Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, trimis in judecata de DNA pentru abuz in serviciu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 16 decembrie 2015, 13:15 Dosare Anticoruptie


Dorin Florea
Foto: Primaria Targu Mures
Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, a fost trimis in judecata de Directia Nationala Anticoruptie pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, intr-un dosar ce vizeaza finantarea Asociatiei Sportive Fotbal Club din oras, informeaza DNA, intr-un comunicat.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata Imola Kiss, director economic ai municipiului Tirgu Mures, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, Man Ioan Nucu, presedintele Asociatiei Sportive Fotbal Club din Targu Mures, la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deturnare de fonduri, in forma continuata (105 acte materiale) si spalare de bani.

Maria Cioban, Sergiu-Claudiu Maior, Istvan Benedek, Attila Laszlo Bako si Virgil Emil Macesanu, functionari in cadrul primariei Tirgu Mures, la data faptelor, au fost trimisi in judecata in acest dosar pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ce spune rechizitoriul intocmit de procurorii DNA:

La data de 18 iulie 2013, inculpatul Dorin Florea, in calitate de primar al municipiului Tirgu Mures si ordonator principal de credite, si-a indeplinit defectuos atributiile de serviciu prin incalcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local catre Asociatia Sportiva Fotbal Club Municipal Tirgu Mures, intrucat aceasta avea obligatii de plata neonorate privind impozitele si taxele catre stat, precum si contributiile catre asigurarile sociale de stat.

Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpatilor Bako Laszlo Attila si Macesanu Emil Virgil, a initiat, in conditii ilegale, un proiect de hotarare de consiliu local care a stat la baza adoptarii, in mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotararii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocarii, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competitional 2013-2014, in vederea continuarii asocierii dintre municipiul Tg. Mures si Fotbal Club Municipal Tg. Mures.

La acea sedinta au participat, pe langa secretarul Primariei Municipiului, inculpata Cioban Maria care a contrasemnat documentul respectiv si consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan si Farcas Ioan care erau si membri in Consiliului Director al Asociatiei Sportive Fotbal Club ASA 2013 (Fotbal Club Municipal) Tirgu Mures si care cunosteau faptul ca entitatea respectiva inregistra obligatii legale restante catre bugetul de stat, neputand astfel beneficia in conditii legale de finantare de la bugetul local al municipiului Tirgu Mures.

Ulterior, inculpatul Dorin Florea a incheiat si a semnat, in conditii ilegale, ca reprezentant al municipiului Tirgu Mures, alaturi de inculpata Kiss Imola, in calitate de directorul economic, un contract de asociere cu Asociatia Sportiva Fotbal Club Municipal Tirgu Mures, contract vizat de inculpatul Macesanu Virgil in calitate de jurist, prin care s-a alocat acestei asociatii sportive, de la bugetul local, suma de bani respectiva.

Inculpatii Dorin Florea si Kiss Imola au beneficiat de ajutorul inculpatului Man Ioan Nucu care:

- a omis sa le aduca la cunostinta celor doi faptul ca asociatia sportiva inregistra obligatii legale restante catre bugetul de stat in suma de 3.578.387 lei, neputand astfel beneficia in conditii legale de finantare de la bugetul local al municipiului Tirgu Mures

- a depus o documentatie incompleta de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Tirgu Mures (documentatie din care lipsea formularul de solicitare a finantarii, declaratia de impartialitate, curriculum vitae al coordonatorului de proiect, precum si anexele referitoare la documentele de infiintare a asociatiei sportive, certificatul de identitate sportiva, dovada afilierii la federatia Sportiva Nationala de specialitate, dovada depunerii situatiei financiare la data de 31 decembrie anul precedent la organul fiscal competent, certificatul de atestare fiscala, certificatul fiscal)

- a semnat contractul de asociere mentionat, in calitate de presedinte al Asociatiei Sportive Fotbal Club ASA 2013 (Fotbal Club Municipal) Tirgu Mures.

Efectiv, asociatiei sportive i-a fost virata suma totala de 7.053.000 lei, din care inculpatul Man Ioan Nucu, cunoscand ca banii provin ca urmare a savarsirii unei infractiuni, a achitat obligatii catre bugetul general consolidat al statului in suma totala de 551.831 lei si catre o unitate bancara, cu titlu de rambursare credit, in valoare de 600.000 lei.

Prin aceste fapte a fost prejudiciat bugetul local al municipiului Tirgu Mures cu suma de 7.053.000 lei, platita asociatiei sportive in perioada 21.08.2013 - 31.05.2014, concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit pentru Fotbal Club Municipal Tirgu Mures.

D.G.R.F.P. Brasov - Agentia Judeteana a Finantelor Publice Mures s-a constituit parte civila cu suma de 7.215.121 lei.

In cauza, s-a dispus masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului Man Ioan Nucu. De asemenea, a mai fost dispusa poprirea sumelor de bani detinute de catre Asociatia Sportiva "Fotbal Club ASA 2013" Targu Mures.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Procurorii DNA precizeaza ca au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii in aceasta ancheta.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3336 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    In sfarsit (Miercuri, 16 decembrie 2015, 14:08)

    mircealun [utilizator]

    La multi ani, domnule primat!
  • +1 (1 vot)    
    sacou galben (Miercuri, 16 decembrie 2015, 19:50)

    Motanul_incaltat [utilizator]

    Doar pentru sacoul ala din poza merita un an de puscarie
  • +1 (1 vot)    
    Te asteapta zile grele.. (Marţi, 22 decembrie 2015, 7:10)

    liliana morariu [anonim]

    Dosarul asta e doar innceputul sfirsitului acestui individ arogant. In dos.penal 7914/P/2010 e prins cu alte spalari de bani pe fonduri europene si nu numai, prin programul de reabilitare termica a blocurilor !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by