Primarul din Selimbar si alte persoane ar fi falsificat numeroase documente pentru a deveni, prin interpusi, proprietari ai unor terenuri de langa Sibiu - surse

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2015, 11:51 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei Selimbar, Daniel Maricuta, si apropiatii acestuia, membri ai grupului infractional constituit de edil, ar fi modificat si falsificat documente de punere in posesie, astfel ca, prin interpusi, sa devina proprietari ai terenurilor aflate in zona comerciala sau cea de centura a orasului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la preturi foarte mari, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. 

Potrivit acestora, Maricuta, care detine din anul 2000 functia de primar al comunei Selimbar, ar fi constituit impreuna cu persoane din primarie care detin functii de secretar, responsabili cadastru sau consilieri locali, o grupare infractionala ce avea ca scop dobandirea de terenuri aflate pe raza comunei de la persoane care erau indreptatite la reconstituire si vanzarea respectivelor terenuri unor investitori la pret mare. 

Astfel, primarul de la Selimbar si alte doua persoane membre ale grupului infractional ar fi modificat si falsificat numeroase documente de punere in posesie pentru a putea face modificarile in ceea ce priveste amplasamentul si suprafata atribuita fiecarei persoane, astfel ca, prin interpusi, sa devina proprietari ai acelor terenuri aflate in zona comerciala sau zona de centura a orasului Sibiu pe care le-au valorificat ulterior la preturi foarte mari, spun sursele citate. 

Conform surselor, membrii grupului ar fi identificat persoane care aveau dreptul la reconstituirea sau la constituirea dreptului de proprietate pentru suprafete mari de teren pe care acestia, in frunte cu primarul Maricuta, le-au determinat sa renunte la dreptul lor pentru sume derizorii. 

''Satule de drumuri fara rezultat sau amenintate cu acordarea de despagubiri infime, (...) aceste persoane au fost dispuse sa cedeze dreptul lor primarului si celorlalti membri din grupul infractional. Astfel, Melniciuc Maria (membra a comisiei comunale pentru Legea 18/1991- n.r.) s-a ocupat de modificarea tuturor amplasamentelor deja stabilite in fapt in 1991 (...) astfel incat terenul obtinut in asemenea maniera sa fie insumat intr-un bloc compact, intr-o zona cu valoare mare (ex: centura orasului, zona comerciala). Odata eliberat titlul de proprietate, acesta era vandut unui alt membru al gruparii, pentru ca ulterior sa faca obiectul mai multor acte translative de proprietate prin diferite persoane interpuse pentru a i se pierde urma. Ajuns in final in posesia numitilor Iuga Ioan (fost consilier personal al primarului- n.r.) si Droc Emilian Petru, acesta era vandut pentru sume mari de bani investitorilor care au construit blocuri in zona, centre comerciale'', spun sursele judiciare. 

Pentru valorificarea terenurilor, Daniel Maricuta si Elena Scumpu, care aveau atributii in eliberarea autorizatiilor si a documentatiilor de constructie, indicau potentialilor investitori sa cumpere teren detinut de Ioan Iuga, la un pret peste cel al pietei, asigurandu-le prin aceasta ca nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor si derularea investitiei. In acelasi scop, pentru a nu cumpara teren de la alti proprietari, primarul ar fi dispus ca certificatele fiscale pentru acestia din urma sa fie eliberate cu mentiunea interdictiei de construire, sustin sursele citate. 

Cititi si Perchezitii in patru judete intr-un dosar de retrocedari ilegale de terenuri, inclusiv la alesi locali, la cateva firme si la mai multi notari din Sibiu. Prejudiciul este de 114 milioane de euro. Primarul din Selimbar ar fi primit ca mita apartamente de 1,8 mil. euro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2332 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    halal primar (Miercuri, 14 octombrie 2015, 12:03)

    vali [anonim]

    o sa-l regrete toti coloratii din comuna pentru ca se stie ca a castigat mandatele cu chefuri cu manele in caminul cultural si bautura gratis la barul din comuna si satele pe care le include. stilul inconfundabil al radacinilor sudice a iesit la suprafata. sa se verifice si palatul pe care si-l ridica la drumul european in apropiere de vestem. daca luati toti constructorii la intrebari o sa vedeti ca nu este unul care sa nu fi "vandut" apartamente catre oamenii lui de incredere.Spor la treaba DNA, felicitari si oamenilor din umbra.
  • +1 (1 vot)    
    Opinie (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:00)

    Adrian Popescu [anonim]

    Exista un caz similar si la Mizil . DNA ; daca nu aveti de lucru vizitati si administratia publica de la Mizil .
  • +1 (1 vot)    
    pt DNA de investigat (Vineri, 16 octombrie 2015, 1:43)

    Sile de la Magazie [anonim]

    Caz similar si in comuna VOINESTI, jud Vaslui. Prietenul meu avea reconstituit 100ha teren arabil si nu "s- a mai gasit amplasamentul", dar l-au luat primarul si secretarul si inca unu
    Prietenul meu a scris la DNA Iasi si aia au spus ca nu e de ei.

    DNA structura centrala luati plangerea si mergeti si investigati, mergeti la sate ca e prapad.
  • +1 (1 vot)    
    pt DNA de investigat - asa este ! Nu e coruptie ? (Vineri, 16 octombrie 2015, 9:15)

    Prietenul lui Sile [anonim]

    DNA structura centrala CITESTE ATENT SI ANKETEAZA
    1.) autorii fosti proprietari aveau fiecare 100ha.deci total suprafata teren 200ha pina in 1949
    2.) Intre 1949 si 1989, adica 40 de ani nu s-a improprietarit nimeni cu pamant arabil
    3.) se reconstituie dreptul de proprietate pt suprafata de 100ha, adica 50ha de la fiecare autor
    4.) la punerea in posesie NU MAI E AMPLASAMENTUL, NU MAI E D I S P O N I B I L !!!! Pai DE CE ? Pt ca noi, aici la primarie, am pus pe altii in posesie. Care altii, daca pe acele 200ha nu avusese nimeni teren in proprietate N I C I O D A T A ??? Vreu sa vad lista cu nume si titluri de proprietate. Aaaaaa, nu se poate !

    Si asa este in toata tara la sate ca in exemplul de mai sus din comuna Voinesti / judetul Vaslui.

    DNA se ajunge greu - luati Duster-ul de la prefectura si mergeti la fata locului. Astept rezultatul acestui mesaj.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by