Radu Mazare si Sorin Strutinsky au fost trimis in judecata de procurorii DNA

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2015, 17:31 Dosare Anticoruptie


Radu Mazare
Foto: AGERPRES
Radu Mazare a fost trimis in judecata sub acuzatia de luare de mita, abuz in serviciu si conflict de interese, alaturi de Sorin Strutinsky, acuzat de luate de mita.

In acest dosar mai sunt trimisi in judecata, in stare de libertate:
  • Martin Eduard Stelian, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L, deputat in Parlamentul Romaniei, acuzat de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita
  • S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu si dare de mita
  • Stan Marius Gabriel, viceprimar al municipiului Constanta, Tolea Tudorita, Harpalete Doru Aurelian, Pavel Alina, Mutalap Ghiulnihal si Oprea Sorina Laura, functionari in cadrul Primariei Constanta, la data faptelor, acuzati de abuz in serviciu.
Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului citat pe site-ul DNA:

1. In perioada 2006-2009, Radu Mazare, beneficiind de ajutorul lui Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totala de peste 2.000.000 euro si primit circa 1.000.000 euro si 2.472.303,8 lei de la reprezentantii a doua societati comerciale, in scopul facilitarii emiterii documentatiilor de urbanism necesare dezvoltarii unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intentionau sa le dezvolte in Constanta.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive incheiate de reprezentantii societatilor respective cu o firma controlata de Radu Mazare atat direct, cat si prin intermediul lui Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urma a transmis solicitarea inculpatului Mazare Radu Stefan catre reprezentantii societatilor respective si a semnat contractele fictive de publicitate incheiate intre acestea si firma pe care o administra, contracte in baza carora au fost ulterior primite sumele de bani.
2. In perioada 2008-2014, Radu Mazare, cu ajutorul lui Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al carei asociat si administrator in fapt era Martin Eduard Stelian, peste 7 milioane de euro, pentru ca a asigurat acesteia castigarea unei licitatii organizate de Primaria Constanta pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orasului.

In anul 2008, intre S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L si institutia publica condusa de Mazare a fost incheiat un contract avand ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioada de 25 de ani si un act aditional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorata nejustificat cu 10 milioane de lei.

Si in acest caz, mita a fost primita intr-o maniera identica, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive incheiate intre S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. si aceeasi firma controlata de Mazare si Strutinsky.

Suma totala achitata in baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.

Ca urmare a incheierii acestui contract a fost produs Primariei Constanta un prejudiciu in suma de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, suma care constituie in acelasi timp un folos necuvenit obtinut de societatea comerciala beneficiara a contractului.

Procurorii arata ca in perioada noiembrie 2006 - 2013, Mazare a participat la incheierea a 12 contracte intre Primarie si o societate controlata de el si de Strutinsky, in valoare totala de peste 6 milioane lei.

Pana in prezent Primaria municipiului Constanta nu a comunicat daca doreste sa se constituie parte civila.


In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a fi mentinute masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1333 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by