Pe data de 4 noiembrie 2010, Basescu a fost intr-o emisiune "Nasul" la B1 si acolo a lansat atacul. De-a lungul timpului a mai lansat si alte critici legate de contractele incheiate de Hidroelectrica, insa cele de pe 4 noiembrie 2010 au fost cele mai dure. A atacat si "baieti destepti" si directori Hidroelectrica la un loc. Important de mentionat este ca Mihai David, directorul general al Hidroelectrica de atunci, a prelungit cu cinci ani, prin act aditional, contractul dintre Energy Holding, controlat de Buzaianu, si Hidroelectrica. Un ultim act aditional a fost semnat in decembrie 2010.
- Ce a spus Traian Basescu
"Il vedeam intr-o zi pe directorul de la Hidroelectrica, care nici mai mult, nici mai putin trantea niste minciuni de proportii printr-un studiou de televiziune. L-am vazut intr-o reluare, noaptea, cum explica el ca "sigur, domne, trebuie sa vand acestor giganti externi ca sa-mi dea banii inainte". Pai minciuna mai mare ca asta n-am auzit si nu stiu de ce domnul acela inca mai e director. Pai ce consumator mai mare gaseste el in exterior decat ALRO Slatina? Ce garantie de consum mai mare sa ai decat ALRO Slatina, Sidex Galati...iar ALRO traditional plateste energia inainte. Nu stiu de ce mai e director la Hidroelectrica. Acest domn David a fost sustinut de Mircea Geoana in acest post. Nu a fost ideea lui Geoana de a-l sustine, ci a lui Vintu. Baiatul asta vine si ne explica de ce trebuie sa dam noi intermedierea de energie la baietii destepti, dar nu si la ALRO Slatina, ditamai uzina, care este un mare consumator de energie continuu si este un producator in economie. Acum baiatul asta vine si ne explica cum trebuie sa dea el la Energy Holding, iar la piticul Alro nu poate sa dea direct. E un joc mediatic si o mizerie fara margini.
Domnule, nu vine din eternitate (n.red. Mihai David). Vine de curand. Pentru ca inainte a fost Oprea Traian si a trebuit sa rog ministrul Industriilor sa-l schimbe pe Oprea Traian, care facuse toate contractele cu baietii destepti, din ordinul lui Vosganian le-a prelungit si asa mai departe. Si a fost schimbat in cele din urma, ganditi-va, pe influenta pe care eu o am asupra Guvernului, spunand: Ma, schimbati odata directorul ala de la Hidroelectrica, care a si prelungit contractele cu baietii destepti si, de cate ori ceri contractele, spune ca sunt secrete ca si cum Hidroelectrica este mosia mamei lui si contractele sunt secret". Deci cu toata influenta politica pe care o am, in cele din urma am reusit sa fac sa fie schimbat domnul Oprea Traian. Domnule, a fost greu, pentru ca a disparut in spital, a nu-stiu-ce si a ajuns foarte rau: e director adjunct".
Foarte important de precizat este ca in acel moment director general era Mihai David, membru PSD atunci. A fost numit director general al Hidroelectrica pe 1 iulie 2009, inlocuindu-l pe Traian Oprea, in timpul guvernarii PDL-PSD, si a ramas pe aceasta functie pana in ianuarie 2011. Traian Oprea a fost mutat pe functia de adjunct, iar dupa declaratiile lui Basescu, Traian Oprea si-a pierdut functia si a fost numit consilier in Hidroelectrica. In 2013, Traian Oprea a fost condamnat de catre Tribunalul Bucuresti la 9 ani de inchisoare, in dosarul prizelor "Siemens". Oprea este implicat in mai multe dosare, unul fiind instrumentat de DIICOT pentru infractiuni de crima organizata.
De asemenea, in 1010, ministri ai energiei au fost Adriean Videanu si Ion Ariton. Pana in septembrie a fost Videanu, dupa care a urmat Ariton. Ion Ariton este implicat alaturi de Elena Udrea in dosarul "Gala Bute", fiind acuzat de procurorii DNA de pentru participatie improprie la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. El este acuzat ca i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA si Societatea Nationala a Apelor Minerale SA) sa sponsorizeze, cu suma totala de peste 1,7 milioane lei, organizarea galei.
- Cum au fost incheiate si cum au fost prelungite contractele cu "baietii destepti"
Cele mai multe contracte cu "baietii destepti" au fost semnate in 2004, iar cele mai mari contracte au fost cu firmele controlate de Bogdan Buzaianu. Au fost prelungite pana in 2012 prin numeroase acte aditionale in timpul mandatelor mai multor ministri: Codrut Seres, Varujan Vosganian, Adriean Videanu si Ion Ariton. Astfel, in 2004, cand ministru al industriei si resurselor era Dan Ioan Popescu, firmele detinute de Buzaianu a obtinut contracte cu Hidroelectrica de cumparare a energiei electrice la preturi considerate prea mici fata de cele de pe piata. Bogdan Buzaianu este finul lui Dan Ioan Popescu. Un contract a fost incheiat cu Buzmann Industries, iar altul cu Energy Holding. In 2008, Buzaianu a reusit sa obtina un alt contract prin firma EHOL Distribution. Ulterior, toate cele trei firme si-au schimbat actionariatul. Energy Holding a fost preluata de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Surse din piata spun ca in spatele companiei s-ar afla tot Buzaianu. EHOL Distribution s-a format prin desprinderea de Energy Holding, iar in infiintarea Buzmann Industries a fost implicat tot Buzaianu. Buzmann Industries si cu Ehol Distribution au fost preluate in urma cu cativa ani de elvetienii de la Alpiq. In urma acestor preluari, Buzmann Industries a devenit Alpiq RomIndustries, iar EHOL Distribution a devenit Alpiq RomEnergie. Toate aceste contracte au fost prelungite periodic pana in vara lui 2012 cand au fost denuntate, in urma intrarii Hidroelectrica in insolventa, de actualul administrator judiciar.
In perioada 2004-2012, Energy Holding a beneficiat de energie ieftina in cantitati uriase, indiferent de productia obtinuta de Hidroelectrica in toti acesti ani. Potrivit unor date obtinute de HotNews.ro, cele mai mari cantitati de energie au fost livrate in 2005, 2006, 2007 si 2008. De exemplu, in 2007, Energy Holding a primit peste 4,01 milioane MWh energie, in conditiile in care a fost un an slab pentru Hidroelectrica, productia obtinuta fiind de doar 15,8 milioane MWh.
Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004 si a fost modificat prin nu mai putin de 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Ultimele trei acte aditionale (noiembrie 2009, decembrie 2009, decembrie 2010) au fost semnate in perioada in care director general al Hidroelectrica era Mihai David, membru PSD in acea perioada. Mihai David este cel care a prelungit durata contractului cu 5 ani pana in 2018.
Prelungiri ar fi fost semnate si pentru Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, firme despre care surse din sector spun ca ar fi controlate tot de Buzaianu, cel care a pus bazele firmei Energy Holding. Practic, in spatele celor trei traderi, Alpiq RomIndustries (fost Buzmann Industries), Alpiq RomEnergie (fost EHOL Distribution) si Energy Holding, se afla "aceeasi retea de baieti destepti". Fostele Buzmann si EHOL au fost detinute, inainte de preluarea de catre elvetienii de la Alpiq, de Bogdan Buzaianu. Ca si in cazul Energy Holding, ambele contracte au fost prelungite in cu inca 5 ani pana in 2018 de fostul director general Mihai David. In decembrie 2010 a semnat un ultim act aditional. Practic, cele doua contracte seamana foarte mult cu cel incheiat cu Energy Holding in ianuarie 2004.
Au mai fost si alte contracte, de exemplu cu Energy Financing Team (EFT), care ar face parte din aceeasi retea.La scurt timp dupa ce a fost mandatat, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, a semnat cu EFT un act aditional prin care perioada de livrare a energiei a fost prelungita pana in decembrie 2015. Prin acelasi act aditional s-a stabilit livrarea unei cantitati de 1,85 TWh, la pretul de 37 euro/MWh in cazul unui contract si de 40 euro/MWh in cazul celui de-ala doilea contract. Din aceeasi serie au fost si contractele cu Alro si ArcelorMittal, insa acestia erau mari consumatori de energie, spre deosebire de ceilalti care erau doar traderi.
Numele fostului ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, este gravat alaturi de cel al controversatului om de afaceri Bogdan Nicolae Buzaianu, pe vitrina magazinului House of Bijan, cunoscut ca cel mai scump magazin din lume. Pe lista clientilor, inscriptionata pe vitrinele magazinului din Beverly Hills, se afla si Barack Obama, Vladimir Putin, Tony Blair, Arnold Schwarzenegger, Michael Jordan, dar si miliardari din Golf. Dan Ioan Popescu (DIP) este inventatorul "baietilor destepti din energie" afaceristi care au castigat contracte preferentiale in detrimentul statului roman, iar Buzaianu este cel mai cunoscut astfel de "baiat destept". DIP si Buzaianu sunt unii dintre cei mai bogati si mai influenti jucatori n domeniul energetic, fiind aproape imuni la anchetele de coruptie. Ambii traiesc in strainatate: Dan Ioan Popescu in Italia, iar Bogdan Buzaianu in Elvetia.
Citeste Opulenta maxima: numele fostului ministru PSD Dan Ioan Popescu si al "baiatului destept din energie Bogdan Buzaianu", gravate pe vitrina celui mai scump magazin din lume, aflat in Beverly Hills
- Noile acuzatii aduse Elenei Udrea de procurorii DNA
Potrivit unor surse judiciare, creanta de 900.000 de euro era la firma care editeaza Evenimentul Zilei.
DNA sustine ca Udrea i-ar fi cerut acelui om de afaceri, in vara anului 2010, suma de 5 milioane de dolari pentru ca Hidroelectrica sa continue contractul de vanzare - cumparare de energie cu firma omului de afaceri. La inceputul anului 2012, Udrea a primit de la respectivul afacerist, printr-un intermediar, 3.800.000 USD, plus o creanta de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass media, spune DNA.
DNA sustine ca, in anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane.
Citeste si:
- Cele mai mari contracte intre Hidroelectrica si Energy Holding au fost incheiate in perioada 2005-2008. Vezi care sunt cantitatile de energie livrate catre Energy Holding
- Contractele incheiate de Alpiq cu Hidroelectrica. Vezi care sunt cantitatile livrate catre Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie
- Cum se luau deciziile de prelungire a contractelor cu "baietii destepti" din energie
- Ion Ariton nu-l schimba din functie pe directorul general de la Hidroelectrica, in ciuda acuzatiilor lui Traian Basescu: Deocamdata, nu avem in plan asa ceva
Da' fratilor, aia de la shopul ala Bijan sau cum ii zice inainte sa-i sableze numele in vitrine i-au vazut fata ?
Pai e jmeker ce pana lui ....hi hi hi Sa vad DNA acu cum cere extradarea. Ar fi faza tare si chiar am sa mai am sperante.
PS Poate ii face Ando niste caricaturi "sablate" pe peretii celulei. HN: "...noul dosar deschis ELENEI " se spelleaza. Ce dracu ma ' baieti va entuziasmati asa ?
Comportament de escroc.