Peste 200 de neconformitati fata de caietul de sarcini, depistate la firma ce a reabilitat scoli la Sibiu - rechizitoriu

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 3 august 2015, 12:10 Dosare Anticoruptie


Peste 200 de neconformitati fata de caietul de sarcini au fost depistate de procurorii DNA la firma care a reabilitat scoli din Sibiu din fonduri externe, se arata in rechizitoriul prin care aceasta societate a fost trimisa in judecata alaturi de sapte persoane, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, pentru pachetul Sibiu, care includea scolile din localitatile Buzd si Malancrav, au depus oferte societatile SC Conelt SRL, SC Electrovilcea SRL si SC Grand Construct Utilaje, aceasta din urma castigand licitatia, desi oferta pe care a facut-o nu a respectat caietul de sarcini pus la dispozitie de autoritatea contractanta. 

Concret, pentru a putea oferi pretul cel mai mic in vederea castigarii licitatiei, SC Grand Construct Utilaje nu a ofertat mai multe articole din listele de cantitati. 

Procurorii DNA arata ca in cazul ofertei depuse de aceasta societate au fost identificate 227 de omisiuni/ neconformitati fata de caietul de sarcini. 

"Prin urmare, daca asocierea SC Grand Construct Utilaje SRL - SC Matmar Impex SRL ar fi depus o oferta tehnica si financiara care sa cuprinda toate articolele de lucrari prevazute in caietul de sarcini, oferta sa nu ar fi putut sa fie declarata castigatoare", se mentioneaza in rechizitoriu. 

Conform aceleiasi surse, unii inculpati au sustinut, in cadrul audierilor, ca nu isi aduc aminte sa fi semnat propunerea de atribuire a contractului pentru constructia scolilor din Buzd si Malancrav catre asocierea SC Grand Construct Utilaje SRL - SC Matmar Impex SRL, cu toate ca semnaturile lor apar pe acel document. 

Astfel, Marius Ene a declarat ca in perioada 2010 - 2012 a fost coordonator regional adjunct al UMPMRSU - zona Muntenia, a recunoscut faptul ca a participat la etapa deschiderii ofertelor si a intocmit procesul verbal de deschidere a licitatiei publice din 17.03.2011, dar a sustinut ca nu a efectuat niciodata evaluari ale ofertelor tehnico-financiare depuse de participantii la licitatii. 

Cu toate acestea, in momentul in care i s-a prezentat inscrisul din raportul de evaluare prin care s-a propus acordarea contractului, a recunoscut faptul ca semnatura ii apartine, dar nu isi aduce aminte cand a semnat si nu are o explicatie pentru aceasta semnatura. 

De asemenea, Liviu Ionut Popescu a aratat ca in cadrul procedurilor pentru atribuirea lucrarilor din pachetul de scoli din Sibiu nu a fost prezent la deschiderea ofertelor, avand calitatea de membru supleant, si nu cunoaste motivul pentru care a semnat raportul referitor la stabilirea ofertei castigatoare. 

Cu toate acestea, fiindu-i prezentat raportul referitor la stabilirea ofertei castigatoare, a sustinut ca semnatura de pe acest raport ii apartine, dar nu isi aduce aminte imprejurarile in care a semnat acest raport. 

Pe de alta parte, un alt inculpat din dosar, Valentin Prodan, a spus la audieri, referitor la diferentele dintre listele de cantitati in ceea ce priveste oferta facuta de SC Grand Construct Utilaje SRL si cantitatile prevazute in caietul de sarcini, ca aceasta poate fi "cel mult o scapare neintentionata" a comisiei de evaluare din cauza volumului mare de lucrari efectuate de angajatii UMPMRSU. 

Procurorii DNA Alba Iulia au trimis in judecata sapte persoane si o firma in dosarul de coruptie privind reabilitarea de scoli, din fonduri externe, in judetele Sibiu si Brasov. 

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferiti justitiei: in stare de arest - Daniel Valentin Chesca si Cristina Blaga (fosta Breaz), responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor scoli din judetele Brasov si Sibiu la data faptei, pentru luare de mita, in forma continuata; sub control judiciar - Valentin Radu Prodan, Liviu Ionut Popescu si Marius Ene, presedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de lucrari la data faptei, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si Petru Agachi, administrator SC Grand Construct Utilaje SRL, pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, ambele in forma continuata. 

In dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, SC Grand Construct Utilaje SRL, pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, ambele in forma continuata, si Nicolae Daian, presedinte al comisiilor de receptie la terminarea lucrarilor in cazul a doua scoli din judetul Sibiu la data faptei, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si fals intelectual, ambele in forma continuata. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Alba.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1599 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by