UPDATE Primarul Brasovului, George Scripcaru, trimis in judecata de DNA. Primul termen a fost stabilit pentru 19 februarie

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 16 februarie 2016, 13:04 Dosare Anticoruptie


George Scripcaru
Foto: Arhiva personala
Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, a fost trimis in judecata, sub control judiciar, de procurorii DNA pentru mai multe infractiuni, printre care si luare de mita, transmite Agerpres.

UPDATE
Magistratii Curtii de Apel Brasov au stabilit, marti, primul termen in dosarul primarului George Scripcaru pentru data de 19 februarie a.c., a declarat, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Brasov, judecatorul Razvan Dicu.

El este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si instigare la tentativa la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

Alaturi de el, a fost trimisa in judecata Alexandrina-Adina Durbaca, viceprimar al municipiului Brasov si avocat in Baroul Brasov, sub aspectul savarsirii infractiunii de instigare la tentativa de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

Sub control judiciar au fost trimisi in judecata Calin-Silviu Pop, administrator al unei firme, pentru complicitate la abuz in serviciu, uz de fals, dare de mita si spalare de bani, toate in forma continuata, Liliana Horga, director executiv adjunct la Directia tehnica din primarie, pentru abuz in serviciu si tentativa la aceasta infractiune, si uz de fals, si Claudia-Niculina Radu, angajata a primariei, membru in Consiliul de Administratie al SC Tetkron SRL, pentru tentativa la abuz in serviciu. 

In acelasi dosar, in stare de libertate, au fost deferiti justitiei pentru fapte similare: Isabella Beatrice Marasescu, sef Serviciu achizitii publice, Attila Radnoti, director Directia tehnica, Lidia Bulgarea, sef Serviciu investitii - Compartiment implementare si derulare proiecte, Daniela Palanceanu, avocat in Baroul Brasov, membru in Consiliul de Administratie al SC Tetkron SRL, Mihaela Vulpescu si Cristina Iuliana Antonie, administratori de firme, precum si Mihai Ciprian David. 

Potrivit unui comunicat al DNA marti, in perioada 2011 - 2012, George Scripcaru, in baza unei intelegeri prealabile cu David si Pop, a actionat si a determinat functionari din primarie/ Consiliul Local si angajati din cadrul SC Cet SA si SC Tetkron SRL sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia incheierii unor contracte/ conventii cu firma acestuia din urma, urmarind obtinerea, atat pentru sine, cat si pentru societate si persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite. 

Cei trei au beneficiat si de ajutorul Mihaelei Vulpescu, care, in calitate de proiectant, a intocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentatie economica pentru desfasurarea achizitiei publice) in care a mentionat solutii tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termica, contrare normativelor in domeniu. 

"Ulterior, ca urmare a indicatiilor pe care le-a dat reprezentantilor firmei administrate de Calin Pop, in devizul oferta intocmit in situatiile de lucrari prezentate la decontare, acestia au mentionat articolul pretensionare termica in aceeasi forma. Astfel, in 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Pop un contract de lucrari, printr-o procedura formala de achizitii publice, in cadrul careia membrii comisiei de selectie a ofertelor au declarat, in mod nelegal, castigatoare, societatea omului de afaceri, desi aceasta nu indeplinea conditiile pentru a efectua lucrarile respective (lipsa personal specializat si utilaje, lipsa experienta in domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii retelei de transport apa fierbinte, in zona de nord a municipiului Brasov", se arata in comunicat. 

Comisia de evaluare a ofertelor a fost compusa din inculpatii Marasescu - presedinte si Horga, Radnoti si Bulgarea, in calitate de membri. 

Calin Pop a depus, conform DNA, la dosarul de licitatie un inscris sub semnatura privata, falsificat si inregistrat la primarie, ce reprezenta un raport care ar fi fost intocmit de Mihaela Vulpescu. 

"Desi cunosteau situatia acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, in valoare de 6.136.171,18 lei, societatii administrate de Pop. Pe parcursul derularii contractului, primarul Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrari neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecinta prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva. Prin intermediul inculpatei Antonie, edilul a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 400.000 lei, constand in materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (cateva mii de tricouri, sepci, pixuri, autocolante etc. si pachete cu alimente pentru a fi date alegatorilor)", sustin procurorii. 

Sursa citata mentioneaza ca, in cursul lunilor mai - iunie 2012, in vederea disimularii adevaratei naturi a provenientei bunurilor remise cu titlu de mita primarului, Calin Pop a efectuat operatiuni comerciale care nu aveau legatura cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societati furnizoare de materiale publicitare. 

"Ulterior, omul de afaceri a dispus inregistrarea in evidentele contabile a unor operatiuni fictive, respectiv achizitia altor produse decat materialele electorale achizitionate in mod real. Pentru acoperirea acestor fapte, in mai 2015, dupa terminarea controlului Curtii de Conturi la Primaria Brasov, dar inainte de redactarea si comunicarea raportului de catre auditorii curtii, Scripcaru a facut demersuri si a dat dispozitii atat functionarilor publici, cat si celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpatilor Horga si Radu, sa procedeze la "gasirea unor vinovati" care sa raspunda pentru aceste decontari nelegale, lucru cu care acestea din urma s-au conformat", se spune in document. 

Anchetatorii au mai retinut ca, in acelasi scop, folosindu-si influenta, George Scripcaru a determinat-o pe Liliana Horga sa constituie inscrisuri care ar fi dus la angajarea raspunderii a trei persoane. 

"In 10 iunie 2015, primarul Scripcaru si viceprimarul Durbaca, avand asupra lor inscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL si au solicitat consiliului de administratie al acestei societati sa faca demersuri pentru angajarea raspunderii penale sau disciplinare a persoanelor "vinovate" (in lipsa unui act de control care sa stabileasca o abatere, un prejudiciu sau alte masuri). In 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitari, membrii CA al Tetkron SRL, incalcand procedurile interne ale societatii, au emis o hotarare prin care s-a constituit o comisie de disciplina in vederea cercetarii angajatilor nominalizati de Scripcaru si Durbaca", au constatat procurorii. 

DNA mentioneaza ca aceasta activitate a ramas insa nefinalizata, ca urmare a prezentului dosar penal (la 6 iulie 2015 comisia, dupa efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinara, a stabilit ca nu are competenta legala in sensul celor de mai sus). 

Primaria Brasov s-a constituit parte civila cu peste 1,9 milioane lei. 

In cauza, au fost dispuse masuri asiguratorii in cazul inculpatilor Scripcaru, Pop, Bulgarea, Vulpescu si Antonie. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Brasov cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2146 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    La multi ani! (Marţi, 16 februarie 2016, 13:39)

    Johanis [utilizator]

    Felicitari DNA!
  • +4 (4 voturi)    
    Mizilic pentru Scripca (Marţi, 16 februarie 2016, 13:55)

    Marin Puscasu [utilizator]

    De fiecare data când se aude ca este anchetat cate unul ca Scripcaru pentru un prejudiciu de 2 milioane de lei imi vine sa rad. Ne spunem ca "si pe Capone, desi toata lumea stia ce facea, au reusit sa puna mana pe el cu o acuzație minora de evaziune fiscala... dar las'ca e bine si asa... decat nimic"
    Daca o sa se doreasca sa fie infundat pe bune, pentru prejudicii de sute de milioane de euro, sa se sape putin in directia Marcel Butuza - Vectra Service. Problema aici sunt victimele colaterale. De-aia spun "daca o sa se doreasca". Timpul le va rezolva pe toate.

    https://www.google.ro/search?q=scripcaru+butuza+vectra


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by