Victor Chirila, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, a fost retinut de procurorii DNA

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 23 noiembrie 2015, 17:13 Dosare Anticoruptie


Victor Chirila, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, a fost retinut luni de procurorii DNA sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu si la fals intelectual.

In acest dosar a inceput urmarirea penala si impotriva Irinei Mihaela Rata-Hapalet, consilier in cadrul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, la data faptelor, acuzata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si  fals intelectual.


Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul DNA:

In luna august 2013, la nivelul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi, a fost redactat caietul de sarcini in scopul achizitiei, prin procedura "cerere de oferta", de servicii de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi, contractul fiind adjudecat de S.C. Laser Co S.R.L. si semnat la 27 septembrie 2013 (a se vedea comunicatul nr. 1212/VIII/3 din data de 03 iulie 2015).
Potrivit documentatiei de atribuire, ofertei depuse de societate si contractului incheiat ulterior, serviciile de tiparire materiale de promovare a judetului Iasi ar fi trebuit sa constea in:
  • - realizarea (conceptie si design) a unui catalog de prezentare a judetului Iasi in limba romana si in limba engleza si tiparirea acestuia in 1000 de exemplare, servicii in valoare de 169.000 lei,
  • - tiparirea unei brosuri, bilingve, cu proiectele Consiliului Judetean Iasi, in 1000 de exemplare, servicii in valoare de 16.700 lei,
  • - tiparirea unui calendar de evenimente al Judetului lasi, corespondent anului 2014, in 1000 de exemplare, servicii in valoare de 8400 lei,
  • - tiparirea unor mape de prezentare a judetului lasi, in 1000 de exemplare, servicii avand o valoare de 8.400 lei,
  • - tiparirea unor harti turistice ale judetului lasi, in 5000 de exemplare, servicii avand o valoare de 42.000 lei,
  • - realizarea unor magneti, 300 de bucati, avand o valoare de 3300 lei,
  • - realizarea (conceptie si executie) unui film de prezentare al judetului lasi si imprimarea acestuia in 1000 de exemplare DVD, insotite de carcasa, servicii avand o valoare de 27.000 lei,
  • - furnizarea a 2 bucati suport brosuri, cu o valoare de aproximativ 1.700 lei,
  • - furnizarea a 200 stick-uri USB, tip business - card, personalizate, cu o valoare de 5.960 lei,
  • - furnizarea unui numar de 2.000 de pixuri metalice si de plastic, personalizate, cu valoare de 18.000 lei,
  • - realizarea unui numar de 6.000 de sacose de carton si de plastic, personalizate, cu o valoare de 29.000 lei,
  • - o prezentare in format PowerPoint a proiectelor judetului Iasi, in limba romana si in limba engleza, cu o valoare de 5.622 lei.
In data de 19 decembrie 2013, intre Consiliul Judetean lasi si SC Laser Co SRL, a fost incheiat un proces verbal de predare-primire, in cuprinsul caruia s-a consemnat predarea, catre autoritatea contractanta, a unui numar inferior de repere, fata de cel prevazut in contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate si primite:
  • - albumele de prezentare,
  • - brosurile
  • - DVD-urile cu filmul de prezentare a judetului Iasi
  • - machetele cu proiectul conceperii si design-ului acestora.
Reperele nepredate au valoare totala, conform contractului, de 213.005,71 lei.

In luna decembrie 2014, inculpatul Chirila Victor, avand functia de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Iasi, desi nu mai avea calitatea de vicepresedinte al Consiliului Judetean Iasi, a ajutat persoanele care faceau parte din Comisia de receptie sa ateste, in mod nereal, ca toate bunurile au fost primite, semnand in locul presedintelui Consiliului Judetean Iasi si aproband procesul verbal de receptie cantitativa si calitativa.

Procesul verbal de receptie a fost semnat si de inculpata Rata - Hapalet Irina Mihaela, in calitate de consilier in cadrul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi.

In aceeasi perioada, inculpata Rata - Hapalet Irina Mihaela, in calitate de consilier in cadrul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi:
  • - a semnat, in calitate de membru al comisiei de receptie, procesul verbal de receptie cantitativa si calitativa nr. 30/07.01.2014 (data falsa), in cuprinsul caruia s-a mentionat, in mod nereal, faptul ca fusesera livrate, la data de 19 decembrie 2013, 1000 albume de prezentare a judetului Iasi, 1000 brosuri, 1000 DVD-uri, filmul de prezentare a judetului Iasi (o bucata), machetele cu proiectul conceperii si design-ului albumelor de prezentare a judetului Iasi, repere cu o valoare totala de 213.005,71 lei si
  • - a semnat adresa prin care Directia Proiecte si Dezvoltare Durabila ¬ Serviciul Proiecte si Parteneriate a inaintat Directiei Economice a Consiliului Judetean Iasi documentele privind plata facturii sumei de 334.800 lei, emisa de S.C. Laser Co S.R.L.
Astfel, cei doi inculpati, cunoscand faptul ca o parte din bunurile respective nu fusesera livrate, au urmarit ca S.C. Laser Co S.R.L. sa poata incasa, in mod nelegal, plata acestor bunuri si, totodata, sa nu poata fi obligata la plata penalitatilor in cuantum de 0,1 % din contravaloarea serviciilor ramase de executat, pentru fiecare zi de intarziere, de la data scadentei obligatiilor asumate prin contract si pana la indeplinirea efectiva a obligatiilor, penalitati care curgeau de drept, acuza procurorii.

Aceste activitati infractionale au avut ca urmare producerea unui prejudiciu in cuantum de 213.005,71 lei judetului Iasi, la care se adauga contravaloarea penalitatilor, rezultand un prejudiciu total in cuantum de 391.955,20 lei, prin plata nelegala a sumei respective din bugetul unitatii administrativ teritoriale si prin impiedicarea perceperii penalitatilor, precum si obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru firma respectiva.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Chirila Victor urmeaza sa fie prezentat Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1925 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Si asta nu e tot (Luni, 23 noiembrie 2015, 21:25)

    utilizator1 [utilizator]

    Ar trebui sa sape DNA-ul mai adânc, Victor Chirila s-a îmbogățit pe cand era primarul unei comune de lângă Iasi pe care a supt-o de bani.
  • 0 (0 voturi)    
    Si Acatrinei Florin tb arestat. (Marţi, 24 noiembrie 2015, 14:20)

    Nu m-a tem sa comentez! [anonim]

    In com. Barnova sunt 3 familii mafiote, Chirila,Acatrinei si Andriescu,fiecare o sa candideze din partea unui partid pt ca "Cosa Loro" sa aiba oricum de castigat .Vand terenul din fondul primariei Barnova ,bucata cu bucata!Barnoveni,iesiti in strada...cu bata-n mana!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by