Mihai Rotaru, actionar CS Universitatea Craiova si unul dintre marii beneficiari ai retrocedarilor, a fost retinut in dosarul ANRP

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2015, 19:00 Dosare Anticoruptie


Mihai Rotaru
Foto: Gazeta de Sud
Mihai Rotaru, actionar cu 10% la firma care detine clubul de fotbal CS U Craiova, a fost retinut joi de procurorii DNA in dosarul ANRP, fiind totodata pusa in miscare actiunea penala pentru cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu. In acelasi dosar au mai fost retinuti fostul vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, dar si doua membre ale comisiei, Rodica Constatinovici si Lacramioara Alexandru. Mihai Rotaru detine 10% din pachetul de actiuni al firmei Club Sportiv U Craiova S.A., potrivit unei inregistrari Recom din decembrie 2014.


Mihai Rotaru este in Top 3 beneficiari de despagubiri in ce priveste Legea 10/2001. El se afla pe locul doi in topul celor mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe aceasta lege.

ERATA:
Intr-o versiune anterioara a articolului, HotNews.ro scria eronat ca Mihai Rotaru este seful Rotary Constructii, facand o confuzie de nume intre Mihai Rotaru - finantator CSU Craiova - si Mihai Leonard Rotaru - asociat unic si administrator al Rotary Constructii. Rotary Constructii a dat publicitatii un comunicat de presa in care dezminte orice implicare sau asociere a lui Mihai Leonard Rotaru in dosarul ANRP.
  • Comunicatul DNA
In completarea comunicatului nr. 1860 din 26 noiembrie 2015, privind acordarea nelegala de despagubiri de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), Biroul de Informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, incepand cu data de 26.11.2015, a inculpatilor:

DIACOMATU SERGIU IONUT, la data faptei vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), CONSTANTINOVICI RODICA si ALEXANDRU LACRAMIOARA, membri in aceeasi comisie, toti pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despagubirii, pentru infractiunile de cumparare de influenta si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si

NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

In ordonantele de retinere se arata ca, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
La data de 17.06.2010, inculpatii Diacomatu Sergiu Ionut, vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica si Alexandru Lacramioara, membri ai aceleiasi comisii, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata au facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.

Pentru supraevaluarea terenului, in dosarul de despagubire mentionat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a intocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internationale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, desi rezulta supraevaluarea vadita efectuata de Negurici Sergiu, imprejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.

De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai si cu presedinta A.N.R.P., si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului Rotaru Mihai. In schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii.

Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de A.N.R.P. in tot cursul anului 2011.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati, la data de 27 noiembrie 2015, la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.


Procurorii DNA au audiat cateva persoane intr-un dosar ce vizeaza plata unor despagubiri de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor catre Mihai Rotaru, principalul actionar de la CS Universitatea Craiova, anunta Agerpres, citand surse judiciare. Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre o suma de aproximativ 109 milioane de lei acordata acestuia de catre Comisia ANRP, condusa de Crinuta Dumitrean, pentru un teren in Pitesti.

Mihai Rotaru ar fi cumparat drepturile litigioase de la o persoana care se judeca cu Primaria Pitesti de 8 ani, iar dupa ce drepturile au fost vandute in 6 luni acesta ar fi primit de la ANRP despagubirile, sustin sursele citate.

Mihai Rotaru este un adevarat baron al despagubirilor, el numarandu-se printre cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 18/1991. Alaturi de Gheorghe Iaciu, Mihai Rotaru a platit pentru drepturile litigioase circa 3 milioane lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat 35 milioane lei. Rotaru a cumparat drepturi litigioase ale Camerei de Comert si Industrie Arges, potrivit publicatiei Gherila Urbana.

Mihai Rotaru este in Top 3 beneficiari de despagubiri in ce priveste Legea 10/2001. El se afla pe locul doi in topul celor mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe aceasta lege:
  • Horia Simu Schiopu. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane dolari, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 466 milioane lei. Simu detine, impreuna cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singura companie producatoare de cupru din Romania.
  • Mihai Rotaru. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 750.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 109 milioane lei;
  • Barbu Marius. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 500.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 93 milioane lei;








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5947 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Rotaru nu este actionar la Craiova (Joi, 26 noiembrie 2015, 21:25)

    Marius [anonim]

    Rotaru NU este actionar la Universitatea Craiova. Actiunile clubului sunt detinute de Adrain Andrici (95%) si Laviniu Beze (5%). Rotaru este intr-adevar principalul sponsor prin firmele pe care le detine, dar asta e un pic altceva
  • 0 (0 voturi)    
    erata (Joi, 26 noiembrie 2015, 21:26)

    ktalin [anonim]

    numele uneia dintre arestate nu este Lacramioara Constatinovici., ci Lacramioara Alexandru


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by