Senatorul Valer Marian si prefectul de Satu Mare, Eugen Avram, urmariti penal de DNA in dosarul lui Mircea Govor

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 15 ianuarie 2016, 16:59 Dosare Anticoruptie


Valer Marian
Foto: arhiva personala
Senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, si prefectul judetului Satu Mare, Eugen Avram, sunt urmariti penal de procurorii DNA in dosarul lui Mircea Govor, vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare. Procurorii DNA au extins urmarirea penala fata de acestia, pentru complicitate la santaj in forma agravata, informeaza Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

In acelasi dosar mai este urmarit penal si Mirel Vlas, administrator al unei societati comerciale, tot pentru complicitate la santaj in forma agravata.

De ce ii acuza procurorii DNA pe cei trei:


In cursul lunii aprilie 2010, suspectul Vlas Mirel i-a solicitat inculpatului Govor Mircea Vasile sa il sprijine in legatura cu atribuirea unor lucrari publice in favoarea firmei sale, sustin procurorii.

In acelasi context, in perioada aprilie-mai 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, folosindu-se de influenta pe care o avea asupra unei publicatii cotidiene locale, in prezenta lui Vlas Mirel, a amenintat un avocat din Baroul Satu Mare ca in ziarul respectiv vor aparea mai multe articole compromitatoare ce vor avea ca obiect darea in vileag a modalitatii pretins frauduloase prin care firma avocatului ar fi obtinut mai multe contracte de consultanta juridica cu diferite entitati publice.

In continuare, inculpatul Govor Mircea Vasile i-a precizat avocatului ca acest lucru nu se va intampla daca va favoriza societatea suspectului Vlas Mirel sa castige mai multe licitatii publice ce se aflau in derulare in acel moment si care erau organizate de institutii cu care firma avocatului avea contract de consultanta juridica pe linia achizitiilor publice, arata procuorii DNA.

Aceasta conduita a creat o stare de temere avocatului respectiv care, in final, a acceptat o solicitare alternativa formulata de Govor Mircea Vasile, respectiv in a-i determina pe administratorii a doua societati comerciale care castigasera o licitatie privind o lucrare publica in valoare de 21.383.650 lei (lucrare care se dorea a fi atribuita in favoarea lui Vlas Mirel), sa vireze suma totala de 124.800 lei in contul unei alte societati controlate de inculpatului Govor Mircea Vasile.

Acest fapt a avut ca si consecinta oprirea oricarui articol denigrator in publicatia respectiva la adresa avocatului.

In perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Govor Mircea Vasile, beneficiind de ajutorul suspectului Valer Marian si folosindu-se de influenta pe care o aveau asupra aceleiasi publicatii, a impus, prin intermediul redactorilor, declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar de comuna.
Scopul urmarit de inculpat a fost acela de a-l constrange pe edil sa intervina pe langa membrii comisiei de licitatie, cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene cu o valoare estimativa de 9.882.426 lei, in vederea atribuirii acesteia in favoarea firmei administrate de Vlas Mirel, mai sustin procurorii.

In perioada iunie-iulie 2014, inculpatul Govor Mircea Vasile dupa ce, in cadrul unei conferinte de presa, dar si personal, i-a solicitat inspectorului sef al ITM Satu Mare sa-si dea demisia, si-a folosit in acest sens autoritatea si influenta detinute de calitatea de presedinte al organizatiei judetene a unui partid politic si vicepresedinte a Consiliului Judetean Satu Mare, pe langa prefectul judetului, suspectul Avram Eugen, pentru a se dispune, in afara cadrului legal, efectuarea unui control la institutia publica respectiva. Solicitarea a fost refuzata de inspectorul sef, motiv pentru care a fost demarata, la data de 23.06.2015, o actiune de control.

Scopul acestei actiuni de control a vizat atat identificarea deficientelor in activitatea institutiei mai sus amintite, in vederea constrangerii inspectorului sef de a renunta la functia publica de conducere detinuta, cat si dobandirea unui folos material pentru altul (numirea in functia respectiva a unei persoane agreate de inculpat) si a unui folos nepatrimonial pentru sine (subordonarea institutiei intereselor sale in contextul in care inculpatul si familia sa detineau mai multe societati comerciale care aveau angajati), potrivit DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























831 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by