Nicolae Dumitru Niro si-a recunoscut vinovatia in dosarul licentelor Microsoft: M-am intalnit cu Serban Mihailescu, i-am spus despre ce este vorba si i-am dat 800.000 de euro, pentru a accelera afacerea

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 12 octombrie 2015, 15:29 Dosare Anticoruptie


Dumitru Nicolae "Niro"
Foto: AGERPRES
Dorin Cocos, Gabriel Sandu si Nicolae Dumitru si-au recunoscut faptele de care sunt acuzati in dosarul "Microsoft" si ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de instanta suprema, in timp ce Gheorghe Stefan si-a sustinut in continuare nevinovatia, informeaza Mediafax. 

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controleaza grupul de firme Niro, a dat o declaratie completa, in care a aratat ca a fost contactat de Dinu Pescariu, care l-a rugat sa discute cu Alexandru Bittner, pentru ca acesta din urma sa isi foloseasca influenta la Guvern pentru avizarea contractului privind licentele Microsoft. Dumitru a spus ca l-a sunat pe Alexandru Bittner la biroul acestuia si a avut ulterior o intalnire in timpul careia a inteles ca Bittner stia despre ce este vorba si a solicitat o suma de 3,8 milioane de dolari.

Omul de afaceri a aratat ca l-a anuntat pe Dinu Pescariu cu privire la suma ceruta de Bittner, iar Pescariu a fost de acord, insa a mentionat ca nu are bani si a propus sa intre in afacere si sa achite el suma solicitata, urmand ca ulterior sa recupereze banii. Nicolae Dumitru a mai spus ca, intr-o prima faza, a dat doar un milion de dolari, restul de bani platindu-i in mai multe transe. Ulterior, potrivit lui Dumitru, Alexandru Bittner l-a contactat si i-a spus ca lucrurile "merg greu la secretariatul general al Guvernului" si trebuie sa ia legatura cu Serban Mihailescu.

"M-am intalnit cu Serban Mihailescu, i-am spus despre ce este vorba, ca am intrat in afacere si am garantat cu 3,8 milioane de dolari si i-am dat si lui, din proprie initiativa, 800.000 de dolari, pentru a accelera afacerea, lucru care s-a si intamplat. Intre timp, i-am achitat si lui Bittner restul banilor, pe care i-am platit cash, o parte din ei fiind dusi chiar de catre mine la biroul sau, iar o alta parte au fost transmisi prin intermediul soferului meu Manuel Bercu", a aratat Nicolae Dumitru in declaratia sa data in fata instantei.

Omul de afaceri a adaugat ca, dupa cateva luni, a avut o noua intalnire cu Bittner, care l-a anuntat ca trebuie sa dea inca un milion de dolari, lucru care s-a intamplat, suma finala ridicandu-se astfel la 4,8 milioane de dolari. Nicolae Dumitru a precizat ca si-a recuperat banii dupa ce Dinu Pescariu ar fi deschis pe numele lui o firma in Elvetia, societate prin intermediul careia a incasat, in total, sapte milioane de dolari, in urma unor contracte fictive de prestari servicii. Acesta a explicat ca din suma de sapte milioane de dolari, 4,8 milioane au fost banii dati lui Bittner, restul fiind comisionul sau.

Nicolae Dumitru a mai spus, in fata instantei, ca in a doua jumatate a anului 2009 a fost din nou contactat de Dinu Pescariu, care i-a cerut 1,9 milioane de euro, suma destinata lui Dorin Cocos, care urma sa-si exercite influenta asupra Guvernului, tot in legatura cu licentele Microsoft.

"I-am dat bani personal lui Cocos urmand ca apoi sa-i recuperez din afacerea Microsoft. Precizez ca am recuperat suma integral, plus un milion de euro de la Dinu Pescariu. Lui Cocos i-am dat banii in transe, prima fiind in valoare de 400.000 de euro", a spus Nicolae Dumitru.

O parte din dosarul "Microsoft" a ajuns in instanta in 23 martie, Dorin Cocos, Nicolae Dumitru si Gheorghe Stefan fiind acuzati de trafic de influenta si spalare de bani, iar Gabriel Sandu, de luare de mita si spalare de bani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Totodata, potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Dupa trimiterea unei parti din dosar in instanta, procurorii DNA au continuat ancheta in cazul celorlalte persoane vizate.

In acest dosar sunt vizati si alti opt fosti ministri: Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Ticau.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3846 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    "pentru a accelera afacerea"? (Luni, 12 octombrie 2015, 15:46)

    Carcalete [utilizator]

    SPAGA BAH !!!!
    Nu "afacerea".

    Afacere e cand lucrezi de iti sar ochii din cap nu cand sobolanesti !!!
  • +5 (5 voturi)    
    Dragi romani (Luni, 12 octombrie 2015, 16:09)

    Malone_M [utilizator]

    Sunt oare singurul de pe aici care se simte pur si simplu, ma iertati, violat de acesti distinsi "oamenii de afaceri" de succes?....
    Adica eu mai am putin si ma duc dreacu in pamant de cat trag sa-i asigur copilului cat de cat un trai decent si putin de viitor, iar hienele astea invart banii publici si nu se ajung nici cand au disponibil doar pentru spaga 1 milion de euro?!!!! Eu cred ca aici nu mai e vorba de lacomie ci de boala. Sunt ca porcii aia care desi satui mai halesc un c**at, pentru ca e cald. Si inca unul, apoi inca unul si tot asa.
  • +2 (2 voturi)    
    perfect! (Luni, 12 octombrie 2015, 16:22)

    V44 [utilizator]

    Asa, deci sunt vinovati.
    Prejudiciul se imparte la vinovati si trebuie platit. Poate asa se mai gandesc cine a mai fost implicat.

    Ah, si sa nu ii vad afara de la puscarie pana nu au platit pana la ultimul cent!
  • +1 (5 voturi)    
    Comment sters de user (Luni, 12 octombrie 2015, 16:41)

    Metec [anonim]

    • +2 (2 voturi)    
      ei, as!! (Luni, 12 octombrie 2015, 18:34)

      lili [anonim] i-a raspuns lui Metec

      Tocmai acum cand T Basescu reintra in politica hotarat sa-si apere mandatul?!
      Au furat PDLeii lui cat au vrut, nimic si nimeni nu i-a impiedicat!
      Si totusi in ciuda tutoror acestor evidente, T Basescu lauda "mareata" guvernare PDLista, plina de penali si acolitii lor pe care-i auzim azi recunoscand hotiile de muuuulte MILIOANE de Euro in timp ce noua T Basescu ne spunea ca Romania NU mai are bani si trebuie scazute salariile si impozitate pensiile!
      Intrebarea este: recuprereaza ceva statul roman din muuuultele sute de milioane furate de clientela portocalie, PSDista, PNLista, UNPRista, UDMRista in 25 de ani?!
      NU prea.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by