Ce spune DNA despre gruparea din Primaria Capitalei: Executantul isi pastra doar o treime din profit. Oprescu si o persoana de incredere cerusera 60.000 de euro de la cei patru denuntatori 

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 6 septembrie 2015, 12:09 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu
Foto: HotNews / DP
"Grupul bine organizat" din primarie primea doua treimi din profitul brut obtinut de diferiti executanti din contractele cu PMB, arata DNA intr-un comunicat de presa. Cei 25.000 de euro cu care a fost prins Sorin Oprescu erau parte a unei mite de 60.000 de euro pretinsi de edil si de un apropiat al acestuia din primarie de la cei patru denuntatori din dosar.

Cum spun procurorii ca functiona gruparea din Primaria Capitalei:

"In perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a infiintat in administratia locala din Municipiului Bucuresti un sistem prin care operatorii economici care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea Primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucuresti.

Astfel, executantul pastra pentru sine intre 30% si 33% din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului Bucuresti, cu titlul de mita, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu functii de conducere din cadrul a doua institutii publice din subordinea Primarului Municipiului Bucuresti facilitau castigarea contractului, vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective, foarte repede fata de momentul facturarii, totodata solicitand sume de bani pentru persoane cu functii de conducere in aparatul Primarului Municipiului Bucuresti, precum si pentru Primar.

La data de 05.09.2015, in baza unei intelegeri prealabile cu conducatorul unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinsi de cei doi de la un numar de patru denuntatori pentru edilul municipiului Bucuresti."







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4122 vizualizari

  • +13 (13 voturi)    
    Acum e clar? (Duminică, 6 septembrie 2015, 12:23)

    sile [anonim]

    Deci era absolut normal si benefic sa se achizitioneze chioscuri de 37.000 euro bucata. Daca vanzatorul nu are profit sanatos, ei ce mai impart intre ei?
  • +16 (16 voturi)    
    Asta e fraza principala (Duminică, 6 septembrie 2015, 12:49)

    bigbrother [utilizator]

    "..membrii grupului...vorbeau cu angajatii din subordine sa accepte documentatia de atribuire, precum si sa aprobe si dispuna efectuarea platii facturilor emise de firmele respective.." etc.

    Cu alte cuvinte, nu doar membrii grupului erau inclusi in rahatul asta, doar ca ei trageau foloasele. Acum, intrebarea este ce se va intampla cu acei angajati? Cred ca pot fi si ei inclusi la complicitate, pana la urma stiau in mod clar ca acele acte nu erau ok de trebuiau "acceptate" fara a trece prin toate stadiile legale, ba mai mult, participau la savarsirea infractiunii.

    Deci, stimati functionari, cand aveti un sef care va preseaza sa faceti ceva ilegal, nu mai bagati capul in pamant, nu mai acceptati ideile lor ci dati-i in gat, de acasa, de pe mobil sau de la serviciu direct: http://www.pna.ro/sesizare.xhtml

    Nu de altceva, dar veti pica si voi ca si complici si cu siguranta nu se merita sa faceti puscarie pentru niste smenari.
  • +13 (13 voturi)    
    Mita. (Duminică, 6 septembrie 2015, 13:03)

    MirceaGeorgescu1 [utilizator]

    Avea experienta din familie. Securist din tata-n mama-n fiu si frate!
  • +9 (9 voturi)    
    Spre rusinea mea am un var primar care l-a votat (Duminică, 6 septembrie 2015, 13:04)

    Maniu [utilizator]

    si probabil si alte neamuri care au adus la putere derbedeii astia din ura fata de oamenii destepti si cinstiti.
  • +11 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 septembrie 2015, 13:16)

    [anonim]

    • +6 (6 voturi)    
      Nu ii judeca prea tare (Duminică, 6 septembrie 2015, 15:07)

      bigbrother [utilizator] i-a raspuns lui

      La fel de mult ar trebui trasi de urechi si cei care au preferat sa stea acasa in loc sa vina la vot, participarea a fost de 44%.

      In 2012 Oprescu a fost votat de 66.700 de bucuresteni, iar alti 30.000 au votat cu Prigoana sau Nicusor Dan. Deci la vot au fost de fapt prea putini oameni ca sa-l dea jos pe Oprescu, adica cum nu se poate mai rau, nici n-au votat, nici nu-i intereseaza.

      Astept alegerile de anul viitor, cum spuneam si in alt comentariu, sper ca cine candideaza sa fie convins ca vrea sa o faca si la fel de convins sa fie ca daca fura sau ia spaga, o sa faca porumbelul pacii la Jilava pentru multi ani.
  • +8 (8 voturi)    
    Sorinel " Independescu " mana lunga (Duminică, 6 septembrie 2015, 13:54)

    Plagarus [utilizator]

    Oprescu i-a bătut obrazul consilierului său Solomon Wigler, care se pare că şi-ar fi însuşit pe nedrept o mită din Primăria Capitalei, mită care în mod normal i s-ar fi cuvenit primarului general. “Constat cu stupoare că unii au înţeles greşit corupţia şi îşi permit să bage mâna în şpaga altuia”, susţinea Oprescu.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by