Fost director al Agentiei de Plati, trimis in judecata de DNA. Acesta, impreuna cu alt sef din APDRP, ar fi umflat punctajele acordate pentru doua comune, ce au primit fonduri nerambursabile de 17 mil. lei

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 31 august 2015, 13:45 Dosare Anticoruptie


DNA Ploiesti a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate a luni Mihai Gavril Vadan fost director al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si a lui Doru Gafencu, fost conducator delegat al unei directii din APDRP pentru mai multe infractiuni de abuz in serviciu si conflict de interese.

Potrivit procurorilor, cei doi au marit punctajele pentru proiecte cu bani europeni pentru doua comune din Dambovita, cele doua unitati teritoriale fiind astfel "finantate pe nedrept din fonduri nerambursabile" cu peste 17 milioane de lei.

Mai mult, acuza DNA, in perioada 2008-2009, firma administrata de  Vadan a incheiat cu primariile a doua alte comune mai multe contracte de consultanta - proiectare in valoare totala de 964.670 lei.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor: 

VADAN MIHAI-GAVRIL, director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, la data faptelor in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: - abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, (doua infractiuni), - conflict de interese, (patru infractiuni). 

GAFENCU DORU, director delegat al Directiei Selectare Contractare din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: In cursul lunii mai 2009, inculpatul Gafencu Doru, in calitate de director delegat al Directiei Selectare Contractare din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu - cu ocazia reevaluarii unor cereri de finantare depuse de comunele Branesti si Rascaeti, judetul Dambovita - prin majorarea punctajelor acordate pentru criteriile de selectie S2 si S9 care priveau "localitati rurale din regiunile cu grad de saracie ridicat" respectiv "proiecte de investitii in infrastructura sociala". 

Acest lucru coroborat cu incalcarea dispozitiilor procedurale in forma aprobata prin Ordinul M.A.P.D.R. nr. 664/30.10.2008, a avut ca finalitate selectarea proiectelor, incheierea a doua contracte de finantare, in valoare totala de 17.208.101 lei (8.037.218 lei pentru comuna Branesti si 9.170.883 lei pentru comuna Rascaeti) si obtinerea de catre beneficiari, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (suma ce reprezinta prejudiciul cauzat A.P.D.R.P si - totodata - folosul necuvenit realizat de cele doua unitati administrativ teritoriale). 

In aceeasi perioada, inculpatul Vadan Mihai-Gavril, in calitate de director general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, cunoscand ca proiectele depuse in numele unitatilor administrativ teritoriale Branesti si Rascaeti nu indeplineau conditiile pentru a beneficia de finantare, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu cu ocazia emiterii deciziei de aprobare a Rapoartelor de evaluare aferente sesiunilor noiembrie - decembrie 2008 si iunie - iulie 2009, in urma carora proiectele mai sus mentionate au fost finantate pe nedrept din fonduri nerambursabile. 

De asemenea, in acelasi context au fost selectate pentru finantare si proiectele depuse in numele altor doua comune din acelasi judet. 

In acelasi context, in perioada 2008-2009, firma administrata de inculpatul Vadan Mihai-Gavril a incheiat cu primariile comunelor respective mai multe contracte de consultanta / proiectare in valoare totala de 964.670 lei, bani asigurati de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit prin contractele de finantare nerambursabila, in vederea implementarii proiectelor selectate.

Prejudiciul cauzat Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale este in cuantum de 17.208.101 lei. In cauza, s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil apartinand inculpatului Vadan Mihai-Gavril. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dambovita, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza. 

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1396 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by