Kovesi despre efectul DNA: Au aparut metode noi de ascundere a mitei prin contracte de consultanta sau de inchiriere

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:12 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, a declarat miercuri intr-un interviu pentru Agerpres ca o noutate in dosarele de coruptie este aparitia unor noi metode de disimulare a actelor de coruptie. "Ceea ce este nou, daca putem sa spunem asa, este modalitatea de secretizare, de confidentializare, de ascundere a modului in care se comit astfel de fapte", a spus Kovesi.

Intrebata daca au aparut metode noi de comitere a infractiunilor, procurorul-sef al DNA a declarat ca "N-as putea spune ca au aparut metode noi. Tipologiile de comitere a faptelor de coruptie - cele clasice sau cele conexe de coruptie - se mentin cam aceleasi... Observam ca suspectii din dosarele noastre isi iau tot mai multe masuri de precautie atunci cand comit astfel de fapte, se incearca incheierea unor contracte - de genul contracte de consultanta, contracte de inchiriere - pentru a disimula diferite sume de bani care se dau cu titlu de mita sau de alte foloase. N-as putea sa spun ca avem infractiuni noi sau metode noi de comitere, ci doar metode noi de ascundere sau de a incerca sa ascunda modalitatea de comitere a unor fapte".

Kovesi a vorbit si despre efectul anchetelor procurorilor asupra fenomenulu coruptiei in general, afirmand ca e nevoie de masuri de preventie. Pe de alta parte, sefa DNA a spus ca foarte multi cetateni vin sa reclame cand li se cere mita, iar functionarii din ministere sunt mai atenti cu actele pe care le realizeaza:

  • "Cred ca in aceasta lupta de combatere a coruptiei, mai ales la nivel inalt, nu este suficienta doar o institutie cum este DNA si cred ca ceea ce facem noi trebuie dublat intotdeauna de masuri preventive. Cred ca ceea ce a facut DNA in ultimii ani a dus la schimbarea mentalitatilor. Sunt foarte multi cetateni revoltati de faptul ca li se pretinde mita, care vin sa reclame acest lucru. Sunt foarte multi functionari de institutii carora li se ofera mita si vin si ne sesizeaza cu privire la aceste lucruri. Cred ca foarte multi dintre functionarii care lucreaza in ministere au devenit mai atenti, mai corecti cu documentele pe care le intocmesc, tocmai datorita actiunilor pe care DNA le-a facut. Cred ca o modificare a mentalitatilor, o crestere a (increderii - n.r.) cetatenilor in institutiile judiciare se datoreaza dosarelor si activitatii desfasurate de DNA".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4365 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    arta (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:18)

    gigel [anonim]

    Toti politicienii sunt iubitori de arta .. cum dracu !?
    Multi au obiecte de arta.

    Metoda de a lua mita.

    Cumpar tablou de 10 mii EUR, apoi il 'vand ' cui trebuie cu 20 mii EUR. Nu mai intra la 'mita', investie dom'le, investie. Ca vb aia nu poti sa pui un pret corect pe arta.
  • 0 (0 voturi)    
    nu cred ca sunt asa de noi... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:28)

    ..13 [utilizator]

    metodele au mai fost folosite - unii au ajuns la puscarie pentru modul in care au reusit sa incheie contractele de consultanta.

    Imi place sa cred ca se va intampla ca DNA sa cerceteze ce se intampla cu super-inchieririle de sedii de Primarie - care evident nu se mai termina din cauza dublelor interese chirias- proprietar...

    Stau si ma mai intreb cate depese a trimis Primaria Sector 1/Capitalei pentru a urgenta finalizarea lucrarilor de reabilitare, cat s-a platit vs. cat s-a executat si care este valoarea finala a contractelro de reabilitare...
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:29)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    Mai exista o modalitate, Dna Kovesi (Miercuri, 30 septembrie 2015, 11:29)

    Mishu [anonim]

    Se face un contract "imposibil de onorat", se stabilesc niste penalitati usturatoare, mai ales pe chestii usor de comis gen incalcari de clauze de confidentialitate sau interdictia angajarii consultantilor on-site si apoi se platesc daune... cu draga inima chiar.
    In general recomand analiza unui contract dupa principiul "black-box", se ia un contract, se identifica toate modalitatile prin care ies bani din el si apoi se investigheaza.
  • 0 (0 voturi)    
    Respect deplin pentru aceasta concentrare (Miercuri, 30 septembrie 2015, 12:26)

    deval [utilizator]

    de profesionalism, pentru curajul si dedicatia fata de cetatean a singurei institutii a statului roman in care am incredere :DNA ! Deasemenea pentru Doamna DNA fara de care pare ca toate astea nu ar fi posibile ! Hartuita de catre politicieni , hulita de jurnalisti mercenari sau ambuscati, e singura institutie care ne confirma zilnic ca coruptia este o amenintare la siguranta nationala mai concreta decat terorismul !! Multumesc DNA pentru modul in care existati !!
    • 0 (2 voturi)    
      Ceva periuta, (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:14)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui deval

      ca doamna Kovesi are oarece scame!!!
  • 0 (0 voturi)    
    Pai macar se platesc taxe si impozite (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:32)

    Je__ [utilizator]

    Tot e un pas inainte!

    Speram sa se umble si la transparenta si claritatea cerintelor la licitatii. Astfel mita devine din ce in ce mai greu de dat. Dai mita, dar trebuie sa-ti ramana bani sa faci si lucrarea. Iar daca cerintele sunt clare, si nu sunt zone negre...nici nu-ti mai convine sa dai mita sa-l obtii.
  • 0 (0 voturi)    
    Mirari . (Miercuri, 30 septembrie 2015, 16:47)

    Marx [anonim]

    Ma surprinde ca tocmai acum au aflat parchetarii de '' metodele noi '' . Pai ce sa mai spun de spagile luate prin alte tari , unde DNA n-are jurisdictie ? Acolo se ascumd grosul banilor spaguiti in ultimii cinci ani .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by