Dosarul despagubirii lui Mihai Rotaru: Fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, omul de afaceri si alti patru retinuti in acest caz au fost arestati preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 16:10 Dosare Anticoruptie


Crinuta Dumitrean
Foto: Agerpres
Cei sase retinuti in dosarul privind despagubirea ilegala acordata de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) lui Mihai Rotaru, printre care omul de afaceri si fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean, au fost arestati, printr-o decizie a instantei supreme, informeaza Mediafax.

Astfel, Mihai Rotaru, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Sergiu Negurici, retinuti joi de procurorii anticoruptie, se intorc in arest.

Decizia de sambata a instantei poate fi contestata tot la ICCJ.

Mihai Rotaru, actionar al CS Universitatea Craiova, este acuzat de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu, fiind suspectat ca i-a dat 600.000 de euro mita deputatului Ioan Oltean, pentru a-si exercita influenta asupra fostei presedinte a ANRP Crinuta Dumitrean pentru urgentarea si aprobarea unei despagubiri.

Rotaru a obtinut, in 17 iunie 2010, de la Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, o despagubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitesti, care ar fi fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.

Din comisie, au facut parte Crinuta Dumitrean, care era si presedintele ANRP, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte al autoritatii, Rodica Constantinovici si Lacramioara Alexandru, acuzati de abuz in serviciu.

Evaluatorul Sergiu Negurici este acuzat de complicitate la abuz in serviciu pentru supraevaluarea terenului.

Procurorii aratau in referatul cu propunere de arestare ca Ioan Oltean era "ca un sef" pentru fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean si ca era de notorietate in randul functionarilor publici ca Mihai Rotaru beneficia de despagubiri generoase si prompte urmare acestei relatii, in vreme ce mii de dosare erau tinute in asteptare.

Mihai Rotaru cumparase drepturile litigioase  pentru terenul respectiv de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27 noiembrie 2009, cu suma de 750.000 euro, precizeaza procurorii, aratand ca persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

Rotaru i-ar fi remis lui Oltean, anterior datei de 17 iunie 2010, suma de 600.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra Crinutei Dumitrean in incinta unei parohii, spun procurorii.

DNA cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a deputatilor PNL Ioan Oltean si Catalin Teodorescu, membru si el in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, in acest dosar.

In aceeasi cauza mai sunt vizati Remus Baciu si Marko Attila, care au facut de asemnea parte din comisie atunci cand aceasta a aprobat solicitarea de despagubire a lui Mihai Rotaru, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, potrivit DNA.

Intr-un alt dosar privind despagubiri ilegale de la ANRP, cunoscut ca "Bica 1", sunt judecati, pentru abuz in serviciu, opt fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - fosta sefa a DIICOT Alina Bica, in calitate de fost reprezentant al Ministerului Justitiei in comisia ANRP, Crinuta Dumitrean, Sergiu Ionut Diacomatu, Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Oana Vasilescu si Dragos George Bogdan. Evaluatorul Emil Nutiu si omul de afaceri Gheorghe Stelian sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Cei opt fosti membri ai Comisiei din ANRP sunt acuzati ca i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Deputatul Ioan Oltean declarat, in decembrie 2014, ca "in afara de faptul ca a recomandat-o" pe Crinuta Dumitrean premierului Emil Boc pentru a fi presedinta ANRP, "nu a avut niciun fel de alta interferenta cu activitatea acesteia" si ca propunerea sa "a fost facuta cu buna-credinta".

"La vremea respectiva, nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala si corectitudinea", spunea Ioan Oltean.

Fostul vicepresedinte al ANRP Sergiu Diacomatu le-a spus procurorilor ca Dorin Cocos i-a promis ca va fi mentinut in functie daca il sprijina neconditionat in solutionarea unor dosare privind despagubiri pentru terenuri, precizand l-a cunoscut pe omul de afaceri prin fiul acestuia, Alin.

Diacomatu le-a mai spus procurorilor ca Dumitrean era sprijinita de Ioan Oltean, care la aproape fiecare sedinta de birou politic cerea sa fie demis din functia de vicepresedinte al ANRP.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5229 vizualizari

  • -3 (17 voturi)    
    Ei si? (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 16:32)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Vor face putina pârnaie si vor ramine cu averile intregi. Justitia in Romania e de fatada si apara pe toti hotii. ROMANIA = TARA DE HOTI.
    • +9 (17 voturi)    
      nu uita (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 17:17)

      victor L [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      ca in formularea " ROMANIA = TARA DE HOTI" sint inclusi bunicii si parintii tai, inclusiv tu.
      Daca te simti hoţ, nu arunca anatema si asupra altora.
    • +14 (18 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 17:34)

      [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

    • +4 (4 voturi)    
      Justitia poate face ce si cum zice legea ! (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 17:54)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Legea e facuta chiar de hotii in discutie ! Noi trebuie sa presam politicul care e sau sa alegem pe cei care ne promit sa indrepte lucrurile . Cum ar fi :pedepse cu inchisoarea mult mai mari, recuperarea cu majorari/confiscarea averilor, imposibilitatea reducerii pedepselor celor condamnati pentru coruptie, obligativitatea de a munci in puscarie sau de a plati detentia (pentru cine nu vrea sa sape de exemplu).
      Daca se spabilesc pentru coruptie de ex.50 de ani detentie cu posibilitatea injumatatirii pedepsei daca restituie in 30 de zile banii, mai avem nevoie de o institutie care sa se faca ca lucreaza ?! Coruptia nu numai ca ucide, ea poate dezintegra un stat !!!
    • +2 (4 voturi)    
      ROMANIA = TARA DE HOTI? (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 22:34)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Nu uita ca si tu i/ai votat!
      Ai fost uselist convins!
      Ai tinut partea celui m ai cinstit si curat guvern.
      Basescu v/a furat, v/a mintit, este dictoator.
      E voi sunteti ROMANIA = TARA DE HOTI!
      Asa e cand te adapi de pe latrine. Puti!
  • +12 (16 voturi)    
    Multumim ca existati frumos DNA ! (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 17:38)

    deval [utilizator]

    Sper sa nu reduceti motoarele anul viitor !! Pe motiv de campanie electorala !!!!!!!
    • +3 (3 voturi)    
      Daca DNA si organele statului (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 17:53)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui deval

      existau frumos,cum frumos spui,atunci aceste fapte nu se petreceau,erau stopate din fasa!!!
      • +2 (2 voturi)    
        Uitati ca justitia se face cu probe ! (Duminică, 29 noiembrie 2015, 11:39)

        deval [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        Preventia -in ce priveste coruptia-o asigura educatia, morala promovata de partide(daca e) si legea ! Coruptia e o specie speciala de hotie, nu se aplica contra chitanta, are caracteristicile actiunilor mafiote in care de cele mai multe ori nu se ajunge la initiatori .
        Nici un stat democratic nu afirma ca nu are coruptie dar face eforturi continue pentru a o limita (dpdv legislativ , al dotarii/pregatirii celor in drept sa o identifice). La noi coruptia e protejata/promovata prin : protectia coruptilor in parlament, in partide, de catre fostul prim-ministru, inactiune legislativa, lipsa fondurilor (3.75 procurori DNA/pe judet), actiuni mediatice, blocarea recuperarii prejudiciilor de la finantatorii partidelor etc etc
  • +4 (4 voturi)    
    La puscarie! (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 18:45)

    ama49 [anonim]

    Cine a furat,sa dea banii inapoi si sa faca puscarie.La unii li se respinge certerea,altora li se dau bani cu nemiluita.Hai siktir!
  • +4 (4 voturi)    
    la ANRP sau furat 3,5 miliarde de EURO ! (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 20:34)

    BRAVO --DNA descopera CORUPTIA !!! [anonim]

    La ANRP sau furat 3,5 miliarde de EURO care sau turnat la PSD-PDL-PNL -PC si la Presedintele al Romaniei Traian Basescu via Clanul Cocos/Udrea !

    Emil Boc si Catalin Predoiu erau in functie si cu comisia de control fara rezultate , Presedintele Traian Besescu a vegiat si fostul SRI controlat de Maior (PSD-Sarbu-Goana) a dormit !

    Coruptia a scimbat Partidul da fura mai departe daca nu santem atentii !!!!

    Traiasca ROMANIA LIBERA -libera de CORUPTIA PARTIDELOR CORUPTE instalate in Romania de KGB .
  • +5 (5 voturi)    
    Nu mi-e mila de nimeni (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 20:42)

    Maniu [utilizator]

    nici de Crinuta, nici de Olguta. Au luat de la gura saracilor.
  • +7 (7 voturi)    
    Pregatirea profesionala a Crimutei (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 23:19)

    Maoru [anonim]

    Auzi ce zice banditul asta: : "nu exista niciun indiciu care sa conduca la suspiciuni privind pregatirea ei profesionala ". Bai tempitule, fata asta e praf! Are Economie Agrara la FARA FRECVENTA. Verificati la ASE Facultatea de Economie Agrara. Asta e economist? Dati-i un test simplu si-o sa vedeti ca e praf.
    • +1 (1 vot)    
      cowgirl... (Duminică, 29 noiembrie 2015, 3:09)

      demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui Maoru

      ...if you know what i mean.
  • -2 (8 voturi)    
    Asta a insemnat regimul basist (Sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 23:21)

    Velma Kelly [utilizator]

    HOTIE.
    • +3 (3 voturi)    
      Asta e ce s-a intamplat 26 de ani in Romania (Duminică, 29 noiembrie 2015, 11:50)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

      sub conducerea partidului unic -care si-a pus diferite etichete, culori sau denumiri :partidul scarbelor delicvente !
      Nu stiu ce facea in realitate dar la nivel public Base-cat a fost presedinte-a fost singurul om politic care a a suatinut/promovat anti-coruptia si primul care a definit-o prin CSAT ca fiind atentat la siguranta nationala si statul de drept din 2005 , chestiune care nu s-a transpus si in Codul penal prin pedepse sporite (detentie si recuperare de 10 ori-de ex-prejudiciul) !!
      • 0 (0 voturi)    
        Serios ? (Luni, 30 noiembrie 2015, 14:22)

        Catalin [anonim] i-a raspuns lui deval

        Stimabile @deval , du-te nene LA PASCUT . Vii cu vrajeli din astea de adormit copii . Vad ca inca ai tupeu sa spui ca Presedintele Basescu nu a stiut ce s-a intamplat la ANRP . Nu uita ca la el ajungeau nu numai informari de la SRI ci si de serviciul de informatii al armatei si de la serviciul de informatii al internelor . daca 3 servicii secrete nu au fost in stare sa informeze corect sa mearga acasa . Daca au informat , pe langa cei care au ciordit efectiv , sa fie anchtati si cei care au stiut si nu au facut nimic . Ce sa-ti sa-ti spun a pus coruptia printre vulnerabilitati in CSAT . Pai asta a facut-o pentru a da SRI putere sa asculte si pe probleme de coruptie , in realitate multe ascultari facandu-se pe motive politice mascate ub forma anticoruptiei . a mai condamnat el si comunismul in parlament , iar in decembrie 2014 a decorat unul din ofiterii care au participat la incinerarea cadavrelor din Timisoara din 1989 .
  • +3 (3 voturi)    
    Cine ar putea crede ce zace in ea? (Duminică, 29 noiembrie 2015, 6:23)

    hotnewsfil [utilizator]

    Este incredibil ce se poate ascunde sub o imagine de Crinuta, o fetita frumoasa, delicata. Este, si ea, expresia 'raului cu fata umana', care a luat in stapanire Romania, mintind, amagind, care fura, la tot pasul, 'increderea' oamenilor cinstiti, jefuindu-le produsul muncii lor.
  • 0 (0 voturi)    
    eu tot nu pricep (Luni, 30 noiembrie 2015, 11:44)

    nelamurit [utilizator]

    daca terenul avea valoare mica de ce nu s-a restituit in natura?
    ivers daca are constructii/blocuri pe el nu poate avea valoare mica.
    Daca X cumpara din talcioc un tablou cu 10 lei si se dovedeste ca are valoare de 1000 de lei, inseamna ca e supraevaluat?
  • 0 (0 voturi)    
    Ce imi place ...... (Luni, 30 noiembrie 2015, 14:31)

    Catalin [anonim]

    Ma uit traznit cum inca mai sunt unii saracii de ei care cred ca DNA lupta cu cei corupti .... :) . Pentru toti sarmanii astia am o intrebare - unde erau SRI , serviciul de informatii al armatei , serviciul de informatii al internelor , DNA-ul in 2009-2010 cand se ciordeau banii astia ? Unde a fost DNA in 2012 cand Gigi Becali a spus in direct la Realitatea ca i s-au cerut indirect de Dorin Cocos bani pentru a intra in posesia unor despagubiri de la ANRP ?
    A fost chemat Becali sa dea o declaratie sa spuna tot ce stie ? In alte cazuri DNA se autosesizeaza si de pe siteuri si de pe bloguri . Ei bine de la o emisiune IN DIRECT nu au gasit de cuviinta sa se autosesizeze . Poate pentru ca era vorba de sotul protejatei prezidentiale ? Sau poate pentru ca se stia pana unde merge caracatitza coruptiei si ca banii au mers in campanii electorale ale PDL si ale Presedintelui Basescu ? Ei bine cu toate astea dupa o gaura de aporape 2-3 miliarde incluzand aici si jaful de la Hidroelctrica si Microsoft si alti banii sifonati se pare ca in continuare astia de dreapta de la PNL cu vreo 2-3 exceprii sunt niste ingerasi imaculati . In fapt cu ocazia asta se dovedeste ca cel putin pana in 2014 DNA a facut politie politica , in sensul cercetarii doar a unora din spectrul poiltic si protejand pe cei din preajma Presedintelui Basescu .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by