DNA: Catalin Chereches, primarul din Baia Mare, a fost retinut pentru luare de mita

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2016, 21:59 Dosare Anticoruptie


Catalin Chereches
Foto: Agerpres
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie l-au retinut marti seara pe Catalin Chereches, primarul din Baia Mare, si au dispus punerea in miscare a actiunii penale sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, in forma continuata. Potrivit DNA, in 2014, Chereches i-ar fi propus unei persoane (denuntator in cauza) sa ocupe o functie de conducere in cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord, iar apoi i-ar promis acesteia sprijin financiar, atat pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cat si pentru continuarea in bune conditii a activitatii clubului, cu conditia ca o parte din banii primiti de club sa-i fie remisi edilului. Ulterior, in 2015, Chereches ar fi pretins si ar fi primit de la persoana respectiva suma de 70.000 lei, in mai multe randuri, direct sau prin intermediar.

In perioada imediat urmatoare, Chereches ar fi pretins denuntatorului sa cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comerciala,  urmand ca primarul sa propuna Consiliului local al municipiului Baia Marea sustinerea financiara a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei.

In data de 14 aprilie 2016, pentru o alta transa de bani, in acelasi cuantum, edilul i-ar fi solicitat denuntatorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumatate din sponsorizarea pe care o firma o facuse anterior clubului.

In 22 aprilie 2016, Catalin Chereches i-ar transmis denuntatorului sa nu scoata din banca decat sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 lei, lucru cu care acesta din urma s-a conformat. Iar in acelasi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticoruptie au procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra lui Chereches fiind gasita suma de 30.000 lei.

  • Comunicatul integral al DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 26 aprilie 2016, a inculpatului

CHERECHES CATALIN, primar al municipiului Baia Mare, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, in forma continuata.

Din ordonanta intocmita de procurori a rezultat ca exista date si probe potrivit carora:

In cursul anului 2014, inculpatul Chereches Catalin, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denuntator in cauza) sa ocupe o functie de conducere in cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare (FCM Baia Mare), propunere cu care aceasta a fost de acord.

In continuare, inculpatul Chereches Catalin i-a promis acesteia sprijin financiar, atat pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cat si pentru continuarea in bune conditii a activitatii clubului, cu conditia ca o parte din banii primiti de club sa-i fie remisi edilului.

Astfel, in baza intelegerii dintre cei doi, in perioada martie-august 2015, inculpatul Chereches Catalin a pretins si a primit de la persoana respectiva suma de 70.000 lei, in mai multe randuri, direct sau prin intermediar.

De asemenea, in perioada imediat urmatoare, inculpatul Chereches Catalin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea sustinerea financiara a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denuntatorului sa cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comerciala.

La data de 14 aprilie 2016, pentru o alta transa de bani, in acelasi cuantum, edilul i-a solicitat denuntatorului suma de 400.000 lei, bani ce reprezentau mai mult de jumatate din sponsorizarea pe care o firma o facuse anterior clubului.

In legatura cu remiterea sumei de bani pretinse, la data de 22 aprilie 2016, inculpatul Chereches Catalin i-a transmis denuntatorului sa nu scoata din banca decat sume cuprinse intre 10.000 si 30.000 lei, lucru cu care acesta din urma s-a conformat.

In acelasi context, la data de 26 aprilie 2016, procurorii anticoruptie au procedat la constatarea infractiunii flagrante, asupra inculpatului Chereches Catalin fiind gasita suma de 30.000 lei.

Inculpatului Chereches Catalin i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 27 aprilie 2016, acesta urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4866 vizualizari

  • -2 (6 voturi)    
    aha (Marţi, 26 aprilie 2016, 22:16)

    levierul [utilizator]

    deci acum am aflat de ce plangea domnisoara Udrea
  • +3 (5 voturi)    
    Sa vedem... (Marţi, 26 aprilie 2016, 22:41)

    Cataleya [utilizator]

    ...ce scuza penibila va pune pe tapet? Ca astia nu recunosc nici cand sunt prinsi in flagrant. O fi apucat sa-si depuna candidatura pt un nou mandat?
    • +3 (5 voturi)    
      vezi pe pagina de fb a penalului. (Miercuri, 27 aprilie 2016, 8:42)

      Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      isi depune candidatura... este o victima si el doar e "prost de bun" si a vrut doar sa ajute orasul.

      Ti se face scarba...toti sunt victime sunt hartuiti sunt persecutati.... totusi daca iei toti primarii din tara si sefii de CJ din ultimii 26 de ani si ii bagi la racoare cred ca ai avea o marja de eroare foarte mica...
    • 0 (2 voturi)    
      Re (Miercuri, 27 aprilie 2016, 9:05)

      eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      Acum vreo 3 zile.
    • 0 (2 voturi)    
      :)) (Miercuri, 27 aprilie 2016, 11:48)

      vh [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      printre altele, asta a postat PR-ul penalului pe facebook
      "Am făcut bine ca să primesc rău… Ca de atâtea ori, am sărit în ajutorul celor care au nevoie. Am plătit din banii mei prime jucătorilor de la FCM Baia Mare și am achitat cheltuieli de deplasare. Nu este nici un secret, inclusiv jucătorilor li s-a spus de unde sunt banii și aceștia au înțeles că este modul în care eu personal am ales să îi ajut ca să poată continua să joace pentru Baia Mare și pentru comunitatea noastră, în pofida problemelor financiare existente la club. Astăzi dimineață, Cristian Șpan a venit să îmi înapoieze o mică parte din banii pe care i-am dat cu titlu de împrumut ca să nu moară echipa, să poată funcționa."

      Si ca sa fie si mai penali, au negat ca a fost retinut si au pus o inregistrare cu el de acum 2 ani :)))
  • +1 (5 voturi)    
    La mai multi ! (Marţi, 26 aprilie 2016, 23:27)

    Dacii [utilizator]

    hoti de calibru asta prinsi !
  • +1 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 27 aprilie 2016, 0:04)

    andipetre [anonim]

    • 0 (2 voturi)    
      tu nu vezi ca meteahna asta (Miercuri, 27 aprilie 2016, 8:45)

      Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

      cu cluburile de fotbal nu e doar la noi?! planeaza suspiciuni asupra sefilor FIFA, asupra arbitrilor si chiar a jucatorilor din intreaga lume... Din punctul meu de vedere fotbalul nu mai are nici legatura cu sportul ci mai degraba cu jocurile de culise.

      La Liga 1 am renuntat de multa vreme sa ma mai uit cand am vazut care sunt personajele ce conduc acest sport. La cel european am renuntat doar de vreo 2 ani. Dar e bine... mai mult timp pt cei care conteaza cu adevarata: familia si prietenii.
  • 0 (0 voturi)    
    de la ce partid este? (Miercuri, 27 aprilie 2016, 12:34)

    king david hotel [utilizator]

    sigur nu e de la PSD, pentru ca ar fi aparut informatia in titlul articolului!
    Sa intelegem ca e independent, deci.....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by