Motivarea instantei in dosarul Apa Nova: Propunerea DNA de arestare a celor 3 inculpati, respinsa pentru ca nu exista riscul ca acestia sa distruga sau sa falsifice documente

de I.C.     HotNews.ro
Luni, 5 octombrie 2015, 11:30 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au sustinut in instanta ca exista riscul falsificarii sau ascunderii unor documente din dosarul Apa Nova, motivand astfel propunerea de arestare a inclupatilor Costin Berevoianu, Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu. Judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au apreciat insa ca probele au fost deja ridicate de procurori de la domiciliile acestora in timpul perchezitiilor, ele fiind deja in posesia organelor de urmarire penale, reiese din motivarea hotararii prin care instanta a mentinut masura controlului judiciar in cazul icelor 3 inculpati din dosarul Apa Nova, potrivit Agerpres.

Reprezentantul DNA a afirmat in fata instantei ca exista "pericolul de a fi plasmuite documente care sa fie prezentate drept justificare pentru platile efectuate si care sa confere un caracter de legalitate acestora", in conditiile in care respectivele documente nu au existat la momentul descinderii si ridicarii de inscrisuri de la sediul societatilor Apa Nova si Veolia Apa Servicii.

"Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente in baza carora au fost efectuate plati presupus nelegale", a mai sustinut reprezentantul DNA.

Instanta a apreciat insa ca nu exista riscul ca inculpatii sa influenteze ancheta prin distrugerea sau falsificarea unor documente.

"In ceea ce priveste inscrisurile, rezulta din probatoriile administrate pana in prezent ca acestea au fost ridicate de la domiciliile inculpatilor si cele doua societati comerciale implicate, cu ocazia perchezitiilor domiciliare, efectuate cu autorizarea judecatorului de drepturi si libertati, si prin urmare nu exista riscul distrugerii acestora, fiind in posesia si la dispozitia organelor de urmarire penala", se arata in motivare.

De asemenea, instanta a considerat ca nici riscul plasmuirii unor documente nu mai este actual, pe motiv ca probele pe care se bazau suspiciunile procurorilor, respectiv o discutie interceptata la data de 26 august 2015 si declaratia unui martor, se refera la momente anterioare celei de-a doua descinderi a organelor de ancheta.

"In plus, se constata ca niciunul dintre inculpati nu detine o functie in cadrul vreuneia dintre societatile mentionate implicate, asa incat riscul este unul prezumat iar nu dovedit", se mai mentioneaza in motivare.

Curtea de Apel Ploiesti a respins pe 30 septembrie, ca nefondata contestatia formulata de procurorii DNA fata de decizia Tribunalului Prahova care a respins propunerea de arestare a celor trei inculpati, plasandu-i sub control judiciar.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar fostul trezorier PNL Vlad Moisescu si Costin Berevoianu, consilier personal al primarului Sorin Oprescu in perioada 2008 - 2015, sunt acuzati de trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA, in perioada 2008 - 2015, cei trei si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal la Primaria Generala, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb de la reprezentantii acestora sume importante de bani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1222 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by