Referat DNA: Razvan Murgeanu, fost consilier prezidential al lui Traian Basescu, a confirmat intr-o discutie ca a intervenit la un director de la Primaria sectorului 5

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 21 martie 2016, 13:39 Dosare Anticoruptie


Razvan Murgeanu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Razvan Murgeanu a confirmat, intr-o discutie din data de 22 ianuarie, ca a intervenit la directorul Valentin Stanescu de la Primaria sectorului 5 pentru a vira o suma de bani catre o asociere de firme care executa lucrari de reabilitare termica la mai multe blocuri, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat arestarea preventiva a fostului consilier de stat si a Gabrielei Gangoe-Simion, practician in insolventa, informeaza Agerpres. Razvan Murgeanu a fost consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale in mandatul lui Traian Basescu.

"In cadrul discutiilor cu (...), din data de 22.01.2016, Murgeanu Razvan a confirmat faptul ca el a efectuat interventiile la directorul Stanescu Valentin sperand ca banii ar putea fi transferati catre S.C. (...)", se precizeaza in referat.

Interventiile lui Murgeanu au fost confirmate si de Gabriela Gangoe-Simion, intr-o discutie purtata cu o persoana a carei identitate nu a fost facuta publica.

"Inculpata Gangoe-Simion Gabriela a sustinut ca, atat in mod direct, cat si prin intermediul lui Murgeanu Razvan, si-a exercitat influenta asupra directorului Stanescu Valentin pentru a se efectua platile inainte de efectuarea receptiei. Totodata, inculpata Gangoe-Simion Gabriela a solicitat virarea diferentei de bani pana la 1.200.000 lei pentru a obtine semnarea procesului-verbal de receptie si plata unei diferente de 1.500.000 lei si a garantiilor contractuale", se arata in documentul citat.

Gabriela Gangoe-Simion a mai afirmat, referitor la modalitatea de remitere a mitei, ca Murgeanu "a solicitat virarea sumei de bani in contul unei societati cu titlu de contravaloare imprejmuire terenuri", insa ea nu a fost de acord, intrucat nu ar putea justifica o astfel de cheltuiala.

"Pentru a putea justifica sumele de bani remise numitilor Murgeanu Gheorghe Razvan, Stanescu Valentin (...) si ei, inculpata Gangoe-Simion Gabriela i-a recomandat lui (...) sa mareasca costurile, asigurandu-l ca nu-i vor fi taiate de administratorul special (...) intrucat (...) este cel care hotaraste. In cadrul discutiilor din data de 29.01.2016 cu (...), Gangoe-Simion Gabriela a sustinut ca Murgeanu Razvan a solicitat remiterea sumei de 15.000 euro, precizand ca nu a avut de unde sa ii dea luni aceasta suma de bani, si i-a explicat ca face demersuri pentru a obtine aprobarea Comitetului creditorilor pentru comisionul de 2% din creantele recuperate pentru a avea posibilitatea sa le achite sumele pretinse", se mai mentioneaza in referatul DNA.

Tribunalul Bucuresti a admis, pe 16 martie, cererea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile a fostului consilier de stat Razvan Murgeanu, acuzat de trafic de influenta, dare de mita si instigare la infractiunea de spalare a banilor, precum si a Gabrielei Gangoe-Simion, practician in insolventa.

In acelasi dosar, Valentin Stanescu, fost director in cadrul Primariei sector 5, este cercetat pentru luare de mita.

Potrivit DNA, in perioada iulie 2015 - februarie 2016, Gabriela Gangoe-Simion a dispus plata din conturile unei societati, aflate in supravegherea sa, a sumei de aproape 64.000 lei, reprezentand remuneratie incasata nelegal.

"Aceasta suma de bani a fost disimulata prin emiterea unor facturi reprezentand servicii de audit, ce nu au fost prestate in realitate, de catre o firma pe care o controleaza printr-o ruda de-a sa, catre societatea platitoare sau subcontractori ai acesteia. In perioada iunie 2011 - 2012, Primaria sectorului 5 si o asociere formata din doua firme (una dintre ele fiind societatea aflata in insolventa, la care am facut referire mai sus), au incheiat mai multe contracte avand ca obiect executarea, finalizarea si intretinerea lucrarilor de reabilitare termica a unui numar de 85 de imobile situate in sectorul 5 al municipiului Bucuresti, in valoare totala de 71.892.541 lei, fara TVA", afirma procurorii.

Anchetatorii au constatat ca, in 31 decembrie 2015, primaria a platit catre asocierea respectiva suma de 8,5 milioane lei, reprezentand o plata partiala pentru serviciile prestate.

"Pentru a se efectua plata respectiva, dar mai ales pentru a influenta functionarii ce aveau atributii in acest sens, inculpatul Stanescu, in calitate de director, a pretins de la reprezentantii asocierii respective, prin intermediul lui Razvan Murgeanu, suma de 15.000 de euro. La randul sau, acesta din urma a pretins de la Gabriela Gangoe-Simion, pe langa suma de bani respectiva, alti 15.000 euro, pentru sine, in scopul de a-si trafica influenta in directia aratata mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord", au retinut anchetatorii.

Anterior, in acelasi context, Gabriela Gangoe-Simion, in baza intelegerii prealabile cu Razvan Murgeanu, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea ca cei 8,5 milioane lei au fost virati de Primaria sectorului 5 ''cu niste conditii'' si ca se impunea plata unor comisioane.

DNA mentioneaza ca aceasta a dispus subcontractarea unor lucrari de remediere la blocurile ce au facut obiectul unuia dintre contracte catre o societate comerciala.

De asemenea, conform anchetatorilor, ea a mai dispus si plata din contul societatii pe care o supraveghea, in calitate de practician in insolventa, in contul subcontractorului a sumei de 600.000 de lei, ce include: contravaloarea lucrarilor de remediere, comisionul de 15.000 de euro pretins de Murgeanu pentru exercitarea influentei, comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stanescu pentru aprobarea documentatiei aferente platii de 8,5 milioane, a platilor ce urmeaza a fi efectuate pana la suma totala de incasat si pentru deblocarea garantiilor contractuale, suma de 15.000 de euro promisa persoanelor din conducerea societatii pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor aratate, comisionul de aproape 174.000 lei, reprezentand suma pretinsa de aceasta pentru incasarea creantei de 8,5 milioane lei si obtinerea sprijinului lui Murgeanu si Stanescu.

"Aceasta din urma suma de bani a fost virata in contul aceleiasi firme pe care inculpata o controleaza prin intermediul unei rude. De asemenea, in acelasi scop, de a disimula provenienta sumelor de bani si a drepturilor asupra acestora, inculpata Gangoe-Simion l-a instigat pe administratorul societatii subcontractoare sa efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentand o parte din comisionul in suma de 15.000 de euro pretins de Murgeanu) catre o alta persoana cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influentei asupra directorului Stanescu si a altor persoane din cadrul Primariei sector 5 in scopul aratat mai sus", se mai spune in comunicat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1916 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Voiculescu e de vina! (Luni, 21 martie 2016, 14:44)

    king david hotel [utilizator]

    sau Gadea! Si Rusia!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by