-ar fi putut sugera. Cu rețeta pe care este scrisă DCI pacientul merge în farmacie și farmacistul / asistenta de farmacie îi poate da un preparat sau altul (în mod normal ar trebui să întrebe pacientul ce medicament preferă dacă sunt mai multe generice cu același preț, dar pacientul nu are de unde să știe și nici nu cred că are vreun motiv să prefere unul anume). Așadar în farmacie se întâmplă ceva dacă se întâmplă. Dacă medicamentul este încă sub puterea brevetului, adică există doar medicamentul original, nu sunt și generice, atunci iar nu văd ce ar putea influența medicul, pentru că nu ar prescrie un medicament pentru un cancer care se tratează cu alt medicament. Este adevărat că au fost câteva cazuri prin USA cu medici oncologi privați care au făcut prescripții fictive sau la pacienți care nu aveau indicație - acei indivizi puseseră în funcțiune o adevărată mașinărie de falsuri. Dar ca să acuzi de același lucru 77 de medici oncologi (dintr-un total de 250-300 câți sunt în toată țara) mi se pare o glumă slabă.
      Cealaltă poveste, cu excursia la congres: (1) medicii au obligația de a merge la congrese (fără puncte obținute astfel nu primesc acreditarea de lucru de la Colegiul Medicilor). (2) firmele au fonduri dedicate special sponsorizării educației personalului medical. Da, acolo mai organizează și câte o excursie sau o masă. Pentru asta se fac contracte la vedere. Un medic neșpăgar nu se va putea duce niciodată la un congres important (taxa e cam 700 euro, plus transportul plus acomodarea), doar la cele din țară. Așadar acceptă contractul care este oficial. În ce măsură pot fi influențați să folosească medicamentele firmei sponsorizante am scris mai sus. Dacă, odată ajuns la congres, acel medic se și duce la prezentări sau numai la unele este altă problemă, dar nu văd ce ar fi penal în asta, doar așa că înșirate toate la un loc nu sună bine
      • 0 (6 voturi)    
        Gluma (Marţi, 31 mai 2016, 10:48)

        oopsie_daisy [utilizator] i-a raspuns lui verdeata

        Cred ca glumiti, sau imi insultati inteligenta. Mama mea sufera de diabet si a fost operata de cancer de sin, tatal meu ia medicatie de intretinere pentru tensiune. Stiu exact ca pe retetele lor (de la medicul de familie sau de la specialistul oncolog) scrie exact numele medicamentului (care nu e generic), iar daca e generic, scrie si numele companiei producatoare (sub pretextul "ceilalti fura din componente, luati de la astia')

        Cind a fost criza Tamoxifenului acum citeva luni, a trebuit sa ne luptam cu mama (eu si sora mea, medic), sa ne creada ca Tamoxifenul (sau pastilele cu alt nume), de care i-am facut rost din strainatate e la fel de bun. Nu, insista ea, medicul mi-a spus ca cel de Sandoz e cel mai bun, nu vreau decit din ala.

        Legat de conferinte si congrese: Iarasi, cred ca glumiti, si nu vad de ce sa-mi pierd timpul explicindu-va de ce nu ma face sa rid poanta dumneavoastra. Exact cum am scris mai sus, nu imi convine sa platesc un medicament de trei ori cit valoreaza, pentru ca firma care il produce sa aiba "fonduri speciale dedicate sponsorizarii educatiei personalului medical".
        • +2 (2 voturi)    
          Cu părere de rau (Marţi, 31 mai 2016, 12:08)

          Calin_file_de_dosar [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

          Trebuie sa vă spun că fabulați!
          TOATE Rețetele se scriu pe DCI!
          Punct!
          • +1 (1 vot)    
            da, dar dl de mai sus (Marţi, 31 mai 2016, 13:29)

            verdeata [utilizator] i-a raspuns lui Calin_file_de_dosar

            o ține una și bună. Asta am spus și eu că medicul prescrie DCI. Este adevărat că medicul îi poate sugera să ceară de la farmacie cutare medicament dacă sunt mai multe, dar atât. Este iarăși adevărat că au fost și oameni care au creat un întreg sistem de falsficări, după cum am exemplificat. Dar ăștia nu pot fi numeroși, nu oricine își poate construi asemenea rețele.
            Multă lume a avut experiențe neplăcute cu sistemul medical (și toți ne revoltăm pentru că este un moment greu să fii bolnav). Dar asta nu înseamnă că toți meseriașii din lumea asta, medici sau din alte categorii, sunt escroci, etc. ca să-i conndamnăm pe toți la fel. Mulți oameni sunt coruptibili, dar nu toți dau tunuri mari, majoritatea acceptă mici compromisuri ”că așa-i viața”, asta este însă altă poveste
        • 0 (0 voturi)    
          heringule (Marţi, 31 mai 2016, 14:36)

          nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

          genericele sunt medicamente care au fost noutati acum 10-15 ani.
          intre timp s'au facut progrese in medicina si medicamente...
          nu crezi ca, mai ales in cancer, bolnavul are dreptul la medicamentele cele mai noi si mai perfectionate ?!
          da asa este cum spune verdeata, medicamentele se prescriu cu numele universal, bolnavul poate opta pt. care din medicamente opteaza.
          sotia mea este operata de san, si ia femara. farmacistii imping in fata letrozol, produs generic, dat gratuit prin compensare.
          totusi, noi am luat femara, medicamentul original, chiar daca parte noastra a fost, uneori, de oridnul sutelor.
          cand e vorba de sanatate, e normal sa'ti doresti ce e mai bun, ca doctori, spitale, tratamente....
          si intodeauna sa ai dreptul la a doua, si chiar la a treia opinie..
          viatza e nepretzuita.
    • +2 (2 voturi)    
      asa ar trebui (Luni, 30 mai 2016, 23:51)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui oopsie_daisy

      numai ca, in multe farmacii, cel de la tejghea iti sugereaza generice, ca's mai ieftine. de unde ca si producatorii de generice, majoritatea autohtoni, baga interesu' in farmacii.
      si, mai mult ca sigur, si casa de sanatate pune presiune pe farmacii sa recomande generice, care ies mai ieftin la decontare.
      se face si propaganda pe la tv.
      numai ca, pacientul asteapta medicamente cat mai bune si eficiente, care de obicei sunt mai noi pe piata, deci nu generice.
      • 0 (0 voturi)    
        eu folosesc numai generice (Marţi, 31 mai 2016, 13:30)

        verdeata [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

        pentru că nu am văzut diferențe de efect și nici nu îmi permit altfel.
  • +4 (6 voturi)    
    bun, asha... >: (Luni, 30 mai 2016, 19:56)

    Codruta N [utilizator]

    Daca ii baga pe toti astia la zdup, ramane Romania fara oncologi!
    Interesant, momentu'!
  • +5 (7 voturi)    
    generice (Luni, 30 mai 2016, 20:06)

    nash pandelica [utilizator]

    medicamentele ..de firma, sunt produse in urma unor cercetari indelungate, incercari si omologare de autoritatile medicale.
    genericii, copiaza medicamentul, pun substanta activa cat ...hexi pharma si vand cu pretzuri cu ..ceva mai mici.

    un medicament poate fi copiat, deci poate deveni generic, dupa un anumit numar de ani, timp care este in exclusivitate al producatorului original.
    deci, fimele farmaceutice mari, care cheltuie in cercetare, au deja medicamente, ...de firma, mai noi, mai eficiente decat genericele ..la plesneala.

    fortzarea medicilor si a pacientilor spre medicamente generice este o crima la fel ca hexi pharma.
    adica, pacientul este privat de la tratamente adecvate.
    mai ales cand e vorba de cancer sau boli f. grave.

    fair, ar fi ca dna sa cerceteze si cum spaguiesc producatorii de generice pe cei de la ministerul sanatatii, casa de asigurari de sanatate, etc.
    • +5 (5 voturi)    
      Pana la cancer, te omoara ... gripa. (Marţi, 31 mai 2016, 0:22)

      clint [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

      Mi s-a intamplat de n ori, fiind abonat prin compania la care lucrez la o retea de sanatate privata, sa primesc medicamente aparent banale pe reteta ( antibiotice, aerosoli ) pe care daca nu le gasesti in farmacia lor, poti sa bati Bucurestiul pana inebunesti degeaba, ca sansele sunt minime le gasesti.

      Am ajuns cu copilul o data la spitalul de boli infectioase V. Babes suspect de ceva mai grav, dar din fericite doar cu o viroza+febra, mi s-au dat antibiotice de ... 5 lei, nu din moderne de tip sirop, de 50 de lei, ci din cele clasice pe care le-am pisat si i le-am dat cu ceve sirop dulce. Aceste antibiotice ieftine mi-au fost date de catre un medic specialist in infectii de la V. Babes si si-au facut efectul imediat si fara probleme.

      Concluzia va las sa o trageti singuri.
      • +2 (2 voturi)    
        Viroza cu febra (Marţi, 31 mai 2016, 10:23)

        Alfabetix [utilizator] i-a raspuns lui clint

        nu se trateaza cu antibiotice, concluzia este ca sistemul medical creeaza "monstri" rezistenti la tratament!
        Un parinte ingrijorat face orice zice medicul pentru a trata copilul, dar asta nu inseamna ca nu sunt alternative mai blande si mai eficiente.
        Familia mea trateaza afectiunile minore homeopat de multi ani si nici nu mai stiu de cand nu am mai luat un antibiotic.
        Sanatate!
        • 0 (0 voturi)    
          Bine ca stii tu mai bine decat cei de la Babes. (Vineri, 3 iunie 2016, 0:42)

          clint [utilizator] i-a raspuns lui Alfabetix

          De suprainfectare bacteriana ai auzit ? Dupa prima doza copilului i-a scazut ferba instantaneu. Facuse de vreo 2 zile febra si ii era tot mai rau, avea si alte simptome, de crezi ca am ajuns tocmai la Babes cu el, doar pentru o viroza banala ? Concluzia: medicul ala stia ce vorbeste, tu bati campii. Crezi ca esti primul care a dat cu nasul de bombonele alea de coliva care se tin sub limba si care nu au nici un efect se pare ?

          http://www.descopera.ro/stiinta/12462695-adevarul-despre-homeopatie-ce-risca-cei-care-se-trateaza-doar-cu-aceste-remedii
    • 0 (0 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Marţi, 31 mai 2016, 16:16)

      [anonim] i-a raspuns lui nash pandelica

  • +3 (5 voturi)    
    Lista "sponsorizarilor"... (Luni, 30 mai 2016, 22:56)

    ivasile [utilizator]

    Bine ascunsa pe site-ul agentiei nationale a medicamentului:

    http://www.anm.ro/explore/

    77? o gluma... sunt cu miile


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by