Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe, plasat sub control judiciar cu interdictia de a-si exercita functia

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 18 februarie 2016, 9:59 Dosare Anticoruptie


Antal Arpad, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile si are interdictie de a-si exercita functia si de a parasi tara, anunta Mediafax. Antal Arpad este acuzat de procurorii DNA de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, daca fapta este savarsita in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de SC Tractebel Engineering, pentru complicitate.

Pe 26 octombrie 2009, printr-o hotarare, Consiliul Local al municipiului Sfantu Gheorghe a aprobat contractarea unei finantari rambursabile externe de 12 milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - BERD, stabilind ca rambursarea creditului sa se efectueze in 10 ani cu o perioada de gratie de 3 ani si o perioada de 7 ani rambursare principala de la unitatea creditoare.

Prin aceeasi hotarare, Consiliul Local a stabilit ca suma contractata va fi utilizata in scop de investitii, pentru modernizarea orasului, respectiv modernizarea unor strazi, trotuare, reabilitarea iluminatului public, amenajarea unor piste de biciclisti, amenajare parcari.

DNA arata ca ulterior, la 3 noiembrie 2010, intre primarie si BERD a fost incheiat un contract de credit pentru acordarea unui imprumut care nu va depasi 12 milioane euro, in legatura cu proiectul ''Reabilitarea strazilor si iluminatului public din orasul Sfantu Gheorghe''.

Potrivit DNA, anterior acestei date, Antal Arpad a depus diligente in vederea incheierii unui contract de consultanta cu SC Tractebel Engineering SA, avand ca obiect prestarea unor servicii de consultanta in vederea intocmirii documentatiei necesare atribuirii unui contract pentru intretinerea infrastructurii urbane.

"Societatea respectiva a intocmit si caietul de sarcini, in care a inserat anumite conditii care au inlesnit castigarea licitatiei de catre o asociere de trei firme. In acest context, pentru a favoriza societatile comerciale care au fost desemnate sa execute lucrarile si in coniventa cu societatea de consultanta Tractebel Engineering, Antal Arpad a schimbat destinatia sumei de 4.248.728,15 euro pentru a fi utilizata in alte scopuri decat cele pentru care s-a contractat creditul, provocand de asemenea si un prejudiciu bugetului local de 549.312,14 euro fara TVA. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei decizii unilaterale a primarului, care nu a fost adusa la cunostinta Consiliului Local si nici Ministerului Finantelor Publice, prin care a fost diminuat numarul obiectivelor de investitii pentru care Consiliul Local a aprobat contractarea imprumutului rambursabil", se spune in comunicat.

Procurorii sustin ca, urmare a aceleiasi decizii nelegale, in contractul incheiat cu asocierea castigatoare a licitatiei s-a prevazut suma de peste 3,6 milioane euro reprezentand servicii de intretinere, suma de aproape 342.000 euro fara TVA a fost alocata unor servicii de proiectare, iar 250.000 euro au fost indisponibilizati la dispozitia executantului pentru eventualele litigii/arbitraje si lucrari de urgenta.

"Or, potrivit Legii 273/2006, cheltuielile cu serviciile de intretinere si de proiectare nu pot face obiectul investitiilor publice de interes local finantate din fonduri rambursabile, iar litigiile se suporta din fondurile proprii ale executantului, in timp ce lucrarile de urgenta se suporta din fondul de rezerva al bugetului local. Toate aceste destinatii nu au fost aprobate de catre Consiliul Local, respectiv nu au fost prezentate Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finantelor Publice. De asemenea, in caietul de sarcini intocmit de SC Tractebel Engineering SA, printre altele, i s-a impus primariei obligatia de a acorda asocierii respective un avans de 1.709.839,35 euro. Mai mult, in cadrul proiectului, firma de consultanta a fost desemnata consultant si diriginte de santier", mai mentioneaza DNA.

Sursa citata mai precizeaza ca lui Antal Arpad i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, controlul judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau arestul preventiv.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























932 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    cu ce scop s-au folosit banii (Joi, 18 februarie 2016, 12:40)

    eucomentez [utilizator]

    Acuzatia e "utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice" dar nu se specifica in ce alte scopuri s-au fost folosit cei 5 milioane de euro "deturnati" de catre primar.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by