DNA l-a trimis in judecata pe omul de afaceri care controleaza Remarul si Transferoviar. Calin Mitica ar fi dat mita 415.000 de lei ca sa primeasca un contract de 220 mil. lei de revizie a trenurilor Sageata Albastra

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 7 august 2015, 13:05 Dosare Anticoruptie


DNA l-a trimis in judecata pe Calin Mitica, omul de afaceri care controleaza companiile REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca si S.C. TRANSFEROVIAR, si pe directorul Remarul, Dumitru Barbacuti, pentru luare de mita, dar si pentru alte infractiuni.

In dosar au mai fosti trimis in judecata si alte persoane fizice si juridice implicate, printre care Teodor Gavris, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. CFR Calatori S.A., si Laurentiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate SRCF Galati.

Potrivit procurorilor, in perioada 28 ianuarie 2013 -16 iunie 2014, Calin Mitica a dispus remiterea cu titlu de mita, in 12 transe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavris Teodor Alexandru, sef Serviciu Automotoare si ulterior, director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A., pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel incat sa obtina contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro 'Sageata Albastra', in valoare maxima de 220.990.260 lei si Revizie tip R8 la automotoarele Desiro 'Sageata Albastra' (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractanta S.N.T.F.C. C.F.R. Calatori S.A.).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuata indirect, intr-o forma disimulata, prin decontarea de catre S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. Bucuresti (societate comerciala controlata de Gavris Teodor Alexandru), in baza unor acte de receptie fictive si prin organizarea unui circuit de decontare bancara cu un titlu fictiv, afirma Directia Nationala Anticoruptie.

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor:

CALIN MITICA, om de afaceri care controleaza actionariatul S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca si S.C. TRANSFEROVIAR S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- dare de mita, in forma continuata;

- spalare de bani, in forma continuata;

- instigare la abuz in serviciu, in forma continuata;

- complicitate la dare de mita, in forma continuata;

- complicitate la spalare de bani, in forma continuata si

- complicitate la cumparare de influenta.

BARBACUTI DUMITRU, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- dare de mita, in forma continuata;

- spalare de bani, in forma continuata si

- instigare la abuz in serviciu, in forma continuata.

GAVRIS TEODOR ALEXANDRU, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. CFR Calatori S.A., la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita, in forma continuata (doua infractiuni) si

- complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

STEFAN ADRIIAN, director de infrastructura al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- dare de mita, in forma continuata;

- spalare de bani, in forma continuata si

- cumparare de influenta.

SECELEANU LAURENTIU, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate SRCF Galati (C.R.E.I.R. Galati), din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- luare de mita, in forma continuata si

- complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

Si in stare de libertate, a inculpatilor

S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, in sarcina careia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- dare de mita, in forma continuata;

- spalare de bani, in forma continuata si

- instigare la abuz in serviciu, in forma continuata.

PANAITE MARIAN, inspector in cadrul Autoritatii Feroviare Romane AFER, la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

ARNAUTU MIRCEA CRISTIAN, director al Oficiului Notificat Feroviar Roman O.N.F.R., din cadrul Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

DAE GELU, director general al Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de favorizarea faptuitorului.

ANDREI STEFAN FLORIN, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor si SECELEANU LILIANA LUTA, in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunilor de:

- complicitate la luare de mita, in forma continuata;

- complicitate la dare de mita, in forma continuata si

- complicitate la spalare de bani, in forma continuata.

TRANDAFIRESCU SORIN ALEXANDRU, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila, din cadrul C.N.C.F. CFR S.A., la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 28 ianuarie 2013 - 16 iunie 2014, inculpatul Calin Mitica a dispus remiterea cu titlu de mita, in 12 transe succesive, a sumei totale de 414.392 lei, inculpatului Gavris Teodor Alexandru, sef Serviciu Automotoare si ulterior, director de tractiune in cadrul S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A., pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele de afaceri ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, astfel incat sa obtina contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro 'Sageata Albastra', in valoare maxima de 220.990.260 lei si Revizie tip R8 la automotoarele Desiro 'Sageata Albastra' (ambele contracte fiind atribuite de autoritatea contractanta S.N.T.F.C. C.F.R. Calatori S.A.).

Remiterea sumelor de bani a fost efectuata indirect, intr-o forma disimulata, prin decontarea de catre S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. a unor facturi fictive, emise de S.C. TEVPAG PLAN S.R.L. Bucuresti (societate comerciala controlata de Gavris Teodor Alexandru), in baza unor acte de receptie fictive si prin organizarea unui circuit de decontare bancara cu un titlu fictiv.

La actele materiale savarsite de inculpatul Calin Mitica in perioada 25 aprilie 2014 - 16 iunie 2014, inculpatul Barbacuti Dumitru, director general al S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE SA Cluj Napoca, a participat in calitate de coautor.

Inculpatii Calin Mitica si Barbacuti Dumitru au urmarit astfel sa obtina sprijinul inculpatului Gavris Teodor Alexandru, in ceea ce priveste reviziile R7 si R8, atat in vederea atribuirii acestor servicii catre S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A., cat si pentru derularea raporturilor contractuale (ulterior eventualei atribuiri) in conditii favorabile intereselor economice ale S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

In luna septembrie 2014, inculpatii Calin Mitica si Barbacuti Dumitru, i-au determinat pe inculpatii Arnautu Mircea Cristian, director al Organismului Notificat Feroviar Roman O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R. si Panaite Marian, inspector in cadrul A.F.E.R., sa isi indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu, cauzand prin aceasta o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale persoanei vatamate S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A.

In concret, inculpatii Arnautu Mircea Cristian si Panaite Marian au semnat acte oficiale prin care au omologat in conditii abuzive operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, pentru ca aceasta societate sa poata participa la licitatia privind 'Servicii de reparatii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL', valoarea lucrarilor licitate fiind de maxim 55.284.858,72 lei.

Omologarea a fost efectuata in conditiile in care S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. nu indeplinea conditiile legale obligatorii pentru a obtine omologarea in stadiul preliminar, conditie obligatorie in vederea participarii la licitatie a firmei respective.

Astfel, demersurile ilegale efectuate de catre inculpatii Arnautu Mircea Cristian si Panaite Marian au condus in final, la castigarea licitatiei respective de catre operatorul economic privat S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A.

In perioada decembrie 2014 - ianuarie 2015, inculpatul Dae Gelu, in calitate de director general al Autoritatii Feroviare Romane A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiza constituita la nivelul O.N.F.R. (prin amenintarea referitoare la pierderea functiilor de conducere detinute, respectiv cercetarea si sanctionarea disciplinara) in scopul ingreunarii cercetarilor in prezenta cauza penala, prin impiedicarea tragerii la raspundere penala a inculpatului Calin Mitica.

Astfel, inculpatul Dae Gelu i-a determinat pe membrii Comisiei sa revizuiasca raportul adoptat initial si sa intocmeasca Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis, in mod vadit abuziv, mentinerea certificatului de omologare obtinut fraudulos de S.C. REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca.

Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmarire penala o adresa oficiala, semnata de catre inculpatul Dae Gelu, in calitate de director general, in continutul careia au fost inserate, cu stiinta, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe inculpatul Calin Mitica.

In luna decembrie 2012, inculpatul Stefan Adriian, director de infrastructura al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a promis si remis efectiv un folos material necuvenit inculpatului Trandafirescu Sorin Alexandru, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finantare nerambursabila din cadrul C.NC.F. CFR S.A., pentru ca acesta din urma, in virtutea influentei avute in cadrul companiei nationale, sa determine functionari din subordine sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, in vederea avantajarii intereselor economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A.

Folosul material necuvenit primit de inculpatul Trandafirescu Sorin Alexandru, de la inculpatul Stefan Adriian, cu complicitatea inculpatului Calin Mitica (care a aprobat cheltuirea sumei de bani), a constat intr-un abonament continand 10 calatorii dus - intors cu avionul, pe relatia Bucuresti ¬ Iasi, in valoare totala de 1.870 euro.

In perioada martie 2013 - martie 2014, inculpatul Stefan Adriian, director de infrastructura al S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca, a dat cu titlu de mita, in mai multe randuri, suma totala de 105.665 lei, inculpatului Seceleanu Laurentiu, director al Sucursalei Regionale de Cai Ferate Galati (denumita anterior C.R.E.I.R. Galati), din cadrul Companiei Nationale CFR SA, pentru ca acesta din urma sa sprijine interesele economice ale S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca.

Remiterea sumelor de bani a fost efectuata atat in numerar, cat si in modalitati disimulate, prin decontarea de catre SC TRANSFEROVIAR GRUP SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comerciala administrata de inculpatul Andrei Stefan Florin sau prin angajarea fictiva in munca a inculpatei Seceleanu Liliana Luta, sotia directorului C.R.E.I.R. Galati.

Remiterea sumelor de bani date cu titlu de mita de catre inculpatul Stefan Adriian, a fost efectuata cu complicitatea inculpatilor Calin Mitica, Seceleanu Liliana Luta si Andrei Stefan Florin, dupa cum urmeaza:

- inculpatul Calin Mitica a aprobat remiterea celor 22 transe de mita si a justificat scoaterea unor sume de bani din patrimoniul S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. (remise inculpatului Seceleanu Laurentiu), prin justificarea fictiva a incasarii unor dividende;

- la datele de 29 octombrie 2013 si 10 decembrie 2013, inculpatul Stefan Adriian a remis inculpatului Seceleanu Laurentiu, direct sau prin intermediar, sumele de 20.000 lei si 25.000 lei, in scopul aratat anterior;

- in perioada martie 2013 - martie 2014, S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A. Cluj Napoca a platit inculpatei Seceleanu Liliana Luta (sotia inculpatului Seceleanu Laurentiu) suma totala de 17.085 lei, fara ca inculpata sa presteze vreo activitate reala in folosul pretinsului 'angajator';

- in cursul anului 2013, inculpatul Andrei Stefan Florin a emis un numar de 9 facturi, in valoare totala de 43.580 lei, pentru prestarea unor servicii fictive, care au fost decontate prin circuit bancar de S.C. TRANSFEROVIAR GRUP S.A., destinatarul real al sumelor de bani fiind Seceleanu Laurentiu.

In perioada 09 decembrie 2013 - 02 iulie 2014, inculpatul Gavris Teodor Alexandru a pretins si a primit in mod repetat, suma totala de 257.128,64 lei, de la reprezentantii unei societati comerciale, pentru ca sa indeplineasca/ sa nu indeplineasca, sa urgenteze indeplinirea unor acte care intrau in indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri, toate aceste demersuri vizand avantajarea intereselor de afaceri ale societatii respective, care avea in derulare contracte atribuite de autoritatea contractanta S.N.T.F.C. C.F.R. CALATORI S.A.

Remiterea mitei efectuata de societatea respectiva a fost disimulata prin 'subcontractarea' unor servicii de reparatii in favoarea unei firme controlate de inculpatul Gavris Teodor Alexandru.

Astfel, societatea comerciala a decontat, prin circuit bancar, suma mentionata anterior, desi firma controlata de inculpat nu a efectuat lucrarile 'subcontractate'.

Procurorii anticoruptie au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Calin Mitica, Madarasan Kinga, Gavris Teodor Alexandru, Stefan Adriian si Mihut Georgel, intr-un dosar separat, pentru alte infractiuni comise de acestia.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor mentionati in cuprinsul comunicatului.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1518 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    oooof (Vineri, 7 august 2015, 13:55)

    jeanvaljeanro [utilizator]

    de cand astept...sper sa prind si pedeapsa cu executare!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by