Pronuntarea privind solicitarea de eliberare conditionata a lui Ioan Niculae, amanata pentru luni

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 27 august 2015, 18:22 Dosare Anticoruptie


Ioan Niculae
Foto: Agerpres
Judecatoria Gaesti a amanat, joi, pronuntarea privind solicitarea de eliberare conditionata din penitenciar a omului de afaceri Ioan Niculae, condamnat, in aprilie, la doi ani si sase luni de inchisoare in dosarul "Mita la PSD", decizia in acest caz urmand sa fie data luni.

Joi, la Judecatoria Gaesti a avut loc un nou termen in cazul solicitarii lui Ioan Niculae de eliberare conditionata din penitenciar, magistratii dispunand amanarea pronuntarii, pentru ca partile din dosar sa depuna concluzii scrise, transmite Mediafax.

Potrivit reprezentantilor Judecatoriei Gaesti, instanta urmeaza sa se pronunte luni in acest caz.

Cererea de eliberare conditionata a lui Ioan Niculae a fost inregistrata la Judecatoria Gaesti in 18 august, iar primul termen de judecata a avut loc in 20 august, cand s-a dispus amanarea cauzei.

Surse judiciare declarau ca solicitarea a fost formulata dupa ce omul de afaceri ar fi scris doua carti. Cererea a fost analizata de comisia de specialitate de la Penitenciarul Gaesti, unde Ioan Niculae isi executa pedeapsa.

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Ioan Niculae, pe 2 aprilie, la doi ani si sase luni de inchisoare in doarul "mita la PSD". In acelasi dosar au fost condamnati Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de inchisoare, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la doi ani si sase luni cu executare.

Initial, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu. Decizia Judecatoriei Sectorului 1 a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti de procurori.

Procurorii aratau, in rechizitoriu, ca in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), aratau procurorii in rechizitoriu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ii cerceteaza, intr-un alt dosar, pe Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, pentru trafic de influenta, iar pe Ioan Niculae patronul grupului S.C. Interagro S.A. pentru cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si instigare la spalare de bani.

Printre acuzatiile care i se aduc lui Niculae se numara si cea ca, in prima parte a anului 2009, ar fi incercat sa corupa o serie de functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.

"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae, au incercat prin activitati de "lobby" sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de "subventionare". Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat", mai sustin anchetatorii.

Astfel, Niculae i-ar fi promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al Consiliului Judetean Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului Romaniei in vederea aprobarii Hotararii de Guvern.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























698 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Va scapa de puscarie (Joi, 27 august 2015, 18:25)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Hotii si securistii sau clientela lor nu stau la puscarie decit de ochii lumii. Vor continua jaful pe care l-au facut si pina acum. Romania = tara de hoti. Justitia se face ca face. Vandlizatorii de la Bancorex sunt liberi.
  • 0 (0 voturi)    
    Sa citim cartiel scrise de ipochimen! (Joi, 27 august 2015, 19:19)

    anaerobik [anonim]

    Vrem sa citim si noi cartiel scrise de indiviid, in baza carora si-a obtinut eliberarea prematur. Ma gindesc ca tot ceva literatura istorica medievala. Te uiti la fetele lor - Niculae, Copos, Cocos, Becali, whoodrea, Hrebe - si vezi carturarii de calibru ai Romaniei de azi....Etimologic, carevas'zica...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by