Gheorghe Stefan Pinalti a fost trimis in judecata intr-un dosar privind un prejudiciu de 1,4 milioane euro la Posta Romana

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2015, 11:57 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Stefan 'Pinalti'
Foto: AGERPRES
Fostul  primar al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan Pinalti, a fost trimis in judecata sub acuzatia de trafic de influenta, spalare de bani si instigare la abuz in serviciu, intr-un dosar in care mai este acuzat, printre altii, un fost director general adjunct al Postei Romane.

Cine sunt persoanele trimise in judecata:

GHEORGHE STEFAN, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, acuzat de:
- trafic de influenta,
- spalare a banilor (8 acte materiale),
- instigare la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

FLORIN AURELIAN CIOBOTARU
, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Directiei comerciale din CN Posta Romana SA, acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

COSMIN DRAGOS MIHAILESCU
, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

MARIAN CONSTANTINOF, om de afaceri care controla printr-un interpus SC Posh Telecom Solutions SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

DAN MIHAI TOADER si EMMANOUIL SORILLOS
, director general al CN Posta Romana SA, respectiv, administrator al SC Smart Telecom Solutions SRL, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu,

SC SMART TELECOM SOLUTIONS SRL
, pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu,

Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul DNA:


Posta Romana (CNPR) a incheiat, la data de 27 iulie 2006, in conditii dezavantajoase, cu SC Super Total Services SRL (devenita SC Smart Telecom Solutions SRL), un contract de asociere in participatiune privind prestarea unui serviciu de 'bill payment' (incasare electronica a facturilor), folosind o retea de terminale POS ce apartinea unei societati de profil.

SC Smart Telecom Solutions SRL, reprezentata de Emmanouil Sorillos, nu a facut decat sa se interpuna intre CN Posta Romana SA si firma respectiva, preluand o parte din profitul companiei nationale.

Cel care, din partea CNPR, a determinat semnarea, de catre subordonatii sai, a acestui contract, este directorul general de la acel moment, Dan Mihai Toader. Contractul respectiv s-a incheiat ca urmare a intelegerii acestuia din urma cu inculpatul Emmanouil Sorillos. Prin executarea contractului, CN Posta Romana SA a suferit un prejudiciu de 1.437.139,24 euro.

In cursul anului 2009, Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, si-a impus un apropiat, pe Florin Ciobotaru Aurelian, in functia de director general adjunct avand in coordonare Directia comerciala a CN Posta Romana SA.
Ulterior, Gheorghe Stefan si Ciobotaru Florin Aurelian au convenit cu inculpatul Marian Constantinof ca o societate comerciala nou infiintata, controlata de acesta din urma, sa inlocuiasca SC Smart Telecom Solutions SRL in relatia contractuala cu CN Posta Romana SA, privind prestarea, in unitatile postale ale companiei, de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

In schimbul folosirii influentei sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru Florin Aurelian sa inceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL si sa le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL (pe care Marian Constantinof o controla prin interpusi), Gheorghe Stefan i-a cerut lui Marian Constantinof sa-i dea jumatate din profitul pe care l-ar fi obtinut aceasta din urma societate comerciala, in executarea contractelor incredintate.
In acest context, Gheorghe Stefan a exercitat presiuni asupra lui Ciobotaru Florin Aurelian pentru identificarea urgenta a unor motive de incetare a contractelor dintre SC Smart Telecom Solutions SRL si CN Posta Romana.

La randul sau, Florin Ciobotaru Aurelian a exercitat presiuni asupra angajatilor din subordine pentru gasirea unor pretexte de incetare a contractelor amintite. Intrucat nu a gasit sprijin din partea angajatilor amintiti, Florin Ciobotaru Aurelian a apelat la cunostintele juridice ale lui Mihailescu Cosmin Dragos (recomandat de Marian Constantinof) pentru a-l ajuta in incetarea raporturilor comerciale dintre companie si SC Smart Telecom Solutions SRL.

Contractele dintre CN Posta Romana SA si SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denuntate unilateral, printr-o scrisoare semnata de Ciobotaru Florin Aurelian si Mihailescu Cosmin Dragos (in calitate de consilier juridic "delegat" de un cabinet de avocatura). In acest fel, CN Posta Romana SA si-a asumat riscul platii unor daune interese compensatorii. Dupa parcurgerea procedurilor judiciare declansate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru solutionarea litigiului comercial cu CN Posta Romana SA, compania a fost obligata la plata unor despagubiri de circa 4,5 milioane de euro.

Ulterior, Ciobotaru Florin Aurelian, in calitate de director general adjunct avand in coordonare Directia comerciala din CN Posta Romana SA, a negociat si a incheiat in aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fara organizarea unei proceduri de achizitie transparente si legale, fara o justificare economica si in conditii dezavantajoase pentru compania nationala, un contract de asociere in participatiune.

Este de precizat ca CN Posta Romana SA a incheiat cu Smart Telecom Solutions SRL si apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere in participatiune (nu contracte de prestari servicii, pentru evitarea procedurilor de achizitie publica) avand ca obiect prestarea de servicii de incasare electronica a facturilor prin folosirea unor terminale POS in unitatile postale ale companiei. In realitate, in ambele cazuri, reteaua de terminale POS apartinea Payzone SA (care a instalat terminalele, care detinea platforma de operare si un 'call-center' pentru oferirea de consultanta si service); atat Smart Telecom Solutions SRL, cat si Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fara o activitate efectiva - cu aceste societati comerciale CN Posta Romana SA a acceptat nejustificat sa isi imparta profitul.

Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL in relatia comerciala pe care in realitate o desfasura cu Payzone Romania SA, CN Posta Romana SA a achitat nejustificat, in perioada mai - octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, suma care constituie prejudiciu adus bugetului companiei.

La cererea lui Gheorghe Stefan, Marian Constantinof, a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totala de 302.845,48 lei catre o societate controlata prin interpusi de primarul din Piatra Neamt, pentru achizitionarea de publicitate in municipiul Piatra Neamt. Aceasta societate comerciala a directionat o parte din banii incasati catre o televiziune la care asociati erau copii lui Gheorghe Stefan.

Tot la solicitarea lui Gheorghe Stefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasarii si ale unui cantonament efectuat, in Italia, de echipa de fotbal Ceahlaul Piatra Neamt. Costul transportului si al cazarii, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei si 35.306 euro.

La data de 03.09.2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a platit 10.000 lei pentru Gheorghe Stefan si sotia sa, reprezentand costul unui sejur la Mamaia.

Gheorghe Stefan, in urma unor discutii cu Marian Constantinof, si-a dat acordul ca o parte din sumele necuvenite pretinse de primul mentionat sa fie directionate, sub forma unor sponsorizari, catre o asociatie sportiva a unei persoane din familia lui Florin Aurelian Ciobotaru. Astfel, in iulie si septembrie 2009, din conturile firmei lui Marian Constantinof au fost facute doua plati in favoarea asociatiei, in valoare totala de 62.000 de lei.

Valoarea totala a sumelor date lui Gheorghe Stefan sau altora, la cererea lui, este de 422.138,07 lei (circa 100.000 de euro) si 35.306 euro.

In cauza, procurorii au instituit sechestrul asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Gheorghe Stefan, Cosmin Dragos Mihailescu, Florin Aurelian Ciobotaru, Marian Constantinof, Emmanouil Sorillos, Dan Mihai Toader si SC Smart Telecom Solutions SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de mentinere a masurilor asiguratorii dispuse in cauza si de luare fata de SC Smart Telecom Solutions SRL a urmatoarelor masuri preventive:
  • - interdictia initierii procedurii de dizolvare sau de lichidare,
  • - interdictia initierii fuziunii, a divizarii, a reducerii capitalului social,
  • - interzicerea unor operatiuni patrimoniale, susceptibile de a antrena diminuarea activului patrimonial sau insolventa, cu exceptia masurilor de conservare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1928 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Pinalty (Joi, 19 noiembrie 2015, 12:28)

    A Ion [anonim]

    Cam subtiri acuzatiile, si apoi faptele de coruptie au fost facute de altii, traficul de influenta este ceva fluid, instigare la abuz in serviciu, cam la fel. Sper ca nu au fost denunturi de la persoane acuzate si arestate anterior, care apoi si-au scazut din pedeapsa, denuntandu-l pe Stefan. Dar , pentru notorietate dosarul poarta numele sau. Ca orice informatie ,... care se respecta, nu ni se spune daca Stefan si-a recunoscut faptele (ca a primit bani, ca i-a fost platit sejurul pe litoral, etc). Ramane de vazut la tribunal, dar Penalty este deja un om distrus. Sint chiar curios cum a fost stabilit prejudiciul.
  • 0 (2 voturi)    
    A distrus orasul Piatra Neamt ... (Joi, 19 noiembrie 2015, 13:52)

    floriniulian [utilizator]

    Acest specimen care 10 ani a fost primar in Piatra Neamt este responsabil de cel mai mare jaf din istria acestei urbe...probabil nici invaziile tatare nu au produs distrugeri mai mari.

    Orasul Piatra Neamt a fost adus la ruina si indatorat pe generatii datorita hotiilor colosale a acestui personaj impreuna cu acolitii lui.

    Faptul ca DNA datorita incompetentei sau altor interese obscure nu a vrut?reusit sa il acuze/dovedeasca nici macar pentru 1% din faptele si jaful la lumina zilei de care se face vinovat dovedeste ca totul este o facatura iar acest proces este o mascarada ..este praf in ochi.

    Inca o data daca mai aveam nevoie ne este dovedit ca Romania este un stat mafiot iar cei care au devalizat aceasta tara sunt protejati in continuare .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by