Marturii in procesul "Gala Bute" - Nastasia: I-am dus Elenei Udrea in birou o geanta si i-am spus ca sunt 900.000 de euro de la Gardean / Topoliceanu: I-am dat personal Elenei Udrea pana la 10.000 de euro

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 16 octombrie 2015, 18:31 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea
Foto: Agerpres
Stefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga au aratat vineri, la Inalta Curte, ca recunosc in totalitate faptele de care sunt acuzati in dosarul "Gala Bute" si vor sa fie judecati prin procedura simplificata, putand beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor, transmite Mediafax.

Completul de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a citit, vineri, rechizitoriul din dosarul "Gala Bute" si le-a adus la cunostinta inculpatilor drepturile procesuale. Instanta a aratat ca daca inculpatii recunosc in totalitate faptele, limitele pedepsei inchisorii se reduc cu o treime.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea a aratat, in fata instantei, ca intelege acuzatiile care ii sunt aduse de catre procurori, alege calea procesului normal si vrea sa dea declaratii in timpul judecatii cauzei.

Si fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu si fostul ministru Ion Ariton au aratat in fata instantei ca vor sa fie judecati in procedura normala.

La randul lor, ajunsi in fata instantei, Stefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia, fost secretar general in MDRT, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Nationale de Investitii, si Dragos Botoroaga au spus ca vor sa fie judecati prin procedura simplificata, ceea ce le-au putea aduce reducerea cu o treime a eventualelor pedepse cu inchisoare pe care ar putea sa le primeasca la finalul procesului.

Instanta a stabilit apoi ca ii va audia pe inculpatii care vor judecata prin procedura simplificata.

Lungu: Gardean parea ca stia reteta comisionului de 10% aplicabila MDRT, sub toti ministrii

Primul audiat de instanta a fost Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la MDRT, care a aratat ca recunoaste acuzatiile si merge pe varianta unei declaratii complete, privind cele trei infractiuni de complicitate la dare de mita de care este acuzat de procurori.

El a precizat ca omul de afaceri Adrian Gardean parea ca stia reteta comisionului de 10% aplicabila ministerelor din Romania si, in particular, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), sub toate denumirile si sub toti ministrii.

"Momentan sunt dadaca. Am marketingul, iar companiile nu angajeaza (...) Am mentinut declaratia din 2 februarie si tot ce am facut a fost sa o completez, pentru ca sunt cinci ani intre fapta si momentul anchetei", a aratat Lungu, la inceputul declaratiei sale.

Acesta a spus ca in 2009, cand a fost la Elena Udrea sa ii spuna de omul de afaceri Adrian Gardean, aceasta i-a spus sa o lase in pace pentru ca Gardean este "omul lui Tariceanu".

"In 2009, cand am fost la Udrea sa ii povestesc faptul ca Gardeanu nu si-a incasat banii pentru lucrarile efectuate, Udrea mi-a spus: "Lasa-ma in pace, acesta este omul lui Tariceanu". A formulat o fraza prin care mi-a dat de inteles ca nu are rost sa ii pomenesc de Gardean. De aceea am mers mai departe la Nastasia", a mai spus Lungu.

Acesta a precizat ca, in ce priveste cele trei fapte, a dat in fata anchetatorilor o singura declaratie, completata.

"Cum am aratat si in timpul confruntarilor cu Nastasia si Udrea, am vrut sa scap de o umbra din trecut. Am crezut ca fac un bine, dar am facut o mare prostie. Pe Gardean (omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza Termogaz Company SA, n.r.) - eram seful Directiei de comunicare din Ministerul Turismului, el voia sa stie cum rezolva o problema a conturilor blocate la Termogaz Company - l-am ajutat pe baza unei povesti emotionante. El spunea ca daca se inchide compania... Se intampla in anii 2009, iar in 2010 i-am pus in legatura, la o intalnire, pe Gardean cu Nastasia. I-am spus lui Nastasia ca Gardean are platile blocate. La intalnirea celor doi, eram in birou, dar nu am acordat atentie celor discutate. Rezultatul discutiei a fost ca s-au transferat banii prin firma mea. Trebuia asa pentru ca o parte din banii primiti de societatea lui Gardean trebuia intoarsa catre Ministerul Turismului", a aratat Lungu.

Nastasia: I-am dus Elenei Udrea in birou o geanta si i-am spus ca sunt 900.000 de euro de la Gardean

Gheorghe Nastasia, fost secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a declarat vineri, la ICCJ, in dosarul "Gala Bute", ca in septembrie 2011 i-a dus Elenei Udrea in birou o geanta si i-a spus ca sunt 900.000 de euro de la omul de afaceri Adrian Gardean.

"M-am intalnit cu Gardean si Udrea la pensiunea din Busteni. A fost o discutie scurta in care Udrea i-a spus lui Gardean ca este nevoie sa faca niste sponsorizari. Nu a detaliat. Petrecerea era de ziua mea, la pensiunea mea din Busteni. La discutie am fost doar noi trei. I-a spus pur si simplu. Urma sa se desfasoare Gala Bute, si cred ca pe acest fond. Atunci nu am discutat alte detalii cu Gardean. A fost o discutie generala despre sponsorizari. Gardean a spus ca o sa faca si nu s-a mai discutat nimic", a aratat Nastasia, la inceputul declaratiei sale.

Gheorghe Nastasia a completat declaratia aratand ca ulterior, la jumatatea aceluiasi an, a avut o discutie cu Elena Udrea, care i-a spus ca urmeaza sa vina Adrian Gardean pentru a face acea sponsorizare, lasandu-i impresia ca Gardean stia despre ce este vorba.

"Intr-una dintre discutiile din 2011 cu Udrea s-a discutat despre acest comision de zece la suta, reprezentand un procent pe care trebuia sa il dea Gardean pentru lucrarile finantate de minister. Acest comision era in realitate o mita si nu o sponsorizare. Concret, ministrul a spus ca va veni Gardean si ca va aduce aceasta suma. (...) Nu cunosc ca finantarea unitatilor adninistrativ-teritoriale sa fie conditionata de acordarea de astfel de comisioane", a precizat Nastasia.

Topoliceanu: I-am dat personal Elenei Udrea pana la 10.000 de euro


Ana Maria Topoliceanu, fosta sefa a Companiei Nationale de Investitii (CNI), audiata vineri in dosarul "Gala Bute", a declarat ca toti banii primiti de Tudor Breazu prin firma sa au ajuns la Elena Udrea, careia ea personal i-a dus in doua randuri pana la 10.000 de euro in numerar.

Topoliceanu a spus, vineri, la instanta suprema, ca banii incasati ca mita, pentru plata la timp a contractelor incheiate cu CNI, prin firma lui Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, au ajuns la fostul ministru.

Ea a mai spus ca i-a dus personal Elenei Udrea sume de pana la 10.000 de euro in numerar, in doua randuri.

"Acei bani au fost primiti de la Breazu si am facut o plata la Panache Liliana. Plata de 5.800 de euro era pentru niste clipulete facute de ea pentru PDL Bucuresti. Eu faceam mai multe plati in contul doamnei Udrea. Doamna Udrea mi-a spus sa fac o serie de plati pentru partid si in acest context am efectuat si platirea Lilianei Panache. I-am platit si lui Breazu salariu. De vreo doua - trei ori. El spunea 'Da-mi bani ca asa a spus Elena'. Nu-mi amintesc sa-mi fi cerut ea asa ceva in mod direct", a declarat Topoliceanu.

Aceasta a mai spus ca a platit si o cazare in Grecia pentru ea, Breazu si Udrea.

Topoliceanu a precizat ca au ajuns la ea aproximativ 30.000 de euro, din care a facut astfel de plati, si nu i-a mai ramas nicio suma de bani.

"Nu consider ca am luat mita, ci ca am fost complice la luare de mita. Sumele au ajuns de la Tudor Breazu. Era destul de incalcita linia banilor, dar in total la mine au ajuns aproximativ 30.000 de euro. La mine nu a ramas nicio suma de bani dupa efectuarea tuturor platilor. (...) Regret ca am acceptat sa fiu numita director general al CNI", a mai declarat Ana Maria Topoliceanu la instanta.

UPDATE: Udrea, dupa ce a fost audiata la instanta suprema in dosarul "Gala Bute": Am spus public de nenumarate ori - Nu dati sapga, mergeti si faceti plangeri la DNA

Elena Udrea a declarat vineri, la iesirea de la instanta suprema, unde a fost audiata in dosarul "Gala Bute", ca a spus public de nenumarate ori ca este posibil ca oamenilor de afaceri sa li se ceara mita la incheierea de contracte cu MDRT si i-a indemnat pe acestia sa faca plangeri la DNA, relateaza Mediafax.

Udrea le-a spus jurnalistilor ca ramane ferma pe pozitie pentru a proba ca acuzatiile facute de ceilalti inculpati din dosar la adresa ei sunt mincinoase.

"Cand esti un judecator cu experienta, vezi imediat comportamentul unui om, cat de sincere si argumentate sunt declaratiile acestora. In afara de aceste declaratii nu exista absolut nimic impotriva mea, iar eu am stat in puscarie din cauza acestor declaratii", a spus Udrea.

Udrea a mai spus despre aceste declaratii ca sunt un mod de a nu recunoaste de fapt nimic: "Ei au recunoscut faptele, numai ca, vedeti, e ca si cum spui: 'Recunosc fapta, dar de fapt nu recunosc nimic. Recunosc ca am luat o geanta de bani, nu am desfacut-o, am dat-o ministrului, nu stiu ce era acolo'. Asta nu este o recunoastere, este un mod de a incerca sa scapi, spunand ca asa a fost, dar a fost pentru altcineva".

Ea a mai declarat ca a spus public in conferinte ca oamenii de afaceri stiu ca se cer 10 la suta din valoarea contractului incheiat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), sfatuindu-i pe acestia: "Nu dati spaga. Mergeti si faceti plangeri la DNA daca in acest minister vi se cere spaga".

Stefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga au aratat vineri, la ICCJ, ca recunosc in totalitate faptele de care sunt acuzati in dosarul "Gala Bute" si vor sa fie judecati prin procedura simplificata, putand beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.

Urmatorul termen in dosarul Gala Bute a fost fixat pe 11 noiembrie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5010 vizualizari

  • -8 (16 voturi)    
    Marea dovada ca Elena Udrea n-a luat ... (Vineri, 16 octombrie 2015, 18:45)

    EU-74-RON [utilizator]

    ...spaga sta in declaratia Topolicencei: ,,I-am dat personal Elenei Udrea pana la 10.000 de euro'' ...vezi de treaba: Udrea nu se putea incurca cu sume de pana la 10 mii de euro...pai numai batista ei face vreo cinci sute...de poseta ce sa mai vorbim...
  • -1 (23 voturi)    
    Tare, nici Nastasie nu stia ce-i insacosa! Beyy! (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:05)

    Cristiann80 [utilizator]

    Si doovezile unde sunt? Ca orice om cu judecata sanatoasa stiu ca orice acuzatie trebuie sustinuta de probe , corect?
    Nicio instanta din lume n-ar tine un proces pe rol FARA PROBE. Ce credibilitate sa aiba acesti patru spagari care au fost prinsi de DNA ca luau spaga cand lucrau la minister, cum sa crezi incei care isi insuseau bani imbogatindu-se subit. Era Udrea anchetator ca sa stie ce fac angajatii din minister?
    NImeni n-a vazut nimic, nici Nastasie n-a vazut practic ce este in sacosa, stia doar asa din vorba de la Gardean ca sunt 900 de mii de euro !!!
    Bai, astia ne cred prosti?
    Nici nu stiu sa minta nemernicii astia !
    • -2 (10 voturi)    
      dovezi (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:19)

      gina [anonim] i-a raspuns lui Cristiann80

      penala a procedat exact ca oprescu: lasa banii sub perna! numai ca sri si dna dormeau in perioada aceea si nici nu indrazneau sa o urmareasca pe fiinta asta.
      • -3 (3 voturi)    
        ... (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 9:40)

        Plec pe Marte [utilizator] i-a raspuns lui gina

        sri si dna erau asmutiti de basescu catre altii in perioada aia
    • +5 (7 voturi)    
      uite (Vineri, 16 octombrie 2015, 20:09)

      antijohanis [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      cum sta treaba ;
      astia 4 au luat si pastrat banii si
      trebuie condamnati pentru asta
      au recunoscut,
      mai departe au hotarat sa o faca pe udrea (invidia tipic feminina si romaneasca)-vezi topoliceanu, dar nu au nici o dovada doar vorbe(marturii) zic unii
      sa vedem !!
    • +2 (6 voturi)    
      Probele pot fi și indirecte. (Vineri, 16 octombrie 2015, 20:36)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      Dacă procurorul demonstrează că contul Udrei s-a umflat cu suma și în perioada incriminată de denunțător convinge orice judecător de veridicitatea denunțului, mai ales dacă sunt mai multe astfel de coincidențe.
    • 0 (8 voturi)    
      Pai si Udrea? (Vineri, 16 octombrie 2015, 21:58)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      Ea CUM s-a imbogatit? nu "subit"?
      De UNDE a avut banii pentru plata creditului al;uia de 3 milioane euroi la BRD? Din salariul de ministru? :P
      Din acela din care isi platea posete, batistutze si sesiuni de shopping la Paris? >:)
      • -3 (3 voturi)    
        ... basca faptul ca.. (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 8:10)

        Observatore [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

        ... ( dupa spusele ei ) , pe speze proprii mergea cu elicopterul in inspectzie prin tzara pe vremea cind era ministru... .
    • +2 (4 voturi)    
      Au probe (Vineri, 16 octombrie 2015, 22:15)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      .
  • +1 (9 voturi)    
    Cusut cu ata alba! (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:17)

    Satrap Gheorghe [anonim]

    Iata cat de subtiri sunt acuzatiile la adresa Elenei Udrea facute de niste viermi : Lungu, Nastasia si Topoliceanu...cand fosta ministru a spus in nenumarate randuri ca dosarul sau e fabricat numai pe vorbe si delatiuni ordinare, toti au zis ca doar doreste sa-si scape pielea! Iata ca si la judecarea procesului acest dosar me arata ca e construit doar din declaratii, care in nicun caz nu pot constitui probe, fiindca santajul a functionat bine : SRI, DNA si ICCJ au lucrat in laboratoarele proprii prost si foarte prost! In acest fel in Romania fiecare poate spune orice despre fiecare, iar DNA il inhata si-l baga la beci! Nu merge, inventati altceva, asta si fiindca Udrea e complet nevinovata!!!
  • +1 (9 voturi)    
    Mafia portoclie (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:31)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cucos/Udrea - vorful de ance al mafiei portocalii din ramura FSN-PD-PDL. Speram sa ajunga in puscarie si sa iese cit mai tirziu.
  • +3 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:35)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    Spagarii (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:49)

    Daniels22026 [utilizator]

    In cate spagi au fost implicati, nu m-as mira ca vinovatii sa mai incurce amintirile unele cu altele, fara intentie. Din declaratiile actuale nu reiese ca spaga era zilnica si multipla, nu reiese ca mita era un mod de viata si lucru. Nu reiese, dar era!

    Cred ca numai electronic puteau sa tina socoteala corect si riguros. Iar cei mai tarani, aia care nu stiau Excel, tineau socoteala spagii pe niste agende maro sau negre, dosite in torpedou sau preventiv, in casa de vacanta, in beci, printre muraturi. Si mai cred ca toti spagarii astia ar fi bucurosi sa scape cu numai doua-trei dosare, si bineinteles cativa ani de condamnare cu suspendare.
  • 0 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2015, 19:59)

    [anonim]

    • -2 (4 voturi)    
      tremura salariul? (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 13:10)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui

      Iti tremura salariul?
      Seful postacilor lui Udrea zicea ca-s cam prosti, ca nu au initiativa, ca asteapta liniile de la centru....Cum e?
  • +1 (11 voturi)    
    In orice tara civilizata (Vineri, 16 octombrie 2015, 20:16)

    ipolitic [utilizator]

    procurorii care vin cu asemenea probe sunt dati afara cu picioare in fund de judecatorul de caz. Acest proces e bataie de joc. Elena Udrea e judecata pentru ca e Elena Udrea si nu pe baza de probe. Ce sa zic, sunt foarte deceptionat..am crezut ca dupa atatia luni de arest, catuse, circ mediatic-procurorii au dovezi solide in mana.
    Ca in anii '50. Tovarase judecator, am auzit de la X ca i-a spus Y ca Z injura pe tov.Stalin. La canal cu el!
    • +1 (13 voturi)    
      Ipoliticule... (Vineri, 16 octombrie 2015, 23:33)

      Radu I [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

      Du-te și cântă la altă masă! Nici tu nu crezi ce spui. Valabil și pentru ceilalți postaci (aceiași, la fiecare articol despre Udrea) care au (re)apărut ca ciupercile după ploaie, cu minusuri și argumente, bune de adormit pruncii.
      Dovada clară a faptului că e mare disperare, mare, în clanul Udrea&compania...
      • +2 (6 voturi)    
        markiule (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 10:14)

        ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui Radu I

        Daca tu stai la capul acestei mese, unde se bea ura si se-nfuleca misoginisme, chiar ca ma mut de aici.
        Nu ma leaga nici cel mai subtire fir de subcultura politica in care singurul criteriu pentru acceptarea unei femei in politica e sa semene cu Elena Ceausescu. O mai tii minte pe Mona Musca? Ati executat-o sumar pentru fapte din trecutul ei, pentru care in SUA altii primesc medalii pentru patriotismul demonstrat. In timp ce Ilie Sarbu si multi altii canta in continuare pe gramada de gunoi al alesilor neamului.
        Legat de calificativul "postaci":
        Tu chiar crezi ca daca arunci cu rahat, ramai curat?
        • -2 (6 voturi)    
          Ciudat ...Mona Musca...rahat (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 10:23)

          Maniu [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

          cred ca le-ai asociat, involuntar, bine. De-aia era valoroasa pentru securitate tovarasa Musca. Parea o doamna, cu voce placuta, seducea bine pe aia pe care ii seducea. Sa ma scuze batranul Will, individa din Plescoi avea si ea, pastrand proportiile, puterea de seductie a lui Lady Macbeth - desigur pentru cei din liga ei, Cocos etc. Pacat numai de Basescu. Dar cine stie ce-a prizat prin porturi de a ramas cu slabiciune la genul asta.
  • +2 (4 voturi)    
    Declaratiile pot fi dovezi (Vineri, 16 octombrie 2015, 20:30)

    banel [utilizator]

    Judecatorul va decide daca sunt suficiente pentru a da o decizie cu condamnarea inculpatului. De multe ori declaratiile sunt punctul de pornire, procurorii folosindu-le ca baza pentru a face rost si de alte dovezi. De exemplu, in cazul Eleni Udrea, ar putea sa verifice daca a avut personal sau prin una din firme incasari in jurul sumei mentionate in perioada mentionata.
  • +1 (11 voturi)    
    Gura păcătosului... (Vineri, 16 octombrie 2015, 21:50)

    Radu I [utilizator]

    „Doamna Udrea mi-a spus sa fac o serie de plati pentru partid”...
    Dacă ne aducem noi bine aminte, pe d-na Udrea a luat-o gura pe dinainte la o emisiune TV, când a declarat cu nonșalanță că ce-i așa mare surpriză, că toată lumea știe doar cum se finanțează partidele. „Întrebați-l pa Ponta, sau pe Iohannis cum și-au finanțat campaniile”, perora doamna. Asta ce-o fi oare? Nu cumva un autodenunț?
  • +1 (5 voturi)    
    Doua intrebari si o rugăminte (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 8:35)

    un Revoltat [utilizator]

    Doua intrebari/curiozități :

    1. Cat volum ocupa 900.000 Euro?
    2. Cum poate sti cineva ca intr-o geanta sunt 900.000 Euro, fara sa o deschidă?
    Deci, as avea vreo 5 genți , proprietate personală , si il rog pe domnul respectiv sa vina sa mi le umple, sau, dupa caz, sa imi spuna câți bani sunt înăuntru
    • 0 (4 voturi)    
      Care e cea mai mare bancnota euro? (Sâmbătă, 17 octombrie 2015, 10:24)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui un Revoltat

      .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by