Sotia lui Sorin Frunzaverde, audiata ca martor la Parchetul de pe langa Inalta Curte, in dosarul mitei de la Universitatea din Resita

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 23 iulie 2015, 11:34 Dosare Anticoruptie


Sotia lui Sorin Frunzaverde, Doina Frunzaverde, rectorul Universitatii "E. Murgu" din Resita, este audiata la PICCJ, joi, in calitate de martor, in dosarul in care mai multi profesori sunt cercetati pentru ca ar fi luat mita intre 300 si 400 de euro de la studenti, pentru promovarea unor examene, transmite Mediafax.

Doina Frunzaverde, sotia presedintelui Consiliului Judetean Caras-Severin, a fost citata sa se prezinte joi la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), pentru a da declaratii in calitate de martor in dosarul in care profesori de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita sunt cercetati pentru trafic de influenta, abuz in serviciu, luare de mita sau folosirea abuziva a functiei in scop sexual, au declarat surse judiciare.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 9 iulie, 18 perchezitii la Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita si la locuintele unor profesori de la aceasta unitate de invatamant superior, suspectati ca au primit intre 300 si 400 de euro de la studenti pentru promovarea unor examene.

"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie fac cercetari intr-o cauza penala avand ca obiect savarsirea unor infractiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, luare de mita si dare de mita savarsite de catre cadre didactice universitare si studenti, constand in conditionarea promovarii examenelor de primirea unor sume de bani, chiar si in conditiile in care studentii nu se prezentau la examen, precum si in tranzactionarea unor lucrari de licenta elaborate/sustinute in anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanti, cuprinse intre 300 si 400 de euro pe lucrare", potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In urma perchezitiilor, trei profesori si mai multi studenti de la Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita, intre care si presedintele Senatului universitatii, Marian Mihaila, au fost audiati la Parchetul Tribunalului Caras-Severin.

Ulterior, conferentiarul universitar Florinel Ionel Frant a fost retinut pentru trafic de influenta in forma continuata si folosirea abuziva a functiei in scop sexual, in timp ce conferentiarul universitar Irina Oriol a fost retinut pentru trafic de influenta in forma continuata. Cei doi au fost apoi arestati preventiv.

Totodata, presedintele Senatului universitatii, Marian Mihaila, asistentul universitar Ruxana Ghita si lectorul universitar Mihai Visan sunt cercetati sub control judiciar, pentru luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu in forma continuata.

La actiunea din 9 iulie a fost orgnaizat si un flagrant, asupra conferentiarului universitar Irina Oriol fiind gasita atunci suma de 300 de lei, dar si un parfum, in valoare de 194 de lei, care, potrivit anchetatorilor, reprezinta "bunuri oferite de investigatorul sub acoperire, pretinse anterior de inculpata pentru a-si trafica influenta pe langa un cadru didactic examinator, in vederea promovarii unui examen de restanta".

Anchetatorii sustin ca Oriol a dictat subiectele pentru examenul ce urma sa fie sustinut a doua zi, punandu-i la dispozitie investigatorului inclusiv materiale de curs.

Presedintele Senatului Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita, Marian Mihaila, mai are o condamnare de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru trafic de influenta, dupa ce a intermediat o mita pentru Catalin Serban, fost vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara.

In 14 iulie, conducerea Universitatii "Eftimie Murgu" din Resita anunta ca au fost luate masuri administrative fata de cadrele didactice cercetate, carora le-au fost suspendate contractele de munca si li s-a solicitat sa isi dea demisia de la unitatea de invatamant.

De asemenea, s-a decis punerea in practica a unei metodologii de examinare de maxima transparenta, al carei obiectiv este toleranta zero fata de orice abateri de la etica universitara.

"Pe de alta parte, trebuie avut in vedere faptul ca, la ora actuala, in universitate isi desfasoara activitatea un numar de 97 de cadre didactice. Aceste cadre didactice dispun de o foarte buna pregatire profesionala, au efectuat stagii de perfectionare la universitati partenere din strainatate, dovedind de-a lungul anilor integritate si responsabilitate. (¬) In consecinta, Universitatea resiteana doreste sa asigure opinia publica si pe studentii sai ca situatii de natura celor care fac obiectul anchetelor de la programul de studii ᅡDrept European si Internationalᅡ nu sunt decat cazuri regretabile, care nu reprezinta comunitatea academica in ansamblul sau", arata sursa citata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























410 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by