Kovesi: Inculpati din dosare mari de coruptie au vrut sa incheie acorduri de recunoastere a faptei, dar nu s-a putut pentru ca pedeapsa era mai mai mare de 7 ani

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 30 septembrie 2015, 12:05 Dosare Anticoruptie


"Au fost foarte multe situaţii, chiar în dosare în care au fost implicate persoane cu notorietate, în care acestea au dorit să încheie un acord de recunoaştere cu procurorii, însă acest lucru nu s-a putut realiza pentru că pedeapsă prevăzută pentru infracţiuni era mai mare de 7 ani", a declarat miercuri sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu pentru Agerpres. Kovesi a anuntat ca DNA a trimis in acest an catre instante "în jur de 8 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei".

Fragmente din interviul pentru Agerpres:

AGERPRES: În ce măsură procurorii DNA au utilizat un instrument nou introdus în legislaţia penală, şi anume acordul de recunoaştere a vinovăţiei?
Laura Codruţa Kovesi: În foarte puţine situaţii s-a aplicat această instituţie nouă. Avem în acest an în jur de 8 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, care au fost transmise instanţei de judecată. Această instituţie nu este aplicată în DNA pentru că pedeapsa maximă pentru care se poate aplica un astfel de acord de vinovăţie trebuie să fie de 7 ani. De obicei, infracţiunile pe care noi le investigăm au o pedeapsă mai mare de 7 ani. Poate ar fi bine ca această limită să fie majorată, în aşa fel încât şi procurorii din DNA să poată aplica această instituţie, care are anumite avantaje. În primul rând, se degrevează instanţele de judecată de judecarea multor cauze de corupţie, apoi timpul în care se soluţionează un proces este mult mai scurt. Ce este important de spus este că acest acord de vinovăţie nu reprezintă o negociere între procuror şi cel care comite o faptă de corupţie, ci reprezintă un act de recunoaştere a faptei comise, a încadrării juridice, se stabileşte o pedeapsă, care ulterior este verificată de un judecător. Deci, nu procurorul aplică celui pe care îl cercetează o anumită pedeapsă, ci judecătorul care verifică modul în care s-a încheiat acest acord de recunoaştere a vinovăţiei. Pot să vă spun că au fost foarte multe situaţii, chiar în dosare în care au fost implicate persoane cu notorietate, în care acestea au dorit să încheie un acord de recunoaştere cu procurorii, însă acest lucru nu s-a putut realiza pentru că pedeapsă prevăzută pentru infracţiuni era mai mare de 7 ani.


AGERPRES: Există o îngrijorarea în rândul opiniei publice că denunţătorii care scapă de răspunderea penală sau beneficiază de reducerea pedepsei rămân şi cu banii obţinuţi prin fapte de corupţie. Este justificată?
Laura Codruţa Kovesi: Nu este justificată. Situaţiile în care procurorii aplică dispoziţiile din lege, potrivit cărora pedeapsa se reduce la jumătate pentru că persoana care este suspectă a colaborat cu autorităţile, sunt foarte rare. Avem în jur de 30 de cazuri, cel puţin în acest an, în care s-au aplicat aceste dispoziţii. Întotdeauna la infracţiunile de dare de mită, trafic de influenţă sau luare de mită, sumele care au fost oferite cu titlu de mită se confiscă. Probabil că acest lucru nu este întotdeauna clar înţeles, însă cei care fac astfel de denunţuri nu rămân cu banii dacă se face o investigaţie pentru faptele respective.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4626 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    aici trebuie modificată legea! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 12:15)

    bogdan [anonim]

    .. și să fie prevăzută restituirea integrală a prejudiciului, odată cu recunoașterea faptei.
    iar pentru cei care nu recunosc, dar sunt dovediți: confiscarea integrală a averii.
    • 0 (0 voturi)    
      ii zice (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:06)

      Hehe [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      confiscare extinsa , si se poate extinde pina la rude de grad 3 , daca respectivii afini nu pot justifica averea ( si se dovedeste ca inculpatul a transferat prin interpusi sume obtinute prin frauda).

      Macovei a cerut asta de 2 ani de zile.
      • 0 (0 voturi)    
        nu retroactiv!!! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:49)

        cinic [anonim] i-a raspuns lui Hehe

        legea exista din 2012. NU se poate aplica la fapte comise inainte de adoptarea legii.
        Trist dar asa e...
      • 0 (0 voturi)    
        Pai daca a cerut Macovei, (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:12)

        xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Hehe

        trebuie aplicata,ea reprezinta noul tip de procuror,acela care a activat si-n comunism,cu rezultate notabile!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by