Alina Gorghiu, audiata ca martor in instanta in dosarul lui Mihail Vlasov

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 7 martie 2016, 11:35 Dosare Anticoruptie


Alina Gorghiu
Foto: Facebook - Alina Gorghiu
Copresedintele PNL Alina Gorghiu a fost audiata luni dimineata la Curtea de Apel Bucuresti, in calitate de martor, in dosarul in care fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) Mihail Vlasov este judecat pentru savarsirea infractiunii de dare de mita, scrie Agerpres.

Mihail Vlasov este acuzat ca i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi incercat sa influenteze mai multi parlamentari - Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer - in vederea semnarii si sustinerii proiectului de lege.

"Dupa cum stiti, am fost martora in dosarul legat de initiativa legislativa privind preluarea Registrului Comertului de la Ministerul Justitiei catre Camera de Comert si Industrie. Au fost cateva minute care tin de obligatia mea cetateneasca de a depune marturie in legatura cu absolut orice speta esti solicitat. Si daca vedeam un accident pe strada, sa stiti ca tot aici trebuia sa vin sa depun marturie. Au fost niste declaratii scurte, pentru ca nu cunosc despre speta in sine, despre vreo fapta penala in acest dosar. Am explicat doamnei judecator care este procedura, cum se semneaza o initiativa, a fost respinsa aceasta initiativa. Din nefericire, nu am alte date suplimentare despre fapte penale care se imputa unui coleg deputat", le-a spus Alina Gorghiu jurnalistilor, la iesirea din sala de judecata.

Gorghiu a recunoscut ca a vorbit cu Mihail Vlasov de cateva ori intr-un an. "Nu a fost niciun fel de presiune pe acest subiect, asa cum incearca unii sa spuna", a adaugat ea.

"Aceasta initiativa legislativa nu mi-a fost data sau sugerata de catre cei de la Camera de Comert, ci unul dintre colegii parlamentari a venit cu aceasta initiativa. Nimic senzational in ea. Imi pare rau ca o initiativa parlamentara semnata cu buna-credinta de unii parlamentari este subiectul unui asemenea proces, pentru ca altii au inteles sa faca si alte lucruri in cauza. Nu stiu daca este adevarat sau nu. Este obiectivul instantei sa constate daca este sau nu adevarat acest lucru. Eu mi-am facut datoria. Am depus aceasta marturie", a spus Alina Gorghiu.

In sala de judecata, Alina Gorghiu a relatat ca fost solicitata de catre deputatul Florin Iordache sa sustina acel proiect de lege privind trecerea Registrului Comertului in subordinea Camerei de Comert.

"Initiativa legislativa nu mi se pare una de natura sa genereze vreun prejudiciu. Daca ma intrebati ce prevede proiectul, nu pot sa dau foarte multe detalii. Nu am inteles ca prin el s-ar prejudicia in vreun fel vreo institutie publica, mai ales ca anterior Registrul Comertului a fost in competenta camerelor de comert. Stiu ca proiectul a fost respins atat in Comisia juridica, cat si la deputati. Nu stiu daca am informat grupul PNL despre sustinerea mea in legatura cu acest proiect, dar nu era obligatoriu. Demersul este unul corect, atat timp cat nu se cer anumite lucruri. Nu exista nicio interdictie pentru un parlamentar de a prelua individual de la ONG-uri sau sindicate anumite tematici si sa le transforme in initiative legislative, atat timp cat pentru acest demers nu se fac promisiuni sau solicitari de alta natura", a declarat Gorghiu.

Mihail Vlasov, avocat in Baroul Iasi si fost presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), a fost trimis in judecata de DNA in iunie 2015, pentru savarsirea infractiunii de dare de mita.

Procurorii sustin ca, pe 26 februarie 2013, Mihail Vlasov, in calitate de presedinte al Colegiului de Conducere al CCIR, i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru sa ii sustina interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat 'Lege privind registratorii comerciali si activitatea de inregistrare in registrul comertului'.

"Solicitarea a fost formulata in contextul demersurilor inculpatului de a influenta adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) sa poata prelua Oficiului National al Registrului Comertului. Scopul determinant al acestui demers legislativ il reprezenta controlarea veniturilor obtinute din activitatea desfasurata de Registrul Comertului. In schimbul sustinerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, ca il va numi in functia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa CCIR", afirma DNA.

Potrivit procurorilor, dupa finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o munca asidua pentru influentarea unor parlamentari din toata sfera politica in vederea semnarii si sustinerii respectivei initiative legislative. In special, influenta s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International (Florin Iordache, Alina Gorghiu si Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comert si Industrie a Romaniei ori camerelor teritoriale (Andras Edler).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























905 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    penele Farewell Arms (Luni, 7 martie 2016, 11:43)

    un domn [utilizator]

    urmeaza P$D ?
  • +2 (2 voturi)    
    Pupila (Luni, 7 martie 2016, 12:11)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Pare ca pupila lui Vlasoc o da cotita - cum face si in politica de altfel. Poate ne spune si cum a ajuns ea doctor tocmai... la Iasi - fieful lui Vlasov. Noul rector al universitatii trebuie sa stie si el ceva....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by