Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, urmarit penal de DNA intr-un nou dosar

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 2 octombrie 2015, 16:47 Dosare Anticoruptie


Catalin Chereches
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, este urmarit penal de DNA, pentru mai multe fapte, in dosarul in care au fost facute perchezitii la clubul sportiv HCM Baia Mare. Potrivit unui comunicat transmis de DNA, Chereches este acuzat de abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu, complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, toate in forma continuata.

Aminitim ca procurorii DNA Cluj au efectuat joi perchezitii in 12 locatii din municipiul Baia Mare, printre care Primaria din oras si sediile celor doua cluburi de handbal, ancheta vizand fapte de coruptie comise in perioada 2014-2015.

Potrivit unui comunicat difuzat vineri de DNA, "Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj - Biroul Teritorial Baia Mare au dispus efectuarea in continuare urmaririi penale fata de:

CHERECHES CATALIN, primar al municipiului Baia Mare, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- abuz in serviciu, in forma continuata,
- complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata
- complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
- complicitate la infractiunea de evaziune fiscala, in forma continuata,

POP AURICA, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata,
- complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
- complicitate la evaziune fiscala, in forma continuata.

De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 zile, incepand din data de 01 octombrie 2015, respectiv din 02 octombrie 2015, fata de inculpatii:

NASAIESCU FLORIN - SANDU, contabil in cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
- evaziune fiscala, in forma continuata,

FAT IOACHIM - NICOLAE, director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculina) din cadrul H.C. Municipal Baia Mare, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata,
- complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,
- complicitate evaziune fiscala, in forma continuata."

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, "exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
  • In perioada 2014 - septembrie 2015, inculpatul Bala Liviu - Ioan, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit in mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la intocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, intocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse in bugetul de venituri si cheltuieli si in bilantul contabil aprobat de Adunarea Generala a H.C. Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzand acestui club sportiv un prejudiciu in suma de aproximativ 650.000 lei.
  • Concret, in luna aprilie 2015, jucatoarelor de handbal din cadrul clubului H.C. Municipal Baia Mare, li s-a inmanat, de catre reprezentantii clubului, cate un dosar fiecare continand mai multe documente, intre care un contract civil de prestari servicii incheiat intre H.C. Municipal Baia Mare, in calitate de beneficiar, reprezentata de inculpatul Liviu Bala, in calitate de director executiv, si fiecare dintre jucatoarele din lotul echipei de handbal, prin PFA, in calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014-30.06.2018.
  • Conform contractului civil de prestari servicii, pentru obligatiile asumate de catre jucatoare, beneficiarul H.C. Municipal Baia Mare trebuia sa achite, in transe periodice, in urma facturarii de catre prestator, mai multe sume de bani.
  • Tot in cadrul aceluiasi dosar primit de fiecare dintre jucatoare, exista printre altele si un document, prin care acestea il imputernicesc pe inculpatul Nasaiescu Florin - Sandu, care a condus contabilitatea primara a Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare, pentru ca in numele fiecareia si pentru fiecare dintre jucatoare, sa semneze cu semnatura sa electronica orice inscris ce emana de la PFA-urile inregistrate pe numele sportivelor.
  • De asemenea, cu aceeasi ocazie li s-au inmanat jucatoarelor cate 13 facturi si chitante aferente perioadei 30.11.2014-30.12.2014, emise de catre fiecare in parte, prin PFA-ul detinut, avand ca obiect prestari servicii conform contractului, insumand in total 65.000 lei.
  • Aceste facturi nu reflecta realitatea, intrucat jucatoarele au primit pentru serviciile prestate mai putin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturata fiind incasata de catre reprezentantii clubului.
  • In aceeasi perioada, inculpatul Bala Liviu - Ioan a ajutat la inregistrarea in actele contabile ale H.C.M. Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 si 2015, care nu au la baza operatiuni reale si la evidentierea altor operatiuni fictive, respectiv inregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile apartinand sportivilor, denaturandu-se astfel rezultatele financiar - contabile atat ale H.C. Municipal Baia Mare cat si ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu in dauna statului.
  • In aceeasi maniera a procedat si inculpatul Fat Ioachim - Nicolae, in calitate de director al echipei Handbal Club Minaur (echipa masculina) din cadrul H.C.Municipal Baia Mare.
  • In sprijinul aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatii Bala Liviu - Ioan si Fat Ioachim - Nicolae l-au sustinut pe inculpatul Nasaiescu Florin - Sandu, in demersurile efectuate de acesta din urma in legatura cu intocmirea unor documente in fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atat Clubului sportiv H.C.Municipal Baia Mare cat si bugetului consolidat al statului.
  • Inculpatul Nasaiescu Florin - Sandu, a beneficiat si de ajutorul suspectei Pop Aurica, care in perioada 2014 - 2015 a condus efectiv contabilitatea clubului si care avea cunostinta ca o parte din documentele contabile prezentate de inculpat nu reflectau operatiuni reale sau erau intocmite in fals.
  • In aceeasi perioada, suspectul Chereches Catalin, in calitate de primar al municipiului Baia Mare, uzand de prerogativele ce-i sunt conferite de functia indeplinita, a promovat si sustinut proiecte in Consiliul local al municipiului Baia Mare, in vederea finantarii Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, desi avea cunostinta de activitatea infractionala desfasurata de inculpatii Bala Liviu - Ioan, Nasaiescu Florin - Sandu si Fat Ioachim - Nicolae, care si-au insusit sume de bani din veniturile clubului sportiv in maniera descrisa mai sus.
  • Mai mult, suspectul Chereches Catalin era cel care conducea intreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane mentionate mai sus, de selectarea jucatorilor si jucatoarelor de handbal, de incheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucator in parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de catre Consiliul local al municipiului Baia Mare si Consiliul Judetean Maramures, de sumele de banii provenite din sponsorizari, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi si chitante fictive provenind de la PFA-urile jucatorilor, in urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora.
  • De asemenea, suspectul Chereches Catalin a dispus, in mod abuziv, unor entitati cu capital majoritar de stat si cu capital privat, acordarea unor sponsorizari in favoarea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive inregistrate la acest club.
  • In realitate, o parte din sumele de bani ajungeau la inculpatii Bala Liviu - Ioan, Nasaiescu Florin - Sandu si Fat Ioachim - Nicolae si la alte persoane.
  • Implicarea totala a suspectului Chereches Catalin in activitatea Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare nu a fost de natura a servi interesului comunitatii din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat in cadrul clubului sportiv si interesul personal".

Primarul din Baia Mare, Catalin Chereches, mai este urmarit penal de DNA si in alt dosar, in care este acuzat de luare de mita, trafic de influenta si operatiuni financiare incompatibile cu functia sa. Procurorii sustin ca edilul din Baia Mare a cerut si a primit bani de la 5 firme pentru a le favoriza in procedurile de achizitie publica organizate de primaria Baia Mare, la atribuirea contractelor si pe parcursul derularii lor.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5112 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    cintarea Romaniei si Daciada, (Vineri, 2 octombrie 2015, 17:32)

    vasile [anonim]

    nu au ce cauta in economia de piata, sportul este o meserie, la fel celelalte activitati, care consuma bani si nu putini, trebuie sa aiba finantare privata, cu plata obligatiilor la bugetul statului la valoarea reala,
    este plina tara de indivizi dornici de placeri, fara sa platesca, asa nu se mai poate,
    guvernul a pus taxe si supra taxe, si alesii locali care nu sunt instare sa asfalteze un drum, sa-l marcheze corepunzator, scolile nu sunt autorizate ca nu corespund etc si edilii o tin itr-o veselie cu tot felul de parangelii si cu tot felul de activitati extrabugetare,
    walter, iancu,nechita, tot felul de smecheri se infrupta din bugetele locale,
    oare noi cind o sa ajungem in rind cu lumea civilizata, ca un presedinte de club sa-si plateasca biletul de intrare la joc, aporpo citi euro cistiga lunar asa zisul presedinte la CSMS Iasi, ce taxe plateste la stat, lui iubaretu de nichita cite echipe i-i mai trebuie asta fiind a patra si ce legatura are fosta Unirea Tricolor Breaza a lui Lucescu, cu Iasul?
    toate aceste asa zise pasiuni si necesitati care consuma si ruleaza foarte multi bani negri trebuie interzise de facto pentru ca ele nu sunt legale, si atunci mai scapam de - o gasca de infractori in numele artei si sportului,
    Repet, orice activitate care se desfasoara pe teritoriul Romanie, trebuie sa fie finantata privat si aducatoare de taxe la buget,
    Acum, cum recupereaza statul banii luati de la buget de de catre conducatorii Petrolului, Poli Timisoara, si lista cotinua,
  • +4 (4 voturi)    
    Baia Mare a avut 3 ministrii, si toti 3 puscariasi (Vineri, 2 octombrie 2015, 18:22)

    ddutz [utilizator]

    A avut 2 primari: primul, Cristian Anghel (din Pitesti) a facut puscarie.
    Al doilea, Chereches, vad ca il urmeaza, sigur.
    Primul si-a anuntat candidatura in 2016 la fotoliul de primar.
    Si-uite asa, unu' sus si altu' jos, si roata se schimba, unu' jos si altu' sus.
    Politichie mare! Politichia hotiei!
    Sau Hora hotiei.
    Cat despre ministrii, mai bine sa lase oamenii in pace, sa nu-i mai bage la puscarie. Ca sigur intra, daca ajung ministrii.
    Rata de ministrii puscariabili este de 100%.
    Rata de primari puscariabili este de 50%, cu promisiuni ferme de 100%.
    Aveti putintica rabdare.
    • +2 (2 voturi)    
      Romania a avut mai multi ministri puscariasi (Vineri, 2 octombrie 2015, 22:40)

      romanas [anonim] i-a raspuns lui ddutz

      Socoteste tu rata de puscariabili la intreaga tara care vrand nevrand te reprezinta.
      Iar despre roata si hora ce sa spus: PSD-CDR-PSD--PSD--PSD-PSD... lol!
      PS- Chereches nu e puscarias...Nu inca ce-i drept. Si poate nici nu va fi...Deci nu te grabi sa etichetezi INAINTE de vreme
  • +1 (1 vot)    
    e tare....si (pare) sigur (Vineri, 2 octombrie 2015, 22:59)

    moroshankă [anonim]

    interviu dinainte: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Q_i0YpKCReE

    Si cand te gandesti ca si-a anuntat candidatura ca independent, desi e vicepres. national in UNPR....parca se leaga evenimentele, nu?
  • +2 (2 voturi)    
    Primarul pluseaza! (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 0:23)

    marebaimare [anonim]

    http://www.actualmm.ro/decizie-inteleapta-si-responsabila-administratia-publica-locala-va-finanta-in-continuare-cluburile-sportive-de-performanta/
  • 0 (2 voturi)    
    Deci,din rechizitoriu,primarul e vinovat (Sâmbătă, 3 octombrie 2015, 12:28)

    xrogo [utilizator]

    desi nu a luat nici un ban,auzi braul,cica a stiut si nu a luat masuri,multe supozitii marca DNA,mai bine ar scrie romane,ar avea sigur succes!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by