Laura Codruta Kovesi, atac la SIE: Nu pot sa imi explic de ce de la SIE in ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Cred ca este de siguranta nationala cind cineva transfera milioane de euro in alta tara sau deschide conturi offshore

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 26 aprilie 2016, 11:26 Dosare Anticoruptie


Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a criticat marti Serviciul de Informatii Externe pentru lipsa de colaborare: "Nu pot sa imi explic de ce de la SIE in ultimii ani nu am primit vreo sesizare. Mi-e greu sa cred ca ofiterii SIE nu au informatii. In 2015, din 5988 de dosare, 90 au avut la baza sesizari SRI, 22 au avut la baza sesizari DIPI (MAI) si 4 de la Directia de Informatii a Armatei, insa de la SIE nu am avut nici o informare".

Aflata la o conferinta organizata de Freedom House, Expert Forum si CRPE pe baza lansarii unui raport privind indicele sustenabilitatii DNA pe 2015, Kovesi a mai spus ca situatia continua chiar daca cei mai multi dintre inculpatii anchetati de DNA isi deschid conturi in strainatate sau exista firme straine anchetate in tara lor pentru mita data in Romania.

"Nu am primit niciodata informari de la SIE, am aflat din comisii rogatorii sau din investigatii jurnalistice. Mi-e greu sa cred ca ofiterii de informatii nu dau peste aceste elemente si nu inteleg de ce nu sesizeaza DNA. Am vazut ca foarte multi dintre cercetati isi muta averea si bunurile in strainatate. Este de siguranta nationala, ca atunci cand milioane de euro sunt transferate in off-shore, sau cand sume considerabile de bani sunt date ca mita prin off-shoreuri pentru licitatii publice". Kovesi s-a mai intrebat cum se poate ca un suspect sa achizitioneze o casa de sase milioane de euro in Franta si ofiterii de informatii SIE sa nu afle aceasta informatie si sa nu sesizeze DNA.

Fost sef SIE, in 2014: "Lupta anticoruptie nu e apanajul SIE"

In 2014, pe vremea cand era sef la SIE si candidat independent la presedintie, Theodor Melescanu declara ferm ca lupta anticoruptie nu intra in apanajul SIE. "SIE nu a avut niciodata o sarcina speciala pentru afacerile off-shore, sarcinile noastre erau in special pentru informatii de natura politica", declara Teodor Melescanu intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Candidatul independent la presedintie a mai spus ca in fiecare an se stabileste programul national de prioritati informative prin care se dau sarcini fiecarui serviciu secret. Citeste aici interviul.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























10576 vizualizari

  • +18 (32 voturi)    
    Trebuie intrebat ofiterul doctor Ponta. (Marţi, 26 aprilie 2016, 11:32)

    ouyang [utilizator]

    Nu e greu.
    • +8 (20 voturi)    
      si despre licentele de exploatare miniera (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:25)

      LiviusAcris1 [anonim] i-a raspuns lui ouyang

      ...daca tot sunteti acolo.
      Incepand cu aurul, argintul si cuprul
      • +1 (11 voturi)    
        Probabil că procurorul sef Laura Codruta Kovesi (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:21)

        andreitr [utilizator] i-a raspuns lui LiviusAcris1

        știe ce spune... Hai DNA!
      • +1 (3 voturi)    
        Comment sters de user (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:32)

        sds [anonim] i-a raspuns lui LiviusAcris1

    • +1 (17 voturi)    
      Explicatii (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:57)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      MRU sef la SIE in timp ce sotia incaseaza direct din Viena peste €80 000 anual de la OMV?
      Se pare ca tradarea in Romania are acceptul la un nivel foarte inalt.
    • 0 (6 voturi)    
      tonta... (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:25)

      Gelu007 [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

      De parca tonta stie,.....Cat despre astia, cum vrei frate sa ii deranjezi? poate unul face infarct, nu poti sa-i deranjezi, nu? Ce conteaza cat au furat ... e timpul trecut, nu? ... Ce conteaza ca se putea face o casa sau un drum sau sa dea de mancare la vreo 7 oameni, bine ca ratatul asta are mai multi bani.
  • +6 (36 voturi)    
    Eh... (Marţi, 26 aprilie 2016, 11:36)

    Gigi Kent [utilizator]

    SIE e ocupata cu spionarea lui Putin (sau ceva) si mai nou sigur cu achizitia de vita Kobe :)
  • +1 (37 voturi)    
    hai că se poate (Marţi, 26 aprilie 2016, 11:43)

    Mazeta [utilizator]

    După ce DNA a arestat-o pe șefa DIICOT, de ce nu l-ar aresta și pe șeful SIE? Ce-i drept, MRU e onctuos și mai greu de prins, dar o capcană cu vită Kobe poate funcționa.
  • -1 (33 voturi)    
    MRU (Marţi, 26 aprilie 2016, 11:50)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Totusi in articol nu apare nimic despre Mihai Razvan Ungureanu . Sunt multe informatii despre MRU, un personaj destul de controversat fluent in ebraica.
    • -3 (13 voturi)    
      da, dar nu se pricepe... (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:22)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Snitzelvienez

      Cred io prea mult mru la sie, sau sie la mru - ceva nu lucreaza cum trebe...
      • +9 (15 voturi)    
        Sigur e Limba Romana (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:46)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

        ce nu lucreaza cum trebuie la tine.
    • +11 (17 voturi)    
      Ebraica ca ebraica (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:51)

      TheLionKing [anonim] i-a raspuns lui Snitzelvienez

      Dar mai stie si franceza, engleza, germana si maghiara. E clar om al rusilor!!!

      Frate, ce fumezi?
      • +3 (5 voturi)    
        Si unde mai pui (Marţi, 26 aprilie 2016, 16:12)

        KostasP [utilizator] i-a raspuns lui TheLionKing

        Ca toate limbile astea le si aplica unde trebuie?
  • +11 (17 voturi)    
    Incepand cu anii 1950, (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:06)

    SchiauCornel1 [anonim]

    serviciile de informatii/contrainformatii externe ro. au fost cu mai multa preocupare si profesionalism structurate. Aceasta cu siguranta si datorita dimensiuniilor mult mai mici. Daca se analizeaza capitalismul autohton dupa 1990, cu relativa usurinta se poate descoperi numeroase conexiuni/filiati, la uni din cei ce au facut mari averi mobile si imobile, de regula discreti in epatare, cu fosta DIE din DSS. Dupa exploatarea "resurselor" informationale si cele relationale o parte din ei si urmasi acestora, inclusiv biologici, sunt in zona gri/negru. Este o ciudatenie care explica motivatiile, chipurile operationale, care fac ca arhivele, inclusiv ale CC ale exPCR, sa nu fie accesibile. ,,Uimirea,, doamnei Codruta trebuie inteleasa ca atat MAE, cat si SIE, au ramas opace in cunoasterea gradului de profesionalism, etica, etc., in conditiile in care la conducerea acestora, sau tot facut schimbari numai pentru salvarea aparentelor.
  • +14 (18 voturi)    
    De ce deranjati... (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:07)

    valy_74 [utilizator]

    .. si agresati institutii ale statului. Poate ca nu intelegeti ce rol au. Poate ca cei care trimit informarile sunt in concediu. Poate ca SIE se ocupa de lucruri mult mai marete. Cateva zeci de mil. de euro ce conteaza? Sa va vedeti de treaba si lasati ograda vecinului. Ca 'stie ei' ce este de facut... Ce nu e clar?
  • +1 (7 voturi)    
    ei - aia de la SIE - nu este priceputi.. (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:20)

    ..13 [utilizator]

    .. la lucrul cu tzifrele - le da niste , asa ceva, dureri de cap mari, mari de tot - asa ca se feresc ca dracu de tamaie...
  • +4 (8 voturi)    
    E de mirare (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:31)

    UpNext [utilizator]

    ca nu exista un protocol sau un format de colaborare, pe baze constitutionale, intre structurile de informatii si de forta ale statului roman. Sau exista si este ignorat/neglijat, ceea ce este foarte grav.

    Suntem de 9 ani in UE si nu ar fi nicio problema sa ne inspiram din structurile si modurile de functionare ale serviciilor nationale din tari cu traditie si performate in domeniul crimei organizate transfrontaliere ca sa operationalizam structuri eficiente. Dar am impresia (sper sa ma insel) ca exista si functioneaza o combinatie toxica de reavointa, indiferenta si complicitate, intr-un ambalaj de incompetenta, care protejeaza pegra locala si internationala.

    Pe de alta parte, daca statul si serviciile sale ar deveni mai insistente si mai eficace, adica mai autoritare, s-ar trezi repede o liota de penitenciabili care sa urle in media si-n piete: dictaturaaaa, comunistiiiii, putinistiiii, kgbistiiiiii etc
  • -8 (18 voturi)    
    Printesa Serviciilor (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:48)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Vrea sa stie nu numai ce e in tara ci si ce e in lume. Cum ar fi ca SIE sa inceapa sa spioneze bancile elvetiene sa afle ce romani mai depun pe acolo. Furtul trebuie stopat la sursa in Romania. Si evident o informare SIE nu poate fi proba in nici un dosar penal ba mai mult s-ar deconspira si sursa de informatii.
    • +4 (10 voturi)    
      scopul SIE (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:34)

      AlinComan1 [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

      Si atunci care mai e utilitatea SIE daca nu pot fi oferite informatii ptr ca s-ar deconspira?? Ai o gandire de copil.
      • -3 (5 voturi)    
        Alinuta draga (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:39)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui AlinComan1

        Mergi si te joaca cu cei de varsta ta. SIE obtine informatii care nu pot fi publice si care au rolul de a directiona strategia tarii si a sustine politica interna si externa la nivel strategic. Nu de informari pentru procurori se ocupa. Inteleg ca o anumita "printesa" incearca sa-si subordoneze serviciile de informatii dar rolul lor nu e de a furniza probe celor ce nu stiu/nu sunt capabili/ nu pot sa le gaseasca singuri. E ilegal, anticonstitutional si imoral. vezi si mai recentele decizii ale CC.
        • +2 (2 voturi)    
          mai bine (Marţi, 26 aprilie 2016, 17:16)

          AlinComan1 [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

          sa inveti tu sa scrii corect si fara cacofonii, sau poate esti un mos senil care viseaza strategii. Institutiile statului ar trebui sa conlucreze ptr a obtine un rezultat nu sa dublam resurse ptr ca cei care conduc institutiile isi vad doar interesul propriu. Spune-mi cateva rezultate marcabile ale SIE, concret, sau e ca si academia de securitate a lui Oprea care doar consuma bani si rezultate zero. Si aia se ocupa (pe hartie) cu "strategii"
    • -2 (8 voturi)    
      DNA (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:40)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

      Sunt hoti de talie internationala ce opereaza in Romania. Fara actiuni preventive ale SIE atacuri gen Black Cube se pot inteti.. cu un MRU la conducere orice discutie despre situatia existenta este compromisa
  • -2 (8 voturi)    
    Ce sa zica SIE la DNA? (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:54)

    TheLionKing [anonim]

    SIE face 3 chestii mari si late

    - spionaj - aka influentarea functionarilor straini in relatia cu Romania
    - contra-spionaj - urmarirea/controlarea functionarilor romani ce au legatura cu exteriorul (in special, ambasadele)
    - mici afaceri/smecherii

    De care parte e interesata doamna Kovesi? Inteleg ca ea e ofticata ca nu s-a stiut de baietii aia ce i-au spart emailul. Ghinion!
  • +4 (6 voturi)    
    De ce sa se oboseasca? (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:57)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Codrutzo, oare nu te-ai prins? DNA e buna ca sa apara la TV, pentru ca apoi vine Justitia si da pedepse modice sau ii scapa nevinovati pe mafioti si ii lasa cu averile furate aproape intregi. Si atunci de ce sa se mai oboseasca serviciile? Ei stiu ca totul e in zadar si ca, oricum, Justitia face parte din sistemul mafiei care a confiscat tara si o jefuiesc.
  • 0 (8 voturi)    
    Sincer sa fiu (Marţi, 26 aprilie 2016, 12:57)

    Armadilo [utilizator]

    Cred ca Codruta mea o cauta cu lumanarea.

    Am toata stima pentru ea, dar tare mi ca intra pe contra sens cu vreun neispravit.

    Teama mea ii ca excesul de zel poate dauna la un moment dat si sa produca un efect invers, adica clasa politica sa inceapa din toate partile sa abuzeze de putere si sa schimbe legile. Am mai trecut pe aici.

    Undeva este un punct critic, care odata ajuns face ma mult rau decat bine.

    Mi-am dorit ani de zile o asanare a clasei politice, dar ma tem ca de la atata curatenie nu va mai ramanea nimeni.

    Cred ca varianta mai optima este responsabilizarea si constientizarea populatiei si a clasei politice asupra legilor existente. Mai multa campanie de presa asupra legilor.

    Sunt foarte multi care nu stiu la ce pericol se expun cand fac asa ceva. As merge mult mai mult pe preventie decat pe tratare. Nu se cunosc legile adoptate de parlament. Societatea civila ii aproape inexistenta in luarea deciziilor.
    • -3 (5 voturi)    
      Simplu (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:53)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Armadilo

      Metodologia mafiei este simpla . Mentii un grad de saracie indeajuns ca omul sa fie preocupat doar pentru hrana si adapost, adica de nevoi fiziologice. De aici vin toate problemele
  • -3 (9 voturi)    
    In loc sa se uite in curtea altora (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:04)

    xrogo [utilizator]

    mai bine s-ar uita la ea in curtea DNA,cu 109 achitari in 51 de zile sa vedem cum o sa se mai laude la bilantul de anul viitor,vezi http://www.luju.ro/magistrati/dna/dezastru-fara-precedent-la-dna-procurorii-anticoruptie-au-reusit-contraperformanta-de-a-incasa-109-achitari-in-51-de-zile-cele-mai-multe-solutii-de-achitare-sunt-definitive-si-ca-o-dovada-in-plus-a-diletantismului-dna-au-fost-dispuse-pe-lipsa-de-probe-dim !!!
  • +7 (9 voturi)    
    pentru ca acolo... (Marţi, 26 aprilie 2016, 13:35)

    Olyx [utilizator]

    sunt INDIVIZI care au inteles ca nu pot aparea in prim plan insa asta nu le poate limita (!) si capacitatea de a trage sforile in interesul lor, personal...Cand Justitia o sa intre si in acea "cloaca" poate se vor schimba lucrurile...!!! Pana la urma, ca peste tot, TOT FOSTII SECURISTI din esalonul 2 al lui Ceausescu au condus si de acolo. Din nefericire, le-au urmat copii lor, sau acolitii, pentru ca nu-mi fac iluzii ca exista in Romania vreo institutie neatinsa de NEPOTISM ...!!!
  • 0 (2 voturi)    
    siguranta nationala..... (Marţi, 26 aprilie 2016, 15:18)

    TRABI [utilizator]

    Este de siguranta nationala .
    Dl. presedinte Iohannis ar putea sa gaseasca forma prin care sa devina legala procedura de sesizare si urmarire . Neaparat ar fi necesara verificarea si determinarea celor care au scos bani din tara si au fost dobanditi prin afaceri cu statul , sau din vanzarea/exploatarea resurselor tarii .
  • +2 (2 voturi)    
    Ursu trece canii latra !!! (Marţi, 26 aprilie 2016, 19:40)

    Miky113 [utilizator]

    Asta e o emotie acuma cu opanama pempars.
    Ce credeti ca nu se stia de offsoruri , si cine pompeaza in ele ?!
    Doar nu credeati ca SIE isi denunta ofiterii care mulg vacule in Romania si duc cascavalul in Cipru !?!

    Chestia fany e ca le-au muls atat de tare, incat cam toate sunt sterpe, si au disparut de la muls.
    Oare de ce nu vine careva(sri, 2:15, diicoit, dna) sa le caute si sa se monteze la loc (a-duca la taurul comunal) !
    "Groupir ca daca nu... ":
    doar daca gugaliti putzin, aflati unde s-au perdut vacile !
    Multa dreptate are LCK, in priviinta laptarului mru !
  • +3 (3 voturi)    
    Nu ma pricep (Marţi, 26 aprilie 2016, 21:00)

    ipolitic [utilizator]

    SIE asta e un fel CIA? Care CIA isi mai rotunjea veniturile prin trafic de droguri? Cel putin cat am vazut din filmele americane.
    Doamne feredte, nu insinuez nimic, stiu ca acum CIA e cea mai curata si democratica institutie, care mai bine moare decat sa aflam ca incalca vreo lege. Tot asa si SIE.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by