Rechizitoriul Lukoil: Sume mari de bani ajungeau si la persoane aflate sub sanctiuni UE

de R.M.     Euractiv
Marţi, 4 august 2015, 17:28 Dosare Anticoruptie


Lukoil
Foto: Lukoil.com
Filiala romaneasca a Lukoil a facut mai multe tranzactii cu offshore-uri controlate de persoane aflate sub sanctiuni impuse de Uniunea Europeana, sustin procurorii in rechizitoriul prin care au trimis in judecata mai multi sefi ai firmei romane, firma insasi dar si actionarul majoritar al acesteia, compania olandeza Lukoil Europe Holding.

"Un alt mecanism identificat in relatiile comerciale ale SC Petrotel Lukoil SA este tranzactionarea cu entitati inregistrate in jurisdictia off-shore si care sunt controlate de persoane fata de care exista un regim sanctionator impus la nivelul Uniunii Europene. In ceea ce priveste fondurile obtinute din aceste tranzactii comerciale, se contureaza ipoteza ca sunt amestecate cu fonduri ilicite si ulterior externalizate in cea mai mare parte catre entitatile afiliate SC Petrotel Lukoil SA", scriu procurorii Parcheltului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti in rechizitoriul din acest dosar, document obtinut de Euractiv.

Pierderea Petrotel Lukoil SA in favoarea firmelor off-shore care nu fac parte din grup s-a cifrat numai in 2011 la peste 16 milioane de lei. In documentul studiat nu sunt dezvaluite nici identitatea acestor persoane si nici numele companiilor off-shore prin care aceste persoane au facut operatiunile.

Conform procurorilor, in perioada 2003-2014, Petrotel Lukoil a facut plati externe in valoare de de 15.586.346.461 de euro si a avut incasari din strainatate in suma totala de 11.277.752.032 de euro.

Parchetul sustine ca firma Lukoil si conducerea acesteia achizitiona titei, de regula din Kazakhstan, dar nu direct, ci prin intermediul a mai multor firme din Uniunea Europena, ajungand astfel sa faca achizitia la preturi mai mari. Produsul finit rezultat din prelucrarea titeiului era vandut mai departe de Lukoil cu preturi mai mici decat costurile materiei prime si cele de prelucrare, rezultand astfel pierderi mari pentru compania din Ploiesti.

Produsele finite, sustin anchetatorii, erau vandute in general catre alte firme din grupul Lukoil.

In actul de acuzare, procurorii au descris pe larg "mecanismul elaborat si practicat de catre administratorii SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti pentru decapitalizarea propriilor resurse", incepand de la momentul importurilor materiei prime-titei, continuand cu activitatea de procesare putatoare de preturi de cost si terminand cu operatiunile de export-livrare intracomunitara, acestea reprezentand "un tot unitar in cadrul angrenajului, ele avand un raport de interdependenta".

Procurorii dau exemplu faptul ca, in 2011, firma din Ploiesti a vandut, din productia realizata, cantitatea de 763.404,4 tone de produse finite ale caror costuri de productie au fost de 2.268.152.248 de lei cu suma de 2.181.560.089 de lei, rezultand astfel un minus de 86.592.159 lei.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4181 vizualizari

  • +6 (6 voturi)    
    s-a aprins beculetul! (Marţi, 4 august 2015, 17:44)

    lambda [utilizator]

    Bravo, procurori! Acum ca ati descoperit apa calda, luati la verificat si celalte corporatii cu afaceri pe plaiurile mioritice. Am un oarecare 'feeling' ca rusii nu foloseau metode inventate de ei (e trist, dar nu i-ar fi dus capul nici macar la atat). Desi sper ca nu toate, as baga mana in foc ca mai sunt si altele care practica aceasta schema (si sunt fie pe profit, mai mic decat cel real, fie pe pierderi ca sa intinda mana la ajutoare 'ca altfel pleaca').
    • +1 (1 vot)    
      inteleg unde bati (Marţi, 4 august 2015, 19:53)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui lambda

      dar una e sa camuflezi jumatate din profit in cheltuieli si alta e sa iesi pe pierdere grosiera constant.
      Diferenta este cam ca intre comerciantul care lucreaza cinstit si are un profit contabil de 5% si inca 5% bagati in cheltuieli si cei care lucreaza la negru 100% si ii doare in basca de taxe.
      Ca sa nu mai zic ca dat fiind ca marfa Lukoil pleca in proportie majoritara la export statul roman nu prea vedea nici TVA-ul.
  • +4 (4 voturi)    
    cucu! (Marţi, 4 august 2015, 18:05)

    Kpriciu [utilizator]

    Afară din țară cu hoții ăștia de ruși, și sa-si ia și psdistii cu ei!
  • +5 (5 voturi)    
    haideti sa nu mai cumparam de la cei cu probleme (Marţi, 4 august 2015, 18:17)

    George [anonim]

    Eu propun sa nu mai cumparam carburant de la societatile cu probleme.
    trebuie sa ne respecte sau sa plece
    • -5 (5 voturi)    
      Buna asta... (Marţi, 4 august 2015, 21:34)

      echidistantul_ [utilizator] i-a raspuns lui George

      Cat are rezervorul de la masina ta? 50 de litri? De cate ori pe luna faci plinul? La salariu???

      Of... ce o sa sufere OMV/Rompetrol/Lukoil.
      • +5 (5 voturi)    
        Lukoil first, step by step (Marţi, 4 august 2015, 23:47)

        Haskal [utilizator] i-a raspuns lui echidistantul_

        Daca o tara intreaga nu mai alimenteaza de la ei sa stii ca o sa sufere.
        Pana una alta, se plange lumea ca nush ce le-ar face capitalismul decadent...dar mujicii ii fura in fatza si nu zic nimic. Distrug aia Romania de 25 de ani...dar mujicii e buni domle, asa a spus tatucul Ilica.
        • +1 (1 vot)    
          Lasa-l in plata Domnului! (Miercuri, 5 august 2015, 11:58)

          Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui Haskal

          Un postac fedesenaro-putinist face orice ca sa traga spuza pe turta patornilor lui chiar dac e ilogic ceea ce scrie.
  • +1 (1 vot)    
    bai chistoc ! ce comision ai luat (Marţi, 4 august 2015, 20:43)

    mnicku [anonim]

    de la rusii astia ? de ai sarit ca ars in primavara sau nu le mai tii numarul
    10%
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 4 august 2015, 21:31)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by