Referat DNA: Mircea Govor a impus candidatura lui Ovidiu Silaghi pentru a ingreuna urmarirea penala de catre DNA/ Numele lui Dragnea si Ponta apar in dosarul de santaj

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 23 decembrie 2015, 16:23 Dosare Anticoruptie


Mircea Govor
Foto: Mediafax
Fostul presedinte al PSD Satu Mare, Mircea Govor, a impus, in 2014, candidatura lui Ovidiu Silaghi la un post de parlamentar pentru a ingreuna astfel urmarirea penala intr-un dosar instrumentat de DNA, informatie care apare in referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a lui Govor, scrie Agerpres.

Potrivit documentului, Mircea Govor a impus pe listele PSD, cu ocazia desfasurarii alegerilor parlamentare partiale din perioada mai-iunie 2014 pentru colegiul 2 Satu Mare, candidatura lui Ovidiu Silaghi (presedinte al PNL Satu Mare la acea vreme), scopul urmarit de acesta fiind acela de a ingreuna urmarirea penala intr-un dosar penal in care DNA solicitase ridicarea imunitatii parlamentare/europarlamentare a acestuia.

Aspecte relevante cu privire la aceasta situatie sunt redate intr-o discutie din 19.08.2014, mentionata in referatul DNA, in care Govor recunoaste ca l-a "salvat" pe Silaghi:

"GOVOR MIRCEA : - Ai vazut pe Ovidiu l-am salvat, l-am adus la PSD.

Domn : - Da.

GOVOR MIRCEA : - Astazi era arestat.

Domn : - Nu.

GOVOR MIRCEA : - Nu, ca nu! O avut mandat, cum adica!

Domn : - Da era nicaieri, vorba aia.

GOVOR MIRCEA : - Si i-am intins o mana ma, care o fost dusmanul meu de moarte, ma! (...), eu puteam dansa aici cum am vrut si il puneam... sa voteze invers.

Domn : - Si aia se poate. Se putea, da!

GOVOR MIRCEA : - Si puteam zice, ba ungurii is majoritari acolo, ba asta s-o intamplat ce sa fac... nu sunt golan, ma!...l-am salvat. Si nevasta-sa o avut atata bun simt si m-am simtit bine si o venit Ariana si mi-o multumit. Chiar o zis, domnule, esti corect! (...)"


De asemenea, procurorii arata ca Mircea Govor a reusit sa controleze institutii ale statului precum Politia Romana - Inspectoratul Judetean de Politie Satu Mare, fapt demonstrat de discutiile telefonice pe care acesta le-a purtat in anul 2013 cu Talos Constantin, inspector sef al IPJ Satu Mare in acea perioada.

Astfel, in cursul lunii aprilie 2013, pe fondul disensiunilor aparute intre inculpat si Valer Marian (presedinte al PSD Satu Mare la acea vreme si senator din judetul Satu Mare), Govor a efectuat demersuri pe langa Talos pentru a bloca actiunile parlamentarului de a aduce la cunostinta publicului si a organelor de urmarire penala a anumitor aspecte ilicite ale sale.

"Presiunile exercitate de Govor asupra inspectorului sef de politie a avut rolul de a ingreuna prin orice modalitate aparitia unui cotidian local editat de Valer Marian, in care acesta a demarat o campanie de denigrare a inculpatului, in special dezvaluiri cu privire la relatia sa cu omul de afaceri Vlas Mirel, administrator al SC Tehnic Asist SRL", spun procurorii.

Astfel, la data de 9.05.2013, Govor l-a contactat telefonic pe Talos Constantin, cu care a stabilit sa se intalneasca, impreuna cu un avocat, in scopul intocmirii unei plangeri penale care sa fie depusa la IPJ Satu Mare.

A doua zi, Govor l-a sunat din nou pe Talos Constantin, pe care l-a felicitat pentru faptul ca politistii din subordinea sa au reusit impiedicarea raspandirii acelor ziare editate la comanda lui Valer Marian:

"GOVOR MIRCEA VASILE: - Servus domnu' comandat!

Talos :- Servus!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Te-am sunat sa te felicit si sa-ti multumesc in acelasi timp.

Talos: - Na, nu-i de ce!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Nu, ti-ai facut numa' treaba dar, in orice caz, aici in Satu Mare cand o institutie de stat isi face treaba contra unui bandit ca si el, atunci deja gata, toata lumea face abuzuri!  

Talos: - Ihi.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Na, de aia numa' te-am sunat.

Talos: - Si amu cum o ramas?

GOVOR MIRCEA VASILE: - Pai, o ramas ca is afara... Deci, i-am scos afara frumos, elegant, nu mai is acolo si cu asta basta! Amu o mers la Beni sa tipareasca clandestin niste foi, o tiparit patru foi...

Talos: - Ihi!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Si vrea sa le imprastie pe la Valea... nu stiu unde, la asta ni, cum ii zice, la  Sambra Oii, sau cam  ceva.

Talos: - La Sambra Oilor? Ihi.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Da. Deci, nebun! Da' acuma tiparim si noi legal, tot absolut si cu asta basta! Si in paralel, daca face, facem plangeri penale pentru ca noi ne-am facut treaba pana-n capat.

Talos: - Na, bine.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Na, Costica, inca odata, mersi frumos.

Talos: - Bine, Doamne ajuta. Servus."

Totodata, dupa depunerea acelor plangeri penale la IPJ Satu Mare impotriva lui Valer Marian, Govor s-a aratat nemultumit de modalitatea defectuoasa prin care inspectoratul, prin Serviciul de Investigare a Fraudelor, efectueaza cercetari in acele cauze, insa Talos Constantin l-a linistit, asigurandu-l ca va vorbi cu Mircea Roman (seful SIF la acel moment) in acest sens, pentru urgentarea cercetarilor.

"Apoi, la data de 30.07.2013, Govor Mircea a purtat o serie de discutii telefonice cu Talos Constantin legate de cercetarile intreprinse asupra lui Valer Marian, exprimandu-si nemultumirea vizavi de progresul acestora, ocazie cu care i-a dat un ultimatum sefului politiei judetene, solicitandu-i sa urgenteze cercetarile, atragandu-i atentia ca i-a convocat pe Coica Dorel (primar al municipiului Satu Mare), Stef Adrian (presedinte CJ Satu Mare) si pe Silaghi Ovidiu (ministru al Transporturilor la acea vreme), pentru a analiza activitatea IPJ Satu Mare:

Talos: - Da?

GOVOR MIRCEA VASILE: - Servus Costica! Ce faci?

Talos: - Am program de audienta.

GOVOR MIRCEA VASILE: - Na, o fost baietii acolo, acuma stam aci de vorba cu domnul ministru Silaghi si cu domnul presedinte, cu domnul primar, stam si va analizam Politia, ca cum lucreaza in Satu Mare! Si acuma sincer, am zis ca hai sa vedem ca raliu face pe  centru... ii aci domnul primar si i-am spus domnule ca-i pericol sa-i omoare pe oameni pe terase, ca fac, umbla in doua roti noaptea la unsprezece jumate, nu se ia nicio masura, aa, astialalti, Valer Marian, aaa defileaza in draga voie  si (...) pe toata lumea cum vrea, ilegal bineinteles, nu-i gasiti ilegalitatile... Nu stiu, serios, poate acuma cand... eu am facut o asta, am venit in audienta prin telefon la tine, n-am putut merge pana acolo, poate gasiti o solutie sa le indreptati astea, Costica!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Bun. Cand putem discuta... adica, nu stiu, o trimis o gramada de documente acolo la verificat la voi, se ocupa cineva de ele?

Talos: - Da' referitor la ce?

GOVOR MIRCEA VASILE: - Referitor la partea infractionala a senatorului impreuna cu boschetarii lui din jurul lui!

Talos: - Da sigur ca se ocupa!

GOVOR MIRCEA VASILE: - Nu stiu cine se ocupa! No bine. Bine. Eu... asteptam sa vedem si noi ceva ca, na, noi vedem numa' ca primarii nostri i-ati purtat zi de zi si o dat cu subsemnatul, aia care vindeau ziare in intersectie legal pe aia i-ati luat, inclusiv pe aia care o cumparat, ca daca o fost angajati... Uitati-va ca o fost verificati si o fost angajati. Pe astia nu-i verificati, le-o facut poza, impart ziarele cu masina Senatului in tot judetul, documentat, tot in regula, nu-i intrebati, ca nu-s nici angajati, de unde-s platiti, cum fac? Nu mai au voie sa apara ca v-am dat hartie de la OSIM... ce sa mai facem pentru Politia din Satu Mare, ca spune-mi si mie?! Ne angajam cu o juma' de norma toti aici si va ajutam. Domnu' comandant, deci vreau sa vedem daca  intr-adevar pe bune, daca va dam mura-n gura, puteti face ceva sau nu puteti? Daca nu puteti, spuneti ca va ajutam, va mai angajam niste personal.

Talos: - Ihi.

GOVOR MIRCEA VASILE: - No, deci o spun... ultima data cand te sun, Costica,  pe tema asta, sincer! Ca n-are rost sa mai tot racim gura toata ziua buna ziua! Dar vreau sa vedem daca intr-adevar se lucreaza numa ce sesizeaza boschetarul sef Valer Marian, de care va (...) pe voi cand auziti de el sau si noi, astia muritorii de rand, cand avem cate un aspect de semnalat, aa, exact pe lege vorbim ca nu ti-am cerut nimic ilegal, stati si ziceti ca suntem baieti buni!  Eu, domnul ministru, domnu' presedinte suntem baieti buni si pe noi nu ne bagati in seama,  numa' pe porcii astia care va (...) toata ziua! No, ne-om transforma si noi in porci care vom (injura - n.n) pe boi, bine? S-atunci va veti invata.

Talos: - No bine."

  • Numele lui Dragnea si Ponta, in dosarul de santaj al lui Mircea Govor
Numele lui Liviu Dragnea si cel al lui Victor Ponta sunt mentionate in referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a lui Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, in dosarul in care acesta este acuzat de mai multe fapt de santaj, dar si de folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, mai scrie Agerpres.

Potrivit documentului, in perioada august-octombrie 2013, Govor i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea, la acel moment presedinte executiv al PSD, dar si lui Andrei Dolineaschi, secretar general al partidului, pentru a controla deciziile persoanelor implicate in reorganizarea ANAF, in sensul impunerii persoanelor agreate in functiile de interes din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice (AJFP) Satu Mare.

"Astfel, in perioada august-octombrie 2013, Govor Mircea Vasile a cerut sprijin numitilor Dragnea Liviu si Dolineaschi Andrei (...) in sensul de a controla deciziile persoanelor implicate in reorganizarea ANAF, pentru impunerea persoanelor agreate in functiile de interes din cadrul AJFP Satu Mare. In acelasi timp, Govor Mircea Vasile a actionat in acelasi scop si in mod direct sau prin intermediul numitului Dolineaschi Andrei pe langa Diaconu Gelu si Tunaru Florin, presedintele, respectiv vicepresedintele ANAF, dar si pe langa directorul general al DGFP Cluj, Costin Mihai, acestia avand atributii de serviciu pe linia nominalizarii/delegarii/imputernicirii persoanelor cu functii de conducere in cadrul structurilor teritoriale subordonate", noteaza DNA.

Conform procurorilor, dupa ce presedintele ANAF a emis mai multe ordine de numiri provizorii in functii de conducere in sensul dorit de Mircea Govor si apropiatii sai, liberalii Ovidiu Silaghi si Adrian Stef, presedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, s-au aratat nemultumiti de modul de distribuire a functiilor.

"Acest lucru a produs nemultumirea lui Adrian Stef si a numitului Silaghi Ovidiu, presedintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu detinea niciunul dintre posturile de conducere pe inspectie fiscala, in ciuda faptului ca Mircea Govor a recunoscut ca 'de aia controlul s-a impartit in doua, ca unul sa mearga la ei, unul la noi', adica cele doua posturi sa fie impartite intre PSD si PNL", se arata in document.

La data de 7 august 2013, Mircea Govor are o discutie in contradictoriu cu Adrian Stef, din care se desprinde concluzia ca posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmeaza a fi ocupate doar in urma unor negocieri purtate intre liderii politici ai PSD si PNL, neavand importanta criteriul profesional:

"Domn (Stef Adrian) : - Da !

GOVOR MIRCEA VASILE : - Mai Adi !

Domn : - Da.

GOVOR MIRCEA VASILE : - Io am circul de pe lume aici mai !

Domn : - Na, ce s-o intamplat ?

GOVOR MIRCEA VASILE : - Pai da' astea nu-s mai, acesta, in primul rand acesta pe care l-ai pus tu la Negresti ii de la PDL si mai, iti spun io...

Domn : - Mai !

GOVOR MIRCEA VASILE : - Na bun, acuma Adi, iti spun ceva, toti imi sar in cap, toata lumea imi sare in cap de acolo...

Domn : - Mircea, asculta-ma te rog frumos.

GOVOR MIRCEA VASILE : - Da.

Domn : - Te rog frumos asculta-ma.

GOVOR MIRCEA VASILE : - Da.

Domn : - Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem....

GOVOR MIRCEA VASILE : - Adi, nu-i asa, ca astea locuri cheie, da-le dracului (...) ca acum oamenii astia stiu...

Domn : - Stai mai un pic atuncia, te rog nu ma suna de fata cu oamenii ! Daca vrei discutam noi separat chestiunea asta.

GOVOR MIRCEA VASILE : - Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucuresti si opresc numirile.

Domn : - Na opreste, opreste cum vrei tu, asta este, n-am ce sa fac, daca tu discuti cu oamenii mei pe care io ii fac si io ii pun, tu ii opresti, io n-am discutat niciodata, nici o propunere de a ta.

GOVOR MIRCEA VASILE : - Na bine Adi, ii vorba, stii ce spun astia, de ce luati de la PDL mai, ne-o (...) intr-una si acum ii luati voi si ii faceti PNL...

Domn : - Mircea, asculta-ma te rog frumos, daca vrei sa discutam nu discuta cu mine ii sedinta... te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE : - Da' unde esti acum ?

Domn : - Is la birou, da' n-am discutat niciodata nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.

GOVOR MIRCEA VASILE : - Da Adi, Adi, stai un pic, ca si asta ii o chestie, da' io, io efectiv nici io n-am spus pana acum nimic, da' asta, imi spun oamenii astia acesta domnule, o venit de la PDL acum si intr-una o fost in circ si in scandal cu el si acum l-a si luat voi ca sa continuam circul si scandalul, da-le dracului mai !

Domn : - Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am inchis subiectul cand vine Ovidiu (se refera la Ovidiu Silaghi) sa si (...) io am inchis subiectul, gata ! Nu ma mai intereseaza !... Nu ma mai intereseaza!"


De asemenea, la data de 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, caruia i-a solicitat sa accepte o intrevedere pentru a aborda problema numirilor la finante ("Pai pentru ca o avut Stef o discutie cu Chitoiu si o zis ca tre' sa vorbim o treaba cu dumneavoastra si pana atunci nu poate zice nimic... si despre asta o fost vorba... am primit sarcina ca sa vorbesc cu dumneavoastra"), insa Dragnea i-a raspuns ca Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice la acea data, nu i-a comunicat nimic in acest sens.

In continuarea discutiei, Mircea Govor si-a exprimat deznadejdea privind numirile despre care spunea ca "is atata de incurcate de... Dar fara dumneavoastra...", la care Liviu Dragnea l-a asigurat ca va vorbi direct cu Daniel Chitoiu despre aceasta problema.

A doua zi, Mircea Govor i-a reamintit lui Andrei Dolineaschi sa nu uite de Antifrauda, dovada ca liderul politic era extrem de interesat sa isi numeasca persoane obediente si in aceasta structura nou infiintata (Directia Generala Antifrauda).

"La data de 12.09.2013, Govor Mircea, dupa ce s-a intalnit la Ministerul Dezvoltarii cu Liviu Dragnea, a purtat o discutie extrem de relevanta cu Andrei Dolineaschi, acesta din urma aratand ca a vorbit cu cei din conducerea ANAF in legatura cu numirile la finante, acestia garantandu-i "ca se rezolva". De asemenea, pentru a evita sa abordeze chestiuni compromitatoare prin telefon, numitul Dolineaschi Andrei i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie sa faca "ca sa deblocheze situatia de acolo", referindu-se la faptul ca Govor sa ajunga la o intelegere cu decidentii din cadrul PNL Satu Mare (Stef Adrian si Ovidiu Silaghi), pentru a inainta conducerii ANAF o lista comuna de propuneri pentru numiri in functiile vacante", spune DNA.

Ulterior, la data de 17 septembrie 2013, Govor si Dolineaschi s-au deplasat la sediul ANAF pentru a purta o discutie in acest sens cu Gelu Diaconu (intrevedere de care este informat si Liviu Dragnea de catre Govor), respectiv cu vicepresedintele ANAF, Florin Tunaru, pe parcursul intalnirii facandu-si aparitia si Adrian Stef. Intrevederea respectiva a avut efectul scontat de Govor, arata anchetatorii.

In acelasi context al reorganizarii structurilor ANAF, si Adrian Stef, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare si vicepresedinte al PNL Satu Mare la acel moment, a actionat, in cursul lunii august 2013, pentru numirea unor persoane din anturaj/obediente/membri PNL, pe functii de conducere in cadrul AJFP Satu Mare, respectiv al Serviciilor Fiscale municipale si orasenesti de la nivel judetean.

Conform referatului, el a actionat astfel in urma unor negocieri pe care le-a purtat anterior cu Mircea Govor, respectiv Ioan Mircea Ardelean, acestia stabilind concret care persoane sa ocupe functii de conducere la institutia mai sus mentionata, pe baza unor criterii exclusiv politice, in contextul in care la acea vreme, coalitia aflata la putere in acel moment (Uniunea Social Liberala) era formata din partidele PSD si PNL.

"In continuare, Stef Adrian isi exprima nemultumirea in legatura cu faptul ca propunerile cu persoanele afiliate politic ce urmeaza sa ocupe functii de conducere (fie din PSD, fie din PNL) in cadrul nou constituitei Administratii Judetene a Finantelor Publice Satu Mare trebuie trimise de Mircea Govor pe mail lui Andrei Dolineaschi (secretar general PSD), fapt pe care Stef Adrian il considera inoportun, atata vreme cat ministrul de Finante este membru PNL. Astfel, cei doi interlocutori au convenit ca listele cu persoanele agreate de PNL sa fie trimise direct lui Vulpescu Dumitru Remus, urmand ca acesta sa le redirectioneze catre ministrul finantelor publice, respectiv conducerea ANAF", precizeaza DNA.

In acelasi document este mentionat si numele fostului premier Victor Ponta, in legatura cu un caz al primarului PSD al comunei Odoreu, pe care Govor a incercat sa il constranga pentru a interveni pe langa membrii unei comisii de licitatie cu privire la o lucrare finantata din fonduri europene.

Procurorii retin ca primarul PSD in cauza, Dumitru Pop, nu a cedat presiunilor repetate la care fusese supus de Mircea Govor, dar si ca organizatia PSD Odoreu a fost dizolvata de conducerea PSD Satu Mare, din cadrul careia faceau parte Mircea Govor si Valer Marian.

"Ulterior momentului excluderii lui Pop Dumitru din partid, numitul Valer Marian s-a deplasat in comuna Odoreu pentru a-l desemna si instala pe noul presedinte al organizatiei PSD Odoreu - Ardelean Ioan Mircea. Deoarece era nemultumit de aceasta decizie luata de liderul local al partidului din care facea parte, martorul Pop Dumitru s-a prezentat in fata presedintelui PSD de la acea vreme, numitul Victor Ponta, caruia i-a expus situatia in care se afla si i-a prezentat inclusiv documentele si articolele defaimatoare la adresa sa, la care acesta i-a promis ca va avea discutii lamuritoare cu Valer Marian, incurajandu-l ca situatia urmeaza a fi detensionata in cadrul organizatiei judetene Satu Mare. De altfel, Valer Marian a declarat ca, ulterior publicarii articolelor defaimatoare la adresa lui Pop Dumitru din perioada februarie-aprilie 2011, a fost abordat pentru o discutie de catre presedintele PSD Victor Ponta, care s-a aratat interesat despre conflictul dintre Govor Mircea si primarul Pop Dumitru. Valer Marian i-a relatat apoi lui Victor Ponta ca scandalul a pornit de la o licitatie publica, in care cei doi aveau interese divergente, la care Ponta i-a cerut lui Valer Marian sa puna capat acelei situatii tensionate", se precizeaza in referatul procurorilor.

*****


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca miercuri contestatia DNA si a lui Mircea Govor, vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, fata de decizia prin care a fost plasat in arest la domiciliu.

In 17 decembrie, Instanta Suprema a respins propunerea de arestare preventiva formulata de DNA in cazul lui Govor si au decis ca acesta sa fie cercetat in arest la domiciliu.

Mircea Govor este acuzat de procurorii DNA de mai multe fapte de santaj si folosirea influentei de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

In dosar, este urmarit penal si deputatul Andrei Dolineaschi pentru complicitate la folosirea influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unui partid politic, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1897 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by