Alina Bica ar fi presat procurorii sa claseze dosarul lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspectiei Judiciare - referat DNA

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:34 Dosare Anticoruptie


Alina Bica a facut presiuni pentru clasarea dosarului lui Horia Simu sub pretextul unui control al Inspectiei Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesolutionate, desi o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventiva a fostei sefe a DIICOT, citat de Agerpres.

Primele presiuni ar fi fost exercitate in iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activitati ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, detinuta de el. 

"Dupa cateva zile, la sfarsitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri si acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atentia asupra dosarului Cuprom care este vechi si pe un ton ridicat i-a solicitat sa solutioneze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspectiei Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului si clasarea in data de 09.07.2014", se precizeaza in referat. 

In urma verificarilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat ca in anul 2014 nu a existat niciun control al Inspectiei Judiciare care sa vizeze dosarele vechi nesolutionate de DIICOT. 

"In plus, niciun control si nicio monitorizare nu justifica si nu ofera legitimitate unei solutii dispusa intr-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmarit, in realitate, exclusiv impunerea unei solutii de clasare", au concluzionat procurorii anticoruptie. 

Dupa ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzand sa cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit acelasi pretext pentru obtinerea rapida a clasarii. 

Procurorul care a primit dosarul a declarat ca nu a analizat probele deja administrate si nu a verificat stadiul acestora, motivand ca a dat solutia de clasare "deoarece s-a pus problema sa scoatem cauzele vechi, caci urma sa aiba loc un control al Inspectiei Judiciare". 

Serban Pop, fostul director al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, si Alina Bica, fost procuror sef al DIICOT, au fost retinut marti pentru 24 de ore de procurorii DNA.

DNA arata, intr-un comunicat, ca Serban Pop este urmarit penal in acest dosar pentru complicitate la luare de mita, iar Alina Bica pentru luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu. De asemenea, omul de afaceri Horia Simu este urmarit penal pentru dare de mita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1254 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by