Codrut Seres, condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 29 februarie 2016, 16:36 Dosare Anticoruptie


Fostul ministru al Economiei, Codrut Seres
Foto: Rompres
Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat definitiv, luni, pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul Hidroelectrica, anunta Agerpres. Un complet de cinci judecatori de la instanta suprema a respins apelul declarat de Codrut Seres si a mentinut sentinta data de instanta de fond in martie 2014. Fostul ministru se afla deja in penitenciar, el fiind condamnat in ianuarie 2015 la 4 ani si 8 luni inchisoare in dosarul privatizarilor strategice.

Tot in acest dosar, trei membri din fosta conducere a Hidroelectrica au fost condamnati la cate 7 ani inchisoare: Eugen Pena (director general), Traian Oprea (director general) si George Asan (director Directia furnizare). Acestia primisera la instanta de fond cate 5 ani inchisoare, pedepsele fiind majorate acum de completul de cinci judecatori.

Codrut Seres si membrii din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Procurorii sustin ca Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala impreuna cu ceilalti inculpati si, in virtutea functiilor de conducere detinute in cadrul SC Hidroelectrica SA, acestia au desfasurat activitati care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

In sarcina acestora se retine ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre SC Hidroelectrica SA.

Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, inculpatii nu au procedat la reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica.

Se mai retine ca, in perioada 2002 - 2003, inculpatii au dispus cumpararea de energie electrica de la SC Termoelectrica SA la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

In perioada 2003 - 2004, inculpatii au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de patru contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9 - 10 ani, desi Hidroelectrica nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare, conform procurorilor.

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu de aproximativ 165 milioane de dolari.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9734 vizualizari

  • +47 (47 voturi)    
    Varanel (Luni, 29 februarie 2016, 16:49)

    tasta [utilizator]

    Mister Seres, ce ma bucur ca ti-ai luat tzeapa!
    Cu rabdare astept si alti lingai de cur de varan sa-si gaseasca linistea la beciul domnesc.
    Cum era cand erai pe cai mari si-ti permiteai sa ameninti oameni cinstiti ca le inchizi micile afaceri ca-si permiteau sa isi ceara in instanta platile? Te simteai invincibil ca-l aveau pe batranul securist in spate, nu? Jegule, pana la urma ai primit exact ce-ai meritat.
    • +20 (20 voturi)    
      reintregirea (Luni, 29 februarie 2016, 18:52)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui tasta

      partidului conservator la rahova, le va ... conserva "principiile" de partid. au timp de sedinte? intre scrisul a cel putin doua opere stiintifica pe saptamana si 8 ore de munca fizica zilnica?
    • +19 (19 voturi)    
      Comment sters de user (Luni, 29 februarie 2016, 19:00)

      Pastrati-l pe Conta [anonim] i-a raspuns lui tasta

      • +9 (9 voturi)    
        Are noroc... (Luni, 29 februarie 2016, 19:47)

        Andra99 [utilizator] i-a raspuns lui Pastrati-l pe Conta

        ca a fost condamnat acum. Mai demult era tras in teapa pentru aceste fapte.
      • +4 (4 voturi)    
        Nu stiu daca se confisca (Luni, 29 februarie 2016, 20:28)

        tasta [utilizator] i-a raspuns lui Pastrati-l pe Conta

        dar inca putem spera ca se va ajunge si acolo candva. Doar atunci se vor gandi de doua ori inainte de a fura nesimtitii astia. Din pacate mai avem de asteptat mult si bine pana se schimba cei care voteaza ca acolo-i buba...
        • +4 (4 voturi)    
          Ma mir (Luni, 29 februarie 2016, 21:37)

          Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui tasta

          Ma mir sincer ca mai exista parlamentari si fosti minsitri necondamnati. Bineinteles, toti vor scapa cu averile intregi, pentru ca justitie la noi se face doar la tv
  • +32 (32 voturi)    
    Ce"sare"din Varan,numai spre puscarie-i calea (Luni, 29 februarie 2016, 16:54)

    Plagarus [utilizator]

    Șereș a primit două condamnări pentru fapte diferite, pedepsele fiind contopite.
    Seres ar fi obtinut si transmis grupului de spionaj coordonat de Stamen Stantchev date si informatii secrete din domeniul economic si comercial de natura a periclita securitatea statului. Acuzatia formulata impotriva sa, de tradare prin transmitere de secrete, este cea mai grava dintre cele care i se puteau aduce, daca tinem cont ca el este si absolventul unei institutii militare.
    Seres Codrut a fost ministru al Economiei si Comertului in Guvernul Tariceanu si parlamentar.
    In perioada 1993 – 1999, Seres a lucrat in Ministerul Apararii Nationale, fiind absolvent al Academiei Tehnice Militare (ATM). Desi a parasit armata, cu gradul de capitan, Codrut Seres a ramas colaborator al ATM, fiind, in plus, si consultant in afaceri pentru anumite persoane fizice. Ascensiunea politica a lui Seres a inceput in anul 2001, o data cu intrarea in Partidul Conservator (PC), pe cand lucra inca in Grupul Grivco, ce apartine presedintelui PC.
    In plan politic.
    Seres a avut o ascensiune extrem de rapida. Dupa ce, in 2001, a devenit membru al partidului condus de Voiculescu Dan (PUR, pe atunci), el a trecut succesiv prin functiile de sef al Departamentului profesional de dezvoltare proiecte (2002), secretar general (2003) si vicepresedinte al PUR (2004)
    Tot in 2004 (aprilie).Seres a fost desemnat candidatul acestui partid pentru functia de presedinte al Romaniei, candidatura la care s-a renuntat, cateva luni mai tarziu, ca urmare a noii aliante cu PSD si a deciziei de a sustine candidatura lui Adrian Nastase. Dupa alegerile din 2004, a devenit senator de Maramures din partea PUR si, la formarea guvernului Tariceanu, a fost desemnat ministru al economiei si comertului.
    Pe 2 septembrie 2006, Codrut s-a recasatorit cu Lorina Pop,ceremonia „civila“ consumandu-se cu mare fast la Snagov, pe unul dintre fostele iahturi ale lui Ceausescu. Nasul de cununie a fost controversatul om de afaceri ploiestean Ghitza PSD
  • +29 (29 voturi)    
    PUR? PC? Trustul Intact? (Luni, 29 februarie 2016, 16:56)

    Cote [utilizator]

    Antena 3 este aici?
    • +18 (18 voturi)    
      Vineeeeeeeeeeeeee! (Luni, 29 februarie 2016, 17:29)

      GOG [utilizator] i-a raspuns lui Cote

      Pai imprumuturile pastorului, santajelu cu RCS...daca-i scuturi bine nu scapa unul,,,Ca CNA ul nu i baga in seama!
    • +24 (24 voturi)    
      Atentie! (Luni, 29 februarie 2016, 17:31)

      naica [utilizator] i-a raspuns lui Cote

      Multi din preajma puscariasului voiculescu se vor reuni la beciul domnesc.Asa le trebuie celor care s-au pus la dispozitia acestui individ care n-are niciun scrupul cand este la mijloc interesele lui.
    • +16 (16 voturi)    
      Apelul de dimineata (Luni, 29 februarie 2016, 17:58)

      hopshio [utilizator] i-a raspuns lui Cote

      Acusi acusi dimineata la apel in beciul domnesc gardienii vor face prezenta cu: Antena 3 e aici?
      • +1 (1 vot)    
        mare bucurie (Marţi, 1 martie 2016, 13:31)

        Redactia HotNews [utilizator] i-a raspuns lui hopshio

        dar cartile sunt deja scrise. pana la eliberare, infractorul asta va consuma bani din bugetul statului de cateva ori mai mult decat un pensionar fara pile. m-as bucura sa aud de o lege prin care infractorii sa isi sustina singuri cheltuiala cu puscaria.
  • +22 (22 voturi)    
    Codrut Seres. (Luni, 29 februarie 2016, 17:19)

    MirceaGeorgescu1 [utilizator]

    Inca unul nenorocit de Voiculescu!
  • +25 (25 voturi)    
    ICCJ A DEVENIT TARE BLANDUTA ! (Luni, 29 februarie 2016, 17:28)

    Susufler0 [utilizator]

    Au fost cauzate pagube de cca 165 milioane de $, Seres a protejat activitatile ilegale ce au produs acest prejudiciu urias si primeste doar 4 ani, care vor fi contopiti in pedeapsa de 4 ani si 8 luni ( foarte blanda si aceasta),pe care o executa in prezent in dosarul privatizarilor strategice ! Singura sansa ca justitia sa se mai "spele" de milosenia asta e sporul de pedeapsa ce va fi acordat cu prilejul sentintei de contopire a pedepselor. Pt ca nu poate depasi cuantumul pedepsi la care se adauga (4 ani si 8 luni), sper sa fie cat mai apropiat de aceasta !
    PS. Hai, spor la spor, ICCJ !
    • +9 (9 voturi)    
      cat oare, (Luni, 29 februarie 2016, 18:57)

      nahir [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      din prejudiciul de 165 mil. dolari incriminat de procurori, a hotarat instanta ca trebuie recuperat si cum?
      • +8 (8 voturi)    
        CATEVA DATE DIN RECHIZITORIU ! (Luni, 29 februarie 2016, 19:34)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

        Prejudiciul de aprox. 5.400. miliarde de lei vechi (cca.165.miloane $) a fost stabilit de DIICOT prin rechizitoriu iar procurorii au pus sechestre asiguratorii pe niste masini, niste terenuri, cateva case, mi se pare ca si pe vreo 400.000. de euro si vreo 200.000. de $. In schimb nu stiu instanta ce a hotarat in problema asta dar banuiesc ca au mers si la fond si la recurs pe concluziile Parchetului. Oricum, iti dai seama ca au luat praful de pe toba, ca de obicei.
  • +14 (14 voturi)    
    caracter mizerabil (Luni, 29 februarie 2016, 18:53)

    sile1 [utilizator]

    Prost,javra,lingau,"smecher",tradator de tara,va rog sa continuati lista cu epitetele care i se potrivesc cel mai bine individului astuia ajuns in fruntea tarii prin manevre oculte.

    Si unii isi puneau speranta in tineri crezand ca ei sunt cei care vor schimba fata Romaniei.....ia sa ne uitam in jur si sa vedem cati tineri ajunsi in functii inalte au dezamagit ingrozitor !!
  • +7 (7 voturi)    
    Papusicile lui nea Varanu al batran (Luni, 29 februarie 2016, 19:45)

    Maniu [utilizator]

    cum farmecul si blandetea maistrului (sic) papusar nu mai erau aceleasi de pe vremea "Dunarii", batranul securist si-a scos la inaintare papusici cu fizic bland, Codrut (nume barbatesc) si cealalta fantosa, fost ministru la agricultura, marionete din spatele carora rasare ranjetul incremenit in abjectie si ticalosie al maistrului ticalosiilor ante si post '89.
  • +8 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 februarie 2016, 20:34)

    [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
    Un pur...PURist slugoiul asta (Luni, 29 februarie 2016, 21:26)

    Kaladin [utilizator]

    S-or trezi romanii oare vreodata sa realizeze ce jaf a fost toti astia 25 de ani???
  • +2 (2 voturi)    
    o noua generatie de scriitori. (Luni, 29 februarie 2016, 23:39)

    dezamagitul [utilizator]

    Nici nu intra bine la mititica si talentul rabufnete din toate incheieturile si le stimuleaza creativitatea . Imaginati-va cum va arata seres pe toaleta din mijlocul celulei cum il va chinuii talentul exact ca pe mentorul sau turnatorul voiculescu , care in cateva actiuni pe WC a si scris o noua carte.
    Cred ca varanul va reintregi echipa la mititica ca tot este asa de respectat , ca intre hoti.
  • +1 (1 vot)    
    da (Marţi, 1 martie 2016, 8:59)

    corcode [utilizator]

    A scapat usor panarama
  • +1 (1 vot)    
    De ce a intrat PC la guvernare ??? (Marţi, 1 martie 2016, 9:42)

    andreesanu [utilizator]

    A intrat la furat ,la ciolan !!!.
    Dupa Nastase si DIP ,acest Seres a furat ca in codri !!!.
    Nu pot intelege de ce nu se introduce pedeapsa cu munca fortata !!!,se mai recupereaza ceva !,de munca fug derbedeii, fug bagabontii,fug mafiotii,munca fortata ii mai sperie !!!,ii mai potoleste !!!.
    La multi ani acolo unde esti derbedeule .
  • 0 (0 voturi)    
    e buna asta (Marţi, 1 martie 2016, 10:19)

    Lucian RomulusConstantin [utilizator]

    dar nu este o stire adevarata! o stire adevarata ar suna cam asa : 5000 de parlamentari, guvernanti si lucratori in administratie au fost executati pentru luare de mita si tradare nationala; factura pentru cele 5000 de gloante a fost decontata familiilor indurerate ! aviz amatorilor ! asta da stire imbucuratoare pentru romani.
  • 0 (0 voturi)    
    prea putin (Marţi, 1 martie 2016, 11:00)

    citizeanu [utilizator]

    4 ani??? Cred ca lipseste un zero, 40 de ani e mai normal pentru subminarea economiei nationale.
    La 4 ani, iese dupa maxim 2 ani, si cu ceva lucrari stiintifice la activ.
  • +1 (1 vot)    
    165 milioane (Marţi, 1 martie 2016, 11:22)

    gazpefoc [utilizator]

    pai sincer, pentru 165 de milioane as sta si eu 4 ani la pârnaie. la banii astia as munci si 16 ore pe zi, cum a facut dom' profesor. dar va imaginati dupa aia, pe ce plaje va sta curu' meu, in ce imi voi baga.. picioarele? in ce ape adica.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by