Nicolae Gheorghe, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna, audiat la DNA in dosarul "automobil de lux si jacuzzi pentru Gabriel Oprea"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 1 martie 2016, 16:09 Dosare Anticoruptie


Nicolae Gheorghe, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna, s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul in care procurorii DNA au cerut Senatului ridicarea imunitatii lui Gabriel Oprea, anunta Agerpres. Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si fost vicepremier, ar fi primit diverse cadouri de la fostul sef Departamentului de Informatii si Protectie Interna, aflat in subordinea sa -  jacuzzi, canapele si o masina de lux pentru cabinetul fostului ministru, sustin procurorii DNA.

DNA a anuntat, pe 15 februarie, inceperea urmaririi penale fata de Nicolae Gheorghe, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la abuz in serviciu si doua infractiuni de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic DIPI, pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, Marian Danut Iacob, comisar sef, la data faptei sef al Diviziunii Administrative in DIPI, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale), si Nelu Zarnica, chestor principal de politie, la data faptei adjunct al sefului DIPI cu rang de subsecretar de stat, pentru deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale).

Pe 17 februarie, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru inceperea urmaririi penale fata de Gabriel Oprea, la data faptei viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, in legatura cu savarsirea unei infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

DNA sustine ca, pe data de 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, si Gabriel-Nicolae Pavel, sef al Serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de politie si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8 in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. In perioada 21 august - octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosinta exclusiva a autoturismului Audi A8, achizitionat in modalitatea de mai sus", sustin procurorii DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























572 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by