Ce spune denuntatorul lui Ioan Oltean, preotul din Chitila: Sefii din ANRP se imbatau si vorbeau despre miliardele de euro care au disparut

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2015, 22:10 Dosare Anticoruptie


Ioan Oltean
Foto: Facebook - Ioan Oltean
Preotul din Chitila care l-ar fi denuntat pe Ioan Oltean le-a povestit procurorilor DNA ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP, unde acestia se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, reiese din referatul procurorilor, citat de Mediafax. Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca, la aceasta ora, cererea procurorilor DNA de arestare preventiva a deputatului PNL Ioan Oltean in dosarul ANRP.

"Contextul remiterii de catre Rotaru Mihai numitului Oltean Ioan a sumei de 600.000 euro a fost urmatorul, asa cum a rezultat din declaratiile martorului (...) care sunt extrem de detaliate, deoarece a fost o persoana aflata o perioada indelungata in proximitatea cesionarului Rotaru Mihai, a altor membrii ai ANRP cu functii de conducere si care erau prezente constante la parohia acestuia din Chitila jud. Ilfova participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, se arata in referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a lui Ioan Oltean.

Procurorii ar fi aflat de mita primita de Oltean de la Rotaru prin denuntul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi intalnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru fapte de coruptie legate tot de despagubiri de la ANRP, in aprilie 2014 si eliberat conditionat in iunie anul acesta.

In referatul procurorilor se mai arata ca, din declaratiile martorului mentionat anterior, rezulta inclusiv faptul ca intre Mihai Rotaru si unul dintre vicepresedintii ANRP existau chiar discutii contradictorii si reprosuri privind de faptul ca membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor acordau prioritate dosarelor unor cesionari privilegiati de la ANRP mai mult decat acordau prioritate dosarelor sale cesionate.

"Acelasi martor a relatat faptul ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, la randul sau martorul fiind implicat in infractiuni de coruptie legate de rezolvarea unor dosare la ANRP", arata aprocurorii in referat.

Potrivit documentului, "in dovedirea intalnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale martorul a pus la dispozitia autoritatii judiciare un suport optic ale carei date urmeaza a fi exploatate".

Martorul citat le-a spus procurorilor ca "in preajma Pastelui 2010 in curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai - 600.000 euro".

"Acestei depozitii se adauga declaratia martorului (...) din care rezulta ca Rotaru Mihai era un obisnuit al asezamantului social din Chitila, iar concluzia ca banii au fost dati si primiti in acel asezamant se impune in mod rezonabil, in considerarea faptului ca acest loc devenise spatiul in care cei implicati in afaceri ilegale cu dosare ANRP se simteau in siguranta si considerau ca riscul descoperirii lor era mai mic, asezamantul social fiind considerat <un paravan bun pentru intalniri in care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau>", se mai spune in referat.

Acelasi martor povesteste ca Remus Baciu, fost membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, a scos odata un aparat sa verifice daca biroul preotului din cantina sociala contine cumva microfoane pentru interceptari.

"Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul ca, uneori verificau cu aparate sa se asigure ca nu sunt aparate de interceptare: odata Remus Baciu a scos un aparat sa verifice daca biroul preotului din cantina sociala contine cumva microfoane pentru interceptari ￯din toate aceste lucruri martorul intelegand ca demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumparau drepturi litigioase de la persoane indreptatite satule sa astepte in zadar rezolvarea", se arata in referat.

Ioan Oltean a sustinut ca denuntul preotului din Chitila este mincinos si ca el nu a fost niciodata la biserica respectiva.

"Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a doua infractiuni: trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, acuzatia ce mi se aduce fiind formulata in exclusivitate in temeiul a doua declaratii ale unui preot aflat in executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaratii care se contrazic flagrant intre ele si care nu sunt confirmate de nicio alta proba. Daca o acuzatie impotriva oricarei persoane poate fi sustinuta pe declaratiile unui denuntator aflat in stare de detinere si care isi cumpara probabil libertatea sau o parte a libertatii prin acele denunturi josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", a spus Oltean intr-un comunicat.

Omul de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, este acuzat de procurorii DNA ca i-a dat mita 600.000 de euro deputatului PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP in favoarea sa. Rotaru a obtinut de la ANRP o despagubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP au facut parte, la momentul respectiv, Crinuta Dumitrean, care era presedintele institutiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru, Marko Attila si Catalin Teodorescu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cer, joi, ICCJ arestarea preventiva a deputatului Ioan Oltean, in dosarul in care este urmarit pentru fapte de coruptie privind despagubirea lui Mihai Rotaru.

Deputatii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PNL Ioan Oltean.

Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP", Crinuta Dumitrean la data respectiva, a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea lui Mihai Rotaru.

"In schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", mai arata procurorii DNA in referat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4736 vizualizari

  • -2 (8 voturi)    
    astia au fost basistii ! (Joi, 10 decembrie 2015, 23:31)

    mihai [anonim]

    sunteti multumiti, stimati concetateni care l-ati sustinut pe basescu si in 2009 si in 2012? Va uitati in oglinda fara nici o jena? Daca basescu iesea din scena in 2009 sau macar in 2012 poate s-ar mai fi salvat cateva sute de milioane de euro, sau miliarde... Ce ziceti, n-ar fi fost bine? Sa va fie foarte clar, nu va amagiti : votul vostru pentru basescu a fost un vot pentru Udrea, Cocos, Bica, Videanu, H.Georgescu, G.Sandu, Pinalti, Oltean, Crinutza, Mircea Basescu, Bercea Mondialu, "printu'" Paul, Dan Andronic si toata liota lor de "afaceristi" complici. Pe astia i-ati votat! Nu va plac spitalele, scolile si infrastructura din Romania? Pai voi i-ati ajutat pe abjectii astia sa puna mana pe banii publici! Felicitari si succesuri, vorba unei somitati a regimului pe care l-ati adorat!
    • 0 (4 voturi)    
      Vrei lista de la PSD (Vineri, 11 decembrie 2015, 8:36)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui mihai

      Nu incape in pagina ! Meritul lui Basescu, pe langa multe lucruri gresite facute, este de a fi promovat o justitie independenta care aresteaza chiar pe cei la putere. Spre deosebire de justitia aservita a lui Ilici si nastase. Mihai esti idiot !
      PS Daca Basescu iesea se fura dublu. Sa nu uitam ca truica era seful de cabinet a lui nastase pe care ma mira ca nu-l intreba nimeni el fiind in toate furaciunile.
    • 0 (4 voturi)    
      relax (Vineri, 11 decembrie 2015, 9:09)

      cineva [anonim] i-a raspuns lui mihai

      mihai...bea un pahar cu apa si baga un somn, asa mai lung, ca sa te relaxezi.
    • +2 (2 voturi)    
      noi vezi ce "destepti" sunt? si acum il sustin (Vineri, 11 decembrie 2015, 9:57)

      jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui mihai

      q.e.d
      Te duci degeaba la vot.
      Nu te duceai, iesea Nastase, care fura zu zece maini, te ai dus, a iesit Besescu, care fura tot cu zece maini.
      • 0 (0 voturi)    
        ,,,,, (Vineri, 11 decembrie 2015, 12:37)

        mihai [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

        astia oricum sunt spalati pe creier, n-ai ce sa le faci. Toata lumea stie ca postacii basisti sunt platiti cu 15 bani postarea din bani de spaga, a spus-o chiar DNA-ul. Auzi, justitie independenta pe vremea lui Basescu!:))) Independenta este acum , cand sunt arestati corupti din absolut toate partidele si grupurile de interese, nu atunci, cand o pateau doar adversarii basismului.
        Pentru toti propagandistii basisti jegosi am un singur indemn : impuscati-va :))))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by