Dupa 14 ani, Curtea de Apel inceteaza procesul impotriva lui Sebastian Ghita in dosarul 'Tracia-Asesoft', pentru prescrierea faptelor

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 3 martie 2016, 17:16 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: Hotnews
Judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au decis, joi, incetarea procesului penal impotriva deputatului Sebastian Ghita pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la inselaciune si fals in declaratii ca urmare a prescrierii faptelor, intr-un dosar de evaziune fiscala cu produse petroliere, potrivit Agerpres.

De asemenea, instanta a incetat procesul penal si in cazul celorlalti inculpati din acest dosar, denumit 'Tracia-Asesoft', in urma prescrierii faptelor: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Stefan, Mircea Daniel Nicorici si Stela Stefan.

In schimb, instanta a admis actiunea civila si i-a obligat pe inculpati la plata catre ANAF a sumei de 1.730.951 lei, dupa cum urmeaza: Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru - acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC Business Net SRL prin lichidator judiciar, Stefan Iriza - acesta in solidar si cu partea responsabila civilmente SC Closani Impex SRL prin lichidator judiciar, Sebastian Ghita - acesta in solidar doar cu Dan Florin Berendel si SC Yato Romania SRL prin lichidator judiciar si doar in limita sumei de 134.354 lei, Mircea Daniel Nicorici si Stela Stefan, ambii in solidar doar cu Ioan Gheorghe Lalu si doar in limita sumei de 16.506 lei.

Decizia instantei este definitiva.

'Tracia-Asesoft' este printre cele mai vechi dosare penale, fiind trimis in instanta in anul 2002 de procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti.

In 2004, Sebastian Ghita a fost achitat pe rand de Tribunalul Bucuresti, apoi de Curtea de Apel Bucuresti, insa deciziile au fost casate de ICCJ, care a decis rejudecarea dosarului. Ulterior, in anul 2011, Sebastian Ghita a fost achitat din nou de Tribunalul Bucuresti, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis definitiv, joi, sa inchida acest proces, dupa ce faptele s-au prescris. Judecatorii de la aceasta ultima instanta au decis insa ca inculpatii sa plateasca prejudiciul retinut in acest dosar.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Sebastian Ghita si alte opt persoane (Dan Constantin Grigoriu, Dan Florin Berendel, Romulus Gheorghe, Ioan Gheorghe Lalu, Alexandru Lenghel, Iriza Stefan, Mircea Daniel Nicorici si Stela Stefan) au pus la punct un mecanism folosind mai multe firme, prin care cumparau produse petroliere de la rafinarii, pe care le revindeau altor firme, cu eludarea platii taxei FSDP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice).

Procurorii sustineau ca prejudiciul creat statului roman se ridica la 2 milioane de lei, din care 1,6 milioane lei era prejudiciul realizat de Asesoft Com SRL, companie unde administrator era Sebastian Ghita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4934 vizualizari

  • +32 (34 voturi)    
    Aferim !!! (Joi, 3 martie 2016, 17:28)

    Carcalete [utilizator]

    De la nasu mare!!! Sa traiasca !!!
    Ra'ti ai dreaqu cu prescrierea voastra...
  • +22 (24 voturi)    
    Prescrierea faptelor (Joi, 3 martie 2016, 17:52)

    immortal [utilizator]

    Daca pentru o infractiune fiscala, procesul dureaza mai bine de 14 ani, eu zic ca e f bun sistemul judiciar din Romania !
    In alte cazuri, unde era "interes" am vazut ca instantele pot sa de-a termene si de la o saptamana la alta, dar aici ghinion de nesansa, a durat 14 ani !!!
  • +21 (23 voturi)    
    In concluzei..........., (Joi, 3 martie 2016, 18:01)

    gigiN [utilizator]

    ......scopul a fost atins !!!!!! Rusine !
  • +17 (19 voturi)    
    Rog DNA sa aresteze acesti indivizi de la CAB (Joi, 3 martie 2016, 18:02)

    ouyang [utilizator]

    Sub complicitatea lor am avut ocazia de a-l vedea candidat pe prostanacul de ponta. Cat pe ce sa iasa presedinte. La fel am vazut urcarea si coborarea lui crin. Nu mai vorbesc despre lovitura de stat a useleului. Lovitura care in partea le-a si reusit. Vedem cu totii ce paiata spectatoarea avem ca presedinte.
  • +2 (12 voturi)    
    ce convenabil! (Joi, 3 martie 2016, 18:07)

    king david hotel [utilizator]

    Iata ca varanul a avut ghinion! Daca nu supara pe cine nu trebuia, se tergiversa si la el pana se prescria.
    • +4 (6 voturi)    
      A fost aproape (Vineri, 4 martie 2016, 4:21)

      petrol_head [utilizator] i-a raspuns lui king david hotel

      Sa nu uitam ca a fost chiar aproape de a scapa...cred ca daca mai tragea un an era scapat.
      Este inadmisibil ca o urmarire penala sa dureze 14 ani!!! Ce au/n-au facut procurorii timp de 14 ani??? Incredibil asa ceva!
  • +13 (15 voturi)    
    DIN PACATE ERA DE PREVAZUT CA SE VA (Joi, 3 martie 2016, 18:19)

    Susufler0 [utilizator]

    INTAMPLA ASTA. Dosarul a fost prost instrumentat de la inceput de catre procurori neexperimentati si s-a blocat in instantele judecatoresti.
    PS. Ma racoreste doar faptul ca acum smecherul de Ghitza a incaput pe mana DNA,( deocamdata in doua dosare) iar zambetul i-a disparut de pe fata, intocmai ca lu Raducu Mazare : brusc.
  • +19 (21 voturi)    
    Ok, s-a incheiat procesul lui Ghita, (Joi, 3 martie 2016, 18:21)

    cartofil [utilizator]

    ..sa inceapa cel al judecatorilor. Deci judecatorii care au tergiversat procesul sa fie chemati in instanta si sa plateasca pentru incapacitatea sau reaua lor intentie. Si mai e ceva ce nu inteleg. La anaf daca ai o datorie, s-a prescris dupa 5 ani daca nu te-au anuntat. Dar daca iti trimit o notificare, chiar daca tu nu o vezi, o scriu ei, o inregistreaza si dupa aceea se fac ca o trimit, termenul de prescriptie curge dupa trimiterea notificarii. Daca ai fost trimis in judecata, de ce sa se mai precrie fapta?? Daca o fapta se prescrie in 5 ani, poti scapa daca in acesti 5 ani nu te-a inculpat nimeni, ca la ANAF. Dar daca te-au trimis in judecata in intervalul acestor 5 ani, atunci fapta sa ramana neprescrisa, asa incat judecatorii si hotii sa nu mai fie interesati sa lungeasca la infinit procesul. Nu e normal???? Sunt doua masuri, una pentru romanii simpli si alta pentru hoti??? Si de ce hotii sa fie mai aparati ca oamanii simpli???
    • +8 (10 voturi)    
      Foarte bine (Joi, 3 martie 2016, 18:57)

      svejk [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      "Deci judecatorii care au tergiversat procesul sa fie chemati in instanta si sa plateasca pentru incapacitatea sau reaua lor intentie."
    • +7 (9 voturi)    
      Justitie egala pentru toti (Joi, 3 martie 2016, 19:17)

      m1ha1 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      Constitutia spune ca toti suntem egali in fata legii dar iata ca cei care fură mai mult au regim preferențial !
    • 0 (0 voturi)    
      Orice act de procedura intrerupe prescriptia (Vineri, 4 martie 2016, 13:45)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      dar, daca termenul de prescriptie se depaseste cu inca o data, fapta se prescrie indiferent cate de acte de intrerupere ar interveni. La cate talharii a facut moldoveanul aista, precis ca o sa fie inhatat cu ceva mic, ca pe Al Capone, DAR O SA FIE INHATAT!
  • +4 (8 voturi)    
    La noi ca la nimenea... (Joi, 3 martie 2016, 18:46)

    LiviuX [utilizator]

    Zi-i "justitie" romaneasca si ai spus tot! Vad in filme ca daca se cere o amanare, da, se da, pentru 4 ore. A, e ceva serion? Atunci se amana pana maine la 10. Asa DA! Dar la noi? Pai eu de ex uneori nu-mi amintesc ce am mancat lunea trecuta. Si ei cred ca martorii o sa-si aminteasca ce s-a petrecut acum 10 ani??? Ce fel de proces mai e asta?
  • +9 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 3 martie 2016, 18:58)

    [anonim]

    • -1 (3 voturi)    
      Ce tot aveti cu CAB si cu judecatorii? (Joi, 3 martie 2016, 20:01)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui

      CAB a clasat cazul pentru ca s-a prescris conform legii iar judecatorii dau termene peste termene pentru ca legea da dreptul apararii sa ceara aceste prelungiri. Nu zic ca unii nu exagereaza, dar ceea ce trebuie schimbat in primul rand e LEGEA (sau legile). Astea sunt proaste, dau loc la tot felul de interpretari, unele au nevoide de "metodologii de aplicare" (ce rost mai are sa dau o lege daca altcineva face metodologia de aplicare cum vrea el??). Dar de la asa un parlament (parlamentari) ce pretentii poti avea?
  • +7 (9 voturi)    
    Trebuie o epurare masiva printre judecatori (Joi, 3 martie 2016, 19:02)

    Kaladin [utilizator]

    Serios, e strigator la cer, nici in Africa nu se intampla din astea.
  • +2 (4 voturi)    
    Legea actuala face cadouri hotilor..... (Vineri, 4 martie 2016, 0:01)

    TRABI [utilizator]

    pentru Guvern si Dl. Iohannis -> schimbati repede legea ce priveste evaziunea -- introdusa imediat la siguranta nationala . Evaziunea nu poate fi prescrisa fiind vorba de bani publici si finantele nationale ; De pedepasa nici nu mai vorbim .....Asta suna a bani publici facuti CADOU chiar si lu' ghitza care nu-i nimeni pentru noi care platim la sange - la banutz toate taxele , impozitele , tot ce mai trebuie si fara sa furam nimic ..... Eu zic c-acesti bani furati prin evaziune ar fi si banii nostri -> trebuiau sa fie in bugetul tarii noastre ...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by